FAQ: Mag ik mijn sluitingsdag en openingsuren aanpassen?

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
sluitingsdag-Horeca-Webzine

Nu de lockdown van de corona-crisis voor de horeca voorbij is in België, wil je misschien graag langer open blijven in de week of in het weekend om het verlies wat te beperken. Of zelfs een aantal maanden geen of een andere sluitingsdag te handhaven. Maar mag dat, vroeg Frank De Prins van Afspanning De Zwaan in de groep Horeca 4 Horeca. We zochten het even uit.

Openingsuren

Wat openingsuren betreft, moeten we een onderscheid maken tussen winkels en diensten.

Diensten waar de horeca toe behoort zijn niet onderworpen aan de wetgeving. Als horeca-uitbater bepaal je zelf je openingsuren. Nu moet je deur wel dicht om 01u dicht omtrent speciale corona-maatregel.

Heb je (ook) een traiteurwinkel (verkoop van goederen) dan moet je wel sluitingsuren respecten. Een winkel moet gesloten zijn voor 5 uur en na 20 uur. Op vrijdag en werkdagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan mogen ze open blijven tot 21 uur.

Met andere woorden: zonder dat hiervoor nieuwe maatregelen genomen moeten worden, en zonder dat je dat ergens moet melden of aanvragen, mag je nu als winkel al wettelijk je openingsuren verruimen tot 20u. Van maandag tot donderdag en tot 21 uur op vrijdag! Bovendien gelden er ook uitzonderingen op de verplichte sluitingsuren voor bijvoorbeeld krantenwinkels, tankstations, bepaalde voedingswinkels… 

sluitingsdag Horeca Webzine

Sluitingsdag

Ook hier gelden de regels enkel voor de winkeliers waaronder de traiteurs met een fysieke winkel behoren, niet voor dienstverleners zoals restaurants, brasseries, bistro’s, hotels, cafés of andere horecazaken.

Een winkelier mag zijn wekelijkse sluitingsdag vrij kiezen en in principe de wekelijkse sluitingsdag verplaatsen. Er zijn wel twee beperkingen: 

  • de wekelijkse sluitingsdag moet in principe gedurende zes maanden dezelfde blijven. 
  • je mag niet zomaar personeel op een andere dag inzetten. Je moet daar toestemming voor hebben van het personeelslid en er zullen ook aanpassingen moeten gebeuren aan het arbeidsreglement/de arbiedsovereenkomst. Neem hier dus zeker eerst contact voor op met jouw sociaal secretariaat !
sluitingsdag

Horeca 4 Horeca

Een horecazaak leiden kan soms eenzaam zijn. Of juist complex en lastig. Je hebt niet altijd alle wijsheid in pacht. Maar er wordt wel naar je gekeken om de knopen door te hakken en om het voortouw te nemen. En als je dan met vragen zit, inzichten of inspiratie nodig hebt, is sparren heel waardevol. Een brainstorm en een kijk op het vraagstuk vanuit een ander perspectief, doet wonderen. Maak je lid van Horeca 4 Horeca

Horeca 4 Horeca  wordt beheerd door Horeca Webzine – het sterk groeiend interactief online magazine van en voor de horeca dat totaal onafhankelijk is van welke horecafederatie of -organisatie ook. 

De leden van Horeca 4 Horeca

  • De leden van ‘Horeca 4 Horeca’ zijn uitsluitend Nederlandstalige horeca-uitbaters, chefs, hotelmanagers, restaurantmanagers en horecaleveranciers. Waar ze gevestigd zijn, heeft geen belang.
  • Er wordt op toegezien dat het aantal leveranciers beneden ⅓ van het totale aantal leden blijft.
  • Alle leden zijn geverifieerd; het e-mailadres die is opgegeven bij de lidmaatschapsaanvraag is gekend bij de beheerder van de groep.
  • De ledenlijst wordt volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) bijgehouden waarbij die o.a. geenszins zal gebruikt worden voor publicitaire doeleinden en enkel in het kader van de werking van deze groep.
  • Wie de groep verlaat en de maandelijkse mailing niet meer wenst te ontvangen, kan zich zelfzelf uitschrijven of een simpele vraag richten aan de beheerder via office@horecawebzine.be om het te laten doen.
sluitingsdag Horeca Webzine Resengo
ADVERTENTIE

Ambitie en doel

  • De leden van ‘Horeca 4 Horeca’ hebben de ambitie om op een constructieve manier met elkaar samen te werken; brainstormen, feedback geven, een antwoord bieden op prangende vragen, streekinformatie en weetjes delen, aanbiedingen voorstellen,…
  • Het finale doel van deze groep is dat iedereen er beter op wordt en indien nodig een hart onder de riem vindt; nu en in de toekomst.

Berichten

  • Al kan iedereen wel begrijpen dat men af en toe eens het hart wil luchten met de collega’s, geklaag en gezaag over regeringsmaatregelen kan hier niet het hoofdthema zijn.
  • Schelden en elkaar afbreken of belachelijk maken, wordt niet getolereerd. Hierop zal streng (maar rechtvaardig) worden toegezien. Bij de tweede verwichtiging wordt het lid uitgesloten.
  • Zelfpromotie van uitbaters is niet aan de orde. Vragen voor advies of ondersteuning, openbare enquêtes, suggesties, tips, weetjes, inspirerende verhalen, daarentegen wel.
  • Zelfpromotie van leveranciers mag, maar beperkt. We zien de rol van de leveranciers in de groep eerder als het cement tussen de uitbaters. We kijken dan ook uit naar hun inspirerende verhalen en interessante aanbiedingen die er toedoen en de uitbaters een stevig toekomstperspectief bieden.
  • Om spam te vermijden worden alle berichten geverifieerd door de beheerder.

Bron: Unizo

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten