Zeg niet zomaar pompoen tegen alle pompoenen in 2023

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.242 abonnees.

pompoen horeca webzine recepten

Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine graag extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. Deze keer is pompoen aan de beurt. Maar zeg niet zo maar pompoen tegen alle pompoenen.

Pompoen

De pompoen is een heel oud cultuurgewas en is familie van de kalebassen en komkommers. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9.000 en 7.000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. 

In de 16de eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Zeg niet zomaar pompoen tegen alle pompoenen in 2023 1

Teelt 

Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. 

Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten als borrelhapje.

Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt bij de garnering en decoratie van gerechten.

De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje voor het wordt gefrituurd.

Soorten pompoenen

Er zijn honderden soorten pompoenen, en dit zijn al 64 lekkere pompoensoorten. Maar niet alle pompoenen zijn eetbaar. 
 
Of een pompoen eetbaar of niet-eetbaar kan je weten door die open te snijden. Als er geen vruchtvlees in zit, is het 100% zeker een sierkalebas.
 
Is er wel vruchtvlees, en ben je het toch nog niet zeker, kook dan een stukje. Is het bitter, dan heb je weer een sierkalebas of een kruising tussen sierkalebas en pompoen. Als het lekker smaakt, dan heb je een eetbare pompoen. Meer antwoorden op meer vragen over pompoenen vind je zeker op deze website.
 
We bespreken de vier pompoenen die het meest verwerkt worden in de keuken.
reuzenpompoen pompoen frank fol horeca webzine
Reuzenpompoen

Reuzenpompoen 

Dit is de klassieke, grote pompoen die we allemaal kennen waarvan de schil oranje, groen of lichtgeel kan zijn. Het vruchtvlees is meestal wel mooi geel-oranje. Deze pompoen kan zoals zijn naam al doet vermoeden héél groot en zwaar worden.

Hoe groter, hoe minder smaak. Gebruik het vruchtvlees van deze pompoen dan ook eerder voor soepen en stoofpotten met nog andere groenten en/of smaakmakers.

In tegenstelling tot de kleine pompoensoorten kan je maar beter deze variëteit schillen alvorens te bereiden.  

Zeg niet zomaar pompoen tegen alle pompoenen in 2023 2
Hokkaido

Hokkaido

Supermakkelijk in gebruik, want de hokkaidopompoen (of kastanjepompoen) is zo klein van formaat (ze wegen meestal 1,5 à 2 kg) en heeft zo’n zachte schil dat je ze met schil en al kunt gebruiken. Het vruchtvlees is stevig, zoet en vrij droog, waardoor gegaarde blokjes hun lekkere beet behouden in salades, bijvoorbeeld. 

Bovendien kleurt het vruchtvlees mooi donker oranje, wat mooi staat in allerhande herfstgerechtjes. Behalve voor soep ook prima te gebruiken om te bakken, roosteren of te stoven.

Zeg niet zomaar pompoen tegen alle pompoenen in 2023 3
Spaghettipompoen

Spaghettipompoen

De hipste onder de pompoenen is de spaghettipompoen! Na het koken ervan in z’n geheel, valt het vruchtvlees in slierten uit elkaar en gelijkt heel sterk op spaghetti. Vandaar dus de naam. Je kan er allerlei gerechten mee maken die op klassieke pastagerechten is geïnspireerd. Ideaal voor wie zonder gluten moet of wil eten.

Spaghetti squashes worden dus in hun geheel gekookt of doormidden gesneden en in de oven gegaard zoals in onderstaande video.

Butternut

De butternut of flespompoen is de meest verkochte pompoen. Hij heeft de vorm van een langgerekte peer en is meestal crèmekleurig tot licht-oranje. Het vruchtvlees is helder oranje van kleur en smaakt zoet en een beetje nootachtig.

Omdat deze pompoenen wat kleiner zijn, meestal wegen ze 1 à 2 kg, zijn ze makkelijk te verwerken.

Het vruchtvlees is stevig en bevat geen draden, daardoor kun je deze pompoen ook prima in stukjes in gerechten verwerken, zoals Frank Fol in onderstaand recept.

Butternut wordt soms ook gevuld en vervolgens gegaard in de oven. Een echte allrounder! Bovendien kun je deze pompoen bijna het hele jaar rond kopen.

Zeg niet zomaar pompoen tegen alle pompoenen in 2023 4
Butternutpompoen

Gezondheid

Pompoen bevat veel vitamine C, en dat is dan weer goed om je immuunsysteem fit te houden.

Regelmatig pompoen verwerken in je gerechten verwarmt en voedt je dus niet alleen, het helpt je ook gezond de koudere dagen door te komen. 

Recept van Frank Fol 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Bronnen: Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights