Poké bowl met krokante kipfilet. Recept en weetjes

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
poké bowl met krokante kip recept weetjes

Traditioneel gezien is een poké bowl een Hawaiaans gerecht met verse, rauwe groenten en vis, maar je kan gerust experimenteren met deze formule. Wat dacht je bijvoorbeeld van krokante kip in plaats van vis? Geloof ons: ook deze versie is superlekker.

Poké

Poke of Poké is Hawaïaans voor “in plakken snijden” of “kruislings in stukken snijden”. Het is traditioneel gezien een gerecht van fijngesneden rauwe vis dat wordt geserveerd als voorgerecht of hoofdgerecht in de Hawaïaanse keuken.

Traditionele soorten poke zijn aku (tonijn) en he´e (octopus). He’e poke wordt doorgaans aangeduid met de Japanse naam Tako poke, behalve in gebieden waar Hawaïaans wordt gesproken, zoals het Hawaïaanse eiland Niihau.

Steeds populairder wordt de ahi poke, die bereid wordt met geelvintonijn. Er bestaan tevens aangepaste versies van poke die rauwe zalm en schaal- en schelpdieren bevatten.

Geschiedenis

Omstreeks 2012 werd poke populair op het vasteland van de Verenigde Staten, waar enkele poke-restaurants openden. Van 2014 tot halverwege 2016 steeg het aantal Hawaïaanse restaurants op Foursquare die onder meer poke serveerden van 342 tot 700. Deze restaurants bereiden zowel traditionele als modernere varianten van het gerecht.

poke-bowl-vis-Horeca-Webzine
Traditioneel gezien is een poké bowl een Hawaiaans gerecht met verse, rauwe groenten en vis - Foto: Karalydon

Aangepaste varianten kunnen avocado, ponzu, teriyaki, champignons, jalapeño, sriracha-saus, koriander, ananas of komkommer bevatten. In restaurants op het Amerikaanse vasteland wordt in plaats van poke veelal de niet-traditionele spelling poké gebruikt, dus met een É.

In de daarop volgende jaren maakte poke ook opgang in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland en elders in Europa.

Poké bowl met krokante kipfilet

Traditioneel gezien is een poké bowl een Hawaiaans gerecht met verse, rauwe groenten en vis, maar je kan gerust experimenteren met deze formule. Geloof ons: ook deze versie is superlekker.

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 komkommer
  • 2 wortelen
  • bussel radijsjes
  • 100gr sugar snaps
  • 300gr sushirijst
  • 2 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zwarte sesamzaadjes
  • arachideolie
  • peper en zout

Voor de krokante kip

  • 500gr kipfilet 
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50gr bloem
  • 100gr panko

Voor het sausje

  • sap van ½ limoen
  • 1 el rijstazijn
  • 4 el sojasaus
  • 1 el sesamolie

Bereiding

  1. Maak een sausje van het limoensap, 1 el rijstazijn, de sojasaus en sesamolie. Zet apart.
  2. Kook de sugarsnaps gaar in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud water. 
  3. Maak met een dunschiller lange plakjes van de komkommer. Maak met een spiralizer slierten van de wortelen. Snijd de radijsjes in dunne plakjes.
  4. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst daarna afkoelen en breng daarna op smaak met de resterende rijstazijn, de suiker en een snuifje zout. Schep goed om.
  5. Snijd de kipfilet in de breedte in dunne plakken. Haal de kip eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot  door de panko. Bak de stukken in hete olie goudbruin.
  6. Schep de rijst in de kommen. Verdeel er de krokante kip, sugar snaps, komkommer, wortel en radijsjes er over. 
  7. Bedruppel met het sausje en werk af met de sesamzaadjes.

Bekijk ook andere recepten van Horeca Webzine.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Wikipedia, Lekker van bij ons

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten