Rechtsstaat in gevaar! Geen wettelijk kader voor maatregelen

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.055 abonnees.

rechtsstaat in gevaar (1)

In tegenstelling tot onze buurlanden ontbeert België een geschikt wettelijk kader voor de coronamaatregelen. ‘De rechtsstaat is in gevaar.’ (De Standaard)

Vele coronamaatregelen raken aan fundamentele rechten, zoals het recht op vrij verkeer, vergadering, onderwijs, privéleven of ondernemen. Een inperking van die vrijheden kan alleen bij wet, zeggen de grondwet en internationale verdragen. Op die manier is er een fiat nodig van de – verkozen – wetgevende macht. Maar zo’n wet is er niet. De maatregelen staan in een ministerieel besluit, dat op zijn beurt verwijst naar een wet uit 2007 die de minister van Binnenlandse Zaken bevoegd maakt ‘in geval van dreigende omstandigheden’.

rechtsstaat in gevaar

Maar die ‘wet civiele veiligheid’ is gemaakt voor acute en zeer tijdelijke noodsituaties zoals branden, ontploffingen of het vrijkomen van radioactieve stoffen. ‘Ze is hoegenaamd niet bedoeld voor een langdurige gezondheidscrisis’, zegt professor grondwettelijk recht Stefan Sottiaux (KU Leuven). De wet bevat geen basis om langlopende vrijheidsbeperkingen op te leggen.

Lees meer in De Standaard.

 

teken de petitie rechtsstaat

 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights