Saffraanboerderij met B&B in de Belgische Kempen viert haar 2de levensjaar

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Saffraan is ongetwijfeld het meest eigenaardige kruid van allemaal: noch zaadje, noch blaadje. Het is ook het duurste ter wereld! Het slaat op de drie stamperuiteinden van een bloem die op onze krokus gelijkt. Sinds 2018 er is er ook een saffraanboerderij met B&B in Vlaanderen.

Geschiedenis

De geschiedenis van saffraan is niet geheel achterhaald, maar gaat terug naar meer dan 4.000 jaar geleden. Volgens diverse bronnen hebben de Moren saffraan geïmporteerd naar Spanje.  Het woord za’faran is Arabisch en verwijst duidelijk naar de huidige naam saffraan in het Nederlands, safran in het Frans, saffron in het Engels, zafferano in het Italiaans, azafran in het Spaans of saffrao in het Portugees.

Saffraan werd aanvankelijk vooral gebruikt in Babylonië om er bijvoorbeeld koninklijke gewaden mee te kleuren. Ook in de Oudheid zouden jonge Romeinse bruiden hun jurken gekleurd hebben met saffraan. 

Meer hedendaags kennen we de geel-oranje gewaden van de Boeddhistische monniken. Die worden vanwege de kostprijs van saffraan nu wel gekleurd met kurkuma.

Andere bronnen vermelden dan weer dat saffraan zijn oorsprong zou kennen in Griekenland, zo’n 3.500 jaar geleden. Fresco’s die na een vulkaanuitbarsting op het eiland Santorini vrijgekomen zijn, zouden vrouwen tonen die de saffraankrokussen plukken.

Saffraan

Saffraanboerderij met B&B in de Belgische Kempen viert haar 2de levensjaar

Saffraan komt van de stampers van de Crocus sativus Linnaeus, een plant uit de lissenfamilie.

Deze krokus is een herfstbloeier, die in juli/augustus geplant wordt. Hij houdt van extreme temperaturen: warm in de zomer, koud in de winter en gedijt goed in doorlaatbare kalk-en kiezelrijke grond.

Saffraan bestaat in 4 verschillende categorieën die bepaald worden door hun gehalte aan 3 belangrijke chemische stoffen: picrocrocine, crocine en saffranal.  De Europese norm (ISO 3632) voor de allerhoogste kwaliteit van saffraan vereist volgende waarden:

  • Picrocrocine: bepaalt de smaak ( waarde: min. 70).
  • Crocine: bepaalt de kleur van de saffraan ( min. 190).
  • Safranal: staat voor de kracht van het aroma.  Hoe hoger deze waarde, hoe meer de saffraan inboet aan smaak. (tussen 20 en 50)

De hoge kostprijs van pure saffraan zet fraudeurs ook aan om mindere kwaliteiten te laten doorgaan als superieure.  Soms zelfs wordt goudsbloem, saffloer of kurkuma gebruikt als ‘echte’ saffraan.

Belangrijk is, dat de draden helder- tot granaatappelrood zijn en licht krokant. Ze moeten droog, donker en goed afgesloten bewaard worden.

1 kilogram saffraan kost tussen de €30.000 en €40.000 en hiervoor heeft men zo’n 180.000 bloemen nodig.

Saffraan wordt het ‘rode goud’ genoemd, vanwege de helderrode kleur van de stampers en zijn prijs, die vergelijkbaar is met die van goud. Het is een kostbare en exquise specerij en heeft de eigenschap gerechten te harmoniseren.

Culinair

Dit is momenteel wel de voornaamste toepassing van saffraan. Het aromatiseert uitstekend zowel zoete, als zoute gerechten. Zijn smaak heeft iets honingachtigs en proeft licht bitter.

Het wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in de grote klassiekers van de Zuiderse keuken (risotto, bouillabaisse, paella, tagine,…), in bepaalde mossel- en rijstbereidingen, maar ook in de Scandinavische keuken.

In brood, desserts en gebak, confituren, azijnen en chutneys geeft saffraan een bijzonder en onnavolgbaar accent.

Medicinaal

Saffraan is een anti-oxidant en anti-carcinogeen (anti-kankermiddel). De stof Fluoxetine (beter bekend onder de naam Prozac), zou evenwaardig zijn aan die van saffranal, een bestanddeel van saffraan!

Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of –thee is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum. In een klinisch onderzoek werd saffraan ook als heilzaam omschreven voor de behandeling van patiënten met Alzheimer.

Foto: Saffraanboerderij ‘Belgische Saffraan’

Saffraanboerderijen

Momenteel ontstaan er in West-Europa steeds meer saffraanboerderijen. De Mediterrane smaken die hier een dertigtal jaar geleden geïntroduceerd werden, hebben hier zeker iets mee te maken. Saffraan kweken is dus niet langer exclusief voor het warme, Oosterse Zuiden. Sterker nog: de kwaliteit ervan overstijgt die van Spanje, Iran of Marokko door hogere picrocrocinewaarden te halen.

Belgische Saffraan

De fascinatie voor dit prachtproduct steeg sinds 2012 gaandeweg. ‘Belgische Saffraan’ is – voor zover we weten – de enige professionele saffraankwekerij Vlaanderen en sinds juni 2018 de enige saffraanboerderij met B&B en vakantiewoning.

Het duurzame aspect vind je in elk onderdeel van het bedrijf terug. Zo integreren de bedrijfsleiders Linda en Marc innovatieve, planeetvriendelijke teeltwijzen in zowel de groenten- en fruittuin als in de saffraanteelt. Ze lieten zich eveneens inspireren door het ‘Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete‘ die de tuinen ontwierpen en inheemse plantensoorten aanplantten naar originele Kempense landschapsstructuren.

De Indische loopeendjes houden onze velden vrij van slakken. De meterslange houtwallen zorgen voor een grote vogel- en vlinderdiversiteit en bevordert het ecologisch evenwicht. Valken en uilen worden aangetrokken m de eventuele overlast van knaagdieren in te dijken. En de poezen van de buren helpen daarbij ook een handje, voor zover Stan, de trouwe viervoeter, hen niet wegjaagt.

Alvast geen gif, geen herbiciden, pesticiden of fungiciden. Dat zie je, dat proef je en dat proeven specialisten in geuren en smaken chefs ook.

Lees meer over Belgische Saffraan.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Wikipedia, Belgische Saffraan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Meest gelezen