Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.141 abonnees.

Vroeger at iedereen wat de pot schafte, maar tegenwoordig houden verschillende gasten er een eigen dieet op na. En met die energietarieven die de pan uitvliegen, zou Raw Food wel een oplossing kunnen zijn om te besparen op energie. We vertellen alvast wat het is. 

Letterlijk interpreteren

Je dacht dat het niet meer erger kon nu je al de veganistische keuken onder de knie hebt, maar daarstraks heb je gehoord dat de nieuwe vriendin van je trouwe gast die met oudejaar bij jou komt vieren zich heeft bekeerd tot het raw-foodisme.

Raw Food mag je redelijk letterlijk interpreteren. Wie raw food volgt, eet niets dat ooit boven de 48°C verwarmd is. En dit om zo alle vitaminen te bewaren.

Niets dat gekookt is dus. Dat betekent: geen gratin dauphinois, geen soep, geen brood, geen crème brulée, geen… Je begrijpt het al: dit zou wel eens een moeilijke gast kunnen worden. Tenzij je onderstaande tips en weetjes opvolgt natuurlijk.

1215 Raw Food Diet Horeca Webzine

Raw Food

Hoeveel mensen volgens het raw food dieet eten is onduidelijk. Wel schijnt het raw food dieet, met name in de Verenigde Staten en West-Europa, in populariteit te groeien. Er zijn speciale winkels waar voedingsmiddelen gekocht kunnen worden, maar dit zijn er niet veel.

Raw food betekent ‘rauw voedsel’. Aanhangers van Raw Food volgen worden ‘rawfoodisten’ genoemd. In Nederland wordt ook de naam ‘rauwariërs’ gebruikt. Rawfoodisten zien raw food meer als een levenswijze dan als een dieet, in de vorm van een aangepast voedingspatroon.

Rawfoodisme houdt ook in dat mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Het lichaam dient volgens rawfoodisten goed gevoed te worden en de geest dient verrijkt te worden. Rawfoodisten lijken meer liefde en empathie te ervaren en schijnen minder last te hebben van emotionele schommelingen dan de gemiddelde mens.

Living Food

Rawfoodisten eten alleen voedsel dat niet is gekookt, gebakken of gebraden. Voedingsmiddelen die wel worden gegeten zijn het liefst rauw en onbewerkt. Voorbeelden hiervan zijn groente, (gedroogd) fruit, zaden, noten en peulvruchten.

Raw foodisten noemen rauw voedsel ook wel ‘living food’, oftewel levend voedsel. Hier wordt mee bedoeld dat de enzymen in de rauwe voedingsmiddelen niet gedood zijn door verhitting. De verschillende soorten enzymen en de mogelijke werking van de enzymen wordt verderop in te tekst uitgelegd.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten. 1

Stromingen

Er zijn verschillende stromingen binnen de rawfoodisten. Niet alle stromingen hebben een eigen naam. Wel is er bijvoorbeeld de ‘raw veganism’-stroming. In deze stroming worden vlees, vis en melkproducten vermeden.

Iedere stroming heeft zijn eigen kijk op voedsel. Zij eten alleen wat zij denken dat goed is en vermijden het overige. De stroming ‘Sadvic’ gebruikt bijvoorbeeld helemaal geen dierlijke producten en ziet yoga-oefeningen als een onderdeel van hun levenswijze.

Geen koemelk en toevoegingen

Over het algemeen vinden rawfoodisten koemelk niet geschikt om door de mens gebruikt te worden. Een reden hiervoor is dat het eiwit in melkproducten moeilijk verteerbaar is. Een teveel aan koemelk zou volgens rawfoodisten ook de kans op broze botten en botbreuken doen verhogen. 

Zuivel wordt daarom door de meeste rawfoodisten gemeden. Om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen, zijn rawfoodisten vooral op andere bronnen aangewezen waaronder sommige groenten en noten. Ook toevoegingen, zoals kleurstoffen, worden over het algemeen vermeden door rawfoodisten. 

Conserveermiddelen als zout worden wel gebruikt om eventuele schadelijke stoffen in het voedsel tegen te gaan.

Hoe werkt Raw Food?

Tijdens de verhitting van voedingsmiddelen gaan vitamines en enzymen verloren. Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. De inname van vitamines is onmisbaar, aangezien het lichaam zelf vitamines niet of onvoldoende kan aanmaken. 

Vitamines zijn nodig voor een goede gezondheid, groei, ontwikkeling en herstel. Een enzym is een eiwit die een bepaalde functie in het lichaam heeft.

Om voedsel te kunnen verteren hebben mensen enzymen nodig. Enzymen zorgen ervoor dat voedsel wordt afgebroken tot losse voedingsstoffen. Dankzij dit afbraakproces kunnen de lichaamscellen de voedingsstoffen opnemen.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Voedingsenzymen

Wanneer voedsel boven de 48 graden wordt verhit, gaan de voedingsenzymen verloren. Voeding die verhit is, bijvoorbeeld gekookt of gefrituurd, bevat dus geen of minder enzymen. Wanneer verhit voedsel wordt gegeten, zal het lichaam volgens rawfoodisten de eigen enzymen moeten gebruiken om het voedsel te verwerken. 

Rawfoodisten willen de lichaamsreserves aan enzymen niet aanspreken. Volgens hen leidt het eten van verhit voedsel tot uitputting van het lichaam en de lichaamsprocessen, zoals het verteren van voedsel, de ademhaling en de hartslag. Door rauwe en onbewerkte voedingsmiddelen te eten, denken rawfoodisten uitputting en overige klachten van het lichaam te voorkomen.

Verhitting lager dan 48°C

In Raw Food worden geen producten gegeten die boven de 48°C zijn verhit. Een echte rawfoodist heeft thuis een dehydrator (droogoven). In een droogoven kunnen producten zoals brood en crackers gemaakt worden. Het product wordt in de droogoven ontdaan van het water dat in het product zit. 

Doordat het water uit het product verdwijnt, wordt het knapperig. De droogoven verhit niet boven de 48°C. Wanneer een product boven de 100°C wordt verhit, kunnen enkele hiervoor gevoelige vitamines gedeeltelijk verloren gaan.

Digestieve leukocytose-proces

Een van de redenen waarom mensen Raw Food volgen, heeft te maken met het digestieve leukocytose-proces. Dit proces houdt in dat het aantal witte bloedcellen in het bloed toeneemt, wanneer er voedsel binnenkomt. Het lichaam herkent delen van verhit voedsel niet als voeding en witte bloedcellen worden erop af gestuurd als afweerreactie. 

Uit onderzoek blijkt dat dit proces zich niet voordoet wanneer er rauw voedsel wordt gegeten. Het afweersysteem hoeft zich bij Raw Food dus niet bezig te houden met voedsel en kan volgens rawfoodisten optimaal functioneren. De weerstand tegen ziekteverwekkers is volgens hen aanzienlijk beter, aangezien het afweersysteem zich alleen hierop concentreert.

Raw Food en gezondheid

Of Raw Food werkelijk gezonder is dan een niet-raw-food dieet, staat regelmatig ter discussie. Het Voedingscentrum schrijft dat 100% rauw eten niet is aan te bevelen. Minstens 25% van de dagelijkse voeding zou volgens het Voedingscentrum gekookt moeten zijn.

Zij geven aan dat het variëren in rauwe en gekookte voeding belangrijk is, omdat men dan zoveel mogelijke verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zoals voor alle diëten geldt, zijn er ook aan Raw Food zowel voor- als nadelen verbonden.

Recepten

Op het net vinden we honderden recepten van Raw Food. Neem een kijkje op deze site of deze

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Weekend Knack, Dietcetera

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights