Stampot van savooikool, zeepaling in de oven met mosterd, crumble van peterselie, sjalot en boekweit.

0
VIEWS
RatingDifficultyIntermediate

Voor het schoonmaken van savooikool verwijder je de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool zorgvuldig, snijd de kool in vieren en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in fijne repen.

Voor de stampot van savooikool
 500 g savooikool
 1 kg zachtkokende aardappelen
 1 ui
 2 teentjes knoflook
 laurierblad
 foelie
 zwarte peper van de molen
 zeezout
Voor de vis
 600 g zeepaling
 2 eetlepels mosterd
 1 eetlepel bloem
 klontje boter
 zwarte peper van de molen
 zeezout
Voor de crumble
 2 eetlepels boekweitkorrels
 1 grote sjalot
 2 takjes peterselie
Maak de stampot van savooikool
1

Schil de aardappelen en snij in stukken.

2

Snij de savooikool in fijne repen.

3

Kook alles gaar in lichtgezouten water. Giet af, maar behoud wat kookvocht.

4

Verwijder het laurierblad en meng alles goed onder elkaar met een beetje kookvocht.

5

Breng op smaak met zwarte peper van de molen, zeezout en foelie.

Bereid de vis
6

Portioneer de zeepaling in 8 stukken. Dep goed droog en haal ze door de bloem waarin peper en zout.

7

Verwarm de oven voor op 160°C.

8

Smelt een klontje boter in een pan en bak de vis aan.

9

Neem van het vuur en smeer de vis in met mosterd.

10

Plaats de pan in de oven of doe de stukken vis in een ovenschotel en gaar de vis verder gedurende 10 minuten.

Maak de crumble
11

Verwarm een antikleefpan op een matig vuur en rooster er de boekweitkorrels in. Steeds goed schudden met de pan. Dit vraagt maar een paar minuten. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

12

Snipper de sjalot fijn, hak de peterselie en meng alles onder elkaar.

Afwerking
13

Verdeel de crumble over de mosterd juist voor het serveren over de warme vis.
Dresseer zoals op de foto.

Tip
14

Stampot, ook stoemp genoemd, is op z’n best als er veel groenten en aromaten meegaren met de aardappel. Groenten mengen onder aardappelpuree is dus geen volwaardige stoemp.

Maak kennis met de Chef

frank fol chef recepten (1)Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl. Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

Frank Fol deelt tijdens het 'Internationale Jaar van Groenten en Fruit 2021' via Horeca Webzine weetjes, kooktips en recepten van 52 soorten groenten en fruit.

Een recept insturen

Ben jij een professionele chef en heb je een recept dat je graag met de wereld wilt delen? Klik en stuur het aan de hand van het formulier.

Ingredients

Voor de stampot van savooikool
 500 g savooikool
 1 kg zachtkokende aardappelen
 1 ui
 2 teentjes knoflook
 laurierblad
 foelie
 zwarte peper van de molen
 zeezout
Voor de vis
 600 g zeepaling
 2 eetlepels mosterd
 1 eetlepel bloem
 klontje boter
 zwarte peper van de molen
 zeezout
Voor de crumble
 2 eetlepels boekweitkorrels
 1 grote sjalot
 2 takjes peterselie

Directions

Maak de stampot van savooikool
1

Schil de aardappelen en snij in stukken.

2

Snij de savooikool in fijne repen.

3

Kook alles gaar in lichtgezouten water. Giet af, maar behoud wat kookvocht.

4

Verwijder het laurierblad en meng alles goed onder elkaar met een beetje kookvocht.

5

Breng op smaak met zwarte peper van de molen, zeezout en foelie.

Bereid de vis
6

Portioneer de zeepaling in 8 stukken. Dep goed droog en haal ze door de bloem waarin peper en zout.

7

Verwarm de oven voor op 160°C.

8

Smelt een klontje boter in een pan en bak de vis aan.

9

Neem van het vuur en smeer de vis in met mosterd.

10

Plaats de pan in de oven of doe de stukken vis in een ovenschotel en gaar de vis verder gedurende 10 minuten.

Maak de crumble
11

Verwarm een antikleefpan op een matig vuur en rooster er de boekweitkorrels in. Steeds goed schudden met de pan. Dit vraagt maar een paar minuten. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

12

Snipper de sjalot fijn, hak de peterselie en meng alles onder elkaar.

Afwerking
13

Verdeel de crumble over de mosterd juist voor het serveren over de warme vis.
Dresseer zoals op de foto.

Tip
14

Stampot, ook stoemp genoemd, is op z’n best als er veel groenten en aromaten meegaren met de aardappel. Groenten mengen onder aardappelpuree is dus geen volwaardige stoemp.

Stampot van savooikool, zeepaling in de oven met mosterd, crumble van peterselie, sjalot en boekweit.
Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Wens je ook dagelijks 1 exclusief nieuwsbericht ontvangen via WhatsApp, geef dan je telefoonnummer.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.