Moussaka

Beoordeling

Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd. Maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Chef Mariane helpt je op weg.

DeelTweetSaveDeel
Voor de basis
 1,50 kg aubergines
 300 g fetakaas
 200 g gemalen kaas om te gratineren
Voor de tomatensaus
 1 aubergine
 1 grote ui
 1 teentje look
 250 ml salsa of 1 soeplepel tomatenpuree opgelost in 50 ml water
 1 kg lamsgehakt of gemengd gehakt
 1 bussel peterselie
 zuiderse kruiden
 lookpeper
 zwarte peper
 zout
Voor de kaassaus
 50 g boter
 50 g bloem
 1 ml melk
 100 g fetakaas
 peper
 zout
 nootmuskaat
Bereiding basis
1

Was de aubergines, pareer en snij ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte.

2

Schil de aardappelen en snij in plakken.

3

Kruid de aubergine- en aardappelplakken met peper en zout.

4

Bak de plakken goudbruin in een pan met een flinke laag olijfolie. Gebruik zoveel olie dat de aardappelen en aubergines ondergedompeld zijn. Aangezien de aubergines veel olie opslorpen tijdens het bakproces, zal het nodig zijn dat je af en toe wat olie bijvoegt. Als alternatief kan je ze ook frituren. Gebruik dan wel plantaardige olie. De aardappelen moeten niet volledig gaar zijn. Denk maar aan de voorgebakken frieten. De aardappelen worden sowieso verder gegaard in de oven.

5

Leg vervolgens de aubergines in een zeef om het overtollige vet te laten uitlekken.

6

Bereid een dikke tomatengehaktsaus zoals een spaghettisaus.

7

Rangschik in een ovenschotel de aardappelschijfjes naast elkaar totdat de bodem van de schotel helemaal bedekt is. Kleine gaatjes tussen de aardappelen zijn niet erg!

8

Schik er nu de aubergineschijfjes dakpansgewijs over, maar hou voldoende schijfjes over om de bovenste laag te bedekken.

9

Spijs met de Italiaanse kruiden.

10

Bedek vervolgens met de verbrokkelde feta.

11

Bedek het geheel met de tomatengehaktsaus.

12

Leg er ten slotte nog een dun laagje aubergines over.

13

Bereid nu de kaassaus.

14

Nappeer er de tomatengehaktsaus mee. Voorzie minstens een laagje van 1 centimeter dik.

15

Strooi er tenslotte de gemalen kaas of eventueel extra feta over. Let wel: fetakaas als topping verbrandt sneller!

16

Zet de moussaka in een voorverwarmde oven en bak gedurende – afhankelijk van je oven – ongeveer 40 minuten tot een uur op 200°C.

17

Test met je vork: prik in de aardappelen op de bodem. Zijn deze gaar en de korst goudbruin? Top… je kan aan tafel!

Dit is een recept van Mariane Tzamouranis

chef mariane receptenChef Mariane Tzamouranis nam zowat 40 jaar geleden de pollepel van haar moeder over die als eerste een Belgische Frituur met Griekse specialiteiten opende in Genk. Over de jaren heen bouwde ze met haar man en twee dochters 'De Griekse Frituur – O Geros' uit tot een a-typisch eethuis met een unieke combinatie van een familiale sfeer, verfijnde smaakvolle gerechten en de Griekse huiselijke warmte.

 

Meer recepten zoeken.

 

Ingredients

Voor de basis
 1,50 kg aubergines
 300 g fetakaas
 200 g gemalen kaas om te gratineren
Voor de tomatensaus
 1 aubergine
 1 grote ui
 1 teentje look
 250 ml salsa of 1 soeplepel tomatenpuree opgelost in 50 ml water
 1 kg lamsgehakt of gemengd gehakt
 1 bussel peterselie
 zuiderse kruiden
 lookpeper
 zwarte peper
 zout
Voor de kaassaus
 50 g boter
 50 g bloem
 1 ml melk
 100 g fetakaas
 peper
 zout
 nootmuskaat

Directions

Bereiding basis
1

Was de aubergines, pareer en snij ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte.

2

Schil de aardappelen en snij in plakken.

3

Kruid de aubergine- en aardappelplakken met peper en zout.

4

Bak de plakken goudbruin in een pan met een flinke laag olijfolie. Gebruik zoveel olie dat de aardappelen en aubergines ondergedompeld zijn. Aangezien de aubergines veel olie opslorpen tijdens het bakproces, zal het nodig zijn dat je af en toe wat olie bijvoegt. Als alternatief kan je ze ook frituren. Gebruik dan wel plantaardige olie. De aardappelen moeten niet volledig gaar zijn. Denk maar aan de voorgebakken frieten. De aardappelen worden sowieso verder gegaard in de oven.

5

Leg vervolgens de aubergines in een zeef om het overtollige vet te laten uitlekken.

6

Bereid een dikke tomatengehaktsaus zoals een spaghettisaus.

7

Rangschik in een ovenschotel de aardappelschijfjes naast elkaar totdat de bodem van de schotel helemaal bedekt is. Kleine gaatjes tussen de aardappelen zijn niet erg!

8

Schik er nu de aubergineschijfjes dakpansgewijs over, maar hou voldoende schijfjes over om de bovenste laag te bedekken.

9

Spijs met de Italiaanse kruiden.

10

Bedek vervolgens met de verbrokkelde feta.

11

Bedek het geheel met de tomatengehaktsaus.

12

Leg er ten slotte nog een dun laagje aubergines over.

13

Bereid nu de kaassaus.

14

Nappeer er de tomatengehaktsaus mee. Voorzie minstens een laagje van 1 centimeter dik.

15

Strooi er tenslotte de gemalen kaas of eventueel extra feta over. Let wel: fetakaas als topping verbrandt sneller!

16

Zet de moussaka in een voorverwarmde oven en bak gedurende – afhankelijk van je oven – ongeveer 40 minuten tot een uur op 200°C.

17

Test met je vork: prik in de aardappelen op de bodem. Zijn deze gaar en de korst goudbruin? Top… je kan aan tafel!

Moussaka