Sluiting horeca: juridisch staartje dreigt

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

Ze gaan dicht. Zondagavond om 23 uur sluiten de tapkranen en keukens van alle cafés en restaurants in ons land. En dat voor vier weken – tenzij er binnen de twee weken een mirakel gebeurt. “Dit is een doodsteek”, zegt de horeca. Om dat te voorkomen, vuurt de regering ook een geldbazooka af. Maar een juridische strijd dreigt. (Nieuwsblad.be)

Geen wetenschappelijk bewijs

Hét argument van de getroffen horeca: er is geen wetenschappelijk bewijs dat cafés en restaurants broeihaarden zijn voor het virus. De heropening na de eerste sluiting van drie maanden, op 8 juni, leidde niet tot een nieuwe stijging. En binnen de cafés en restaurants gelden strikte protocollen rond afstand en mondmaskers. “Dit voelt aan als heel onrechtvaardig”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

overlegcomité horeca webzine horeca vlaanderen juridisch staartje

Juridisch staartje

Horeca Wallonië dreigt zelfs met juridische stappen. Ze wordt daarin gesterkt door een uitspraak van een Duitse rechtbank. Daar wordt het opgelegde sluitingsuur teruggedraaid, net omdat de impact ervan niet bewezen kan worden. “Maar het virus treft de allerzwaksten in de samenleving op een bijzonder harde manier”, zegt De Croo. “Als we erger willen voorkomen, moeten we nu actie ondernemen.”

partner Resengo overlegcomité corona Horeca Webzine juridisch staartje
– ADVERTENTIE –

Horeca Vlaanderen

Ook de sectorvereniging Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen de algemene sluiting van cafés en restaurants. Dat zegt CEO Matthias De Caluwe. ‘We winnen juridische informatie in om na te gaan of die beslissing wel proportioneel is’, zegt hij. ‘Dat zijn we verplicht aan onze ondernemers.’

Steunmaatregelen

Horeca Vlaanderen schat het inkomstenverlies tot nu toe al op 7 miljard euro. Nu de cafés en restaurants nog eens dichtgaan, zal dat cijfer nog verder oplopen. Klik hier en teken de petitie.

Lees verder … 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights