Radijzen, de pittige groentjes die ook in 2023 de lente maken

5/5
radijs radijzen

Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met radijzen, de pittige groentjes die ook in 2023 de lente maken.

Radijzen

Radijzen behoren tot de koolgewassen en zijn verwant aan mosterdplanten. Dat is met hun pittige smaak niet verwonderlijk.

Het eetbare deel van radijzen, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel (radix, een opgezwollen hypocotyl). De schil van radijzen kan verschillende kleuren hebben. De rode kleur is het bekendst, maar er zijn ook variëteiten met een witte en rood-witte tint.

radijzen radijs frank fol iyfv2021

Rauw

De bol van de radijzen wordt meestal rauw gegeten, eventueel gedoopt in zout. Bij het ouder worden gaan radijzen een stengel vormen en gaat vanaf dat moment in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan worden verzacht door de rode buitenkant af te pellen.

Kopen en bewaren

Radijzen worden meestal per bosje verkocht. Let erop dat ze er fris en stevig uitzien. Bij lichte vingerdruk mag de radijs niet rimpelen. Het loof moet er frisgroen uitzien en de knolletjes moeten stevig zijn.

Radijzen kunnen tot vijf dagen bewaard worden in een gesloten plastic zak in de koelkast. Voelen de radijzen na een tijdje wat slapper aan, dan kan je ze een oppepper geven door ze in ijskoud water te leggen. Maar niet te lang: hoe meer water ze opzuigen, hoe groter het smaakverlies.

Radijzen kunnen makkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking door de verdampende bladeren.   

Radijzen, de pittige groentjes die ook in 2023 de lente maken 13

In de keuken

Om radijsjes schoon te maken moet je alleen het loof en het wortelpinnetje wegsnijden. Spoel ze nog even en ze zijn hapklaar. 

Schillen hoeft niet. Snij nooit meer radijsjes van het loof af dan je nodig hebt, zo blijven de resterende radijzen langer vers.

Loof

Met het loof van de radijzen kan je ook aan de slag. Gebruik het bijvoorbeeld in pesto, een salade of voeg het toe aan soep, smoothie of omelet. Maar wees zuinig met de blaadjes, ze durven nogal pittig te zijn.

Radijzen, de pittige groentjes die ook in 2023 de lente maken 14

Gezondheid

Radijzen zijn net zoals alle andere groenten rijk aan voedingsvezels. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine C.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Recept van Frank Fol

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

Meer recepten

Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Lekker van bij ons, Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Geverifieerd door MonsterInsights