Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met radijzen, de pittige groentjes die ook in 2023 de lente maken.
Radijzen
Radijzen behoren tot de koolgewassen en zijn verwant aan mosterdplanten. Dat is met hun pittige smaak niet verwonderlijk.
Het eetbare deel van radijzen, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel (radix, een opgezwollen hypocotyl). De schil van radijzen kan verschillende kleuren hebben. De rode kleur is het bekendst, maar er zijn ook variëteiten met een witte en rood-witte tint.

Rauw
De bol van de radijzen wordt meestal rauw gegeten, eventueel gedoopt in zout. Bij het ouder worden gaan radijzen een stengel vormen en gaat vanaf dat moment in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan worden verzacht door de rode buitenkant af te pellen.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Kopen en bewaren
Radijzen worden meestal per bosje verkocht. Let erop dat ze er fris en stevig uitzien. Bij lichte vingerdruk mag de radijs niet rimpelen. Het loof moet er frisgroen uitzien en de knolletjes moeten stevig zijn.
Radijzen kunnen makkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking door de verdampende bladeren.

In de keuken
Om radijsjes schoon te maken moet je alleen het loof en het wortelpinnetje wegsnijden. Spoel ze nog even en ze zijn hapklaar.
Schillen hoeft niet. Snij nooit meer radijsjes van het loof af dan je nodig hebt, zo blijven de resterende radijzen langer vers.
Viskok van het Jaar 2024: Gilles Pauwels van Vis Ateljee in Pittem
Ook dit jaar ging VLAM, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing, op zoek naar de ‘Viskok van het Jaar’....
GIMBER No1: nieuw design dankzij mode-icoon Diane von Furstenberg
GIMBER, het Belgische merk dat bekend staat om zijn biologische en alcoholvrije gemberconcentraat, lanceert een samenwerking met niemand minder dan...
BBQ Black Box op 29-30 juni ’24: schrijf je nu in
Het BBQ-team Wettels On Fire uit Ninove bestaat 10 jaar en dit zal, net als het vijfjarig bestaan van Horeca...
Loof
Met het loof van de radijzen kan je ook aan de slag. Gebruik het bijvoorbeeld in pesto, een salade of voeg het toe aan soep, smoothie of omelet. Maar wees zuinig met de blaadjes, ze durven nogal pittig te zijn.

Gezondheid
Radijzen zijn net zoals alle andere groenten rijk aan voedingsvezels. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine C.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Recept van Frank Fol
Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.
Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.
Meer recepten
Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Lekker van bij ons, Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be