Vlaams-Brabant (Frans: Brabant flamand), centraal gelegen in het Vlaams Gewest, is de op een na kleinste van de Belgische provincies.
De provincie Vlaams-Brabant is in 1995 ontstaan uit de splitsing van Brabant, en is het samen met Waals-Brabant de jongste provincie.
Leuven fungeert als hoofdstad. Andere noemenswaardige steden zijn Vilvoorde, Halle, Tienen, Diest en Aarschot.
De provincie Vlaams-Brabant grenst aan – met de klok mee vanuit het noorden – de provincies Antwerpen, Limburg, Luik, Waals-Brabant, Henegouwen en Oost-Vlaanderen.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt volledig omringd door Vlaams-Brabant.
Lees meer over de provincie Vlaams-Brabant.
Laat je inspireren en verrassen door het brede gamma aan traditionele streekproducten uit de provincie Vlaams-Brabant.
Staat je horeczaak niet in het overzicht? Dan kan je in een paar stappen je bedrijf laten toevoegen.
Niet zelf je eigen eten klaar maken. En dat iemand anders laten doen waarvoor je betaalt, is zo oud als de cultuur zelf. Sinds er steden zijn, laten mensen anderen voor zich koken.
Neem het oude Rome. Het zag er toen ongeveer uit zoals nu. Met veel woningen van wel zes of zeven verdiepingen hoog. Daar mocht men niet koken vanwege het brandgevaar. Dus kochten veel mensen hun eten op straat. Het streetfood dat we nu kennen, bestond toen al.
In de ruïnes in Pompeï is dat nog steeds te zien. Wie door de restanten van de straten kuiert, stuit steeds op fastfood-keukens uit de eerste eeuw na Christus.
In de horeca wordt kwistig gestrooid met termen als Restaurant, Brasserie, Bistro en Grand Café. Maar wat betekenen die termen eigenlijk? Waar komen die namen vandaan, en waarin verschillen deze eetgelegenheden van elkaar?
In aristocratische families werd in de 18de Eeuw goed gegeten. Maar het raakte in de mode om je zwak, ziek en misselijk te voelen. De gedachte daarachter was dat als je een rijk geestelijk leven had, het met het lichaam minder goed gaat. Het was cool om een teer gestel te hebben. Of zich zwak voor te doen. Als versterkend middel serveerde men een soort bouillon.
De consommé die werd gebruikt was alleen veel sterker van smaak dan deze die wij nu maken. Het was zeer sterk geconcentreerd. Dus vlees werd meegekookt met de groenten. Het vlees werd eruit gehaald. Dan liet men weer nieuw vlees in de bouillon koken.
Dat gebeurde wel drie of vier keer. Dat brouwsel werd iets dat het lichaam herstelde, of op zijn Frans ‘restaurant’. Het onvoltooid deelwoord van het Franse werkwoord ‘restaurer’. De geschiedenis zal zich herhalen. We gaan in de toekomst weer meer naar restaurants gaan om ons te restaureren.
Informeel en laagdrempelig. Zo zou je een Bistro – soms geschreven als Bistrot – misschien het beste kunnen onderscheiden van een restaurant. Een bistro ligt eigenlijk een beetje tussen een restaurant en een café en beschikt over een bar. Andere termen voor bistro zijn: petit-restaurant, eetcafé of taverne.
De naam ‘bistrot’ komt oorspronkelijk uit Rusland. Het Russische woord ‘bystrò’ betekent namelijk ‘snel’. En Franse soldaten die na de Napoleontische oorlogen in 1815 terugkeerden uit Rusland, zouden het concept met snelle gerechten voor het eerst hebben geïntroduceerd in Frankrijk. Daar waar tot dan alleen restaurants voor rijke burgers bestonden, werden de bistro’s eetgelegenheden voor ieders beurs.
Een brasserie lijkt op een bistro. Ook dit is een relaxed eethuis. Maar er zijn verschillen. Over het algemeen kan je hier de hele dag tot laat in de avond terecht om te eten.
Het is het Franse woord voor brouwerij. De naam vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam brasserie kregen. Nogal wat Elzassers openden eind 19de Eeuw een Brasserie in Parijs.
Soortgelijke eetgelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming. Zo ontstond de typisch Parijse Brasserie.
Klik hier en kom meer te weten over restaurants, brasseries en bistro’s.
Staat je horeczaak niet in het overzicht? Dan kan je in een paar stappen je bedrijf laten toevoegen.
Sinds 2019 hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.
Gratis abonnement. Tweewekelijkse nieuwsbrief. Aantal abonnees: 20.981
2019-2024 © Horeca Webzine wordt beheerd door NOOR & NOOR.