Afdrukopties:

Slaatje van linzen, knoflook, prei, wortel en peterselie

Linzen worden steeds populairder en overal ter wereld verwerkt in heerlijke en voedzame maaltijden.
Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree.

frank fol linzen recept

 200 g linzen
 200 g wortelen
 2 kleine stronken prei
 1 sjalot
 2 tenen knoflook
 1 stuk van 3 cm rode chilipeper zonder pitjes
 1 tak verse tijm
 1 laurierblad
 zeezout
 zwarte peper van de molen
 bladpeterselie
 olijfolie
1

Schil en snij de wortelen in brunoise, kleine blokjes.

2

Was de prei en snij deze in ringen van 0,5 cm dik.

3

Stoom de preiringen krokant gaar en hou ze apart.

4

Controleer de linzen op steentjes en spoel ze linzen grondig onder koud water.

5

Breng water aan de kook met de gepelde knoflook, de grof gesneden sjalot en chilipeper, de tijm, het laurierblad en wat zeezout.

6

Wanneer het water kookt voeg je de linzen toe.

7

Gaar in ongeveer 20 minuten (verpakking raadplegen) onder deksel.

8

Na circa 10 minuten voeg je de wortelen toe.

9

Verwijder het laurierblad en de takjes tijm, en giet af.

10

Meng er de gestoomde prei onder en werk de linzensalade af met blaadjes bladpeterselie en zwarte peper.