Een monument van de gastronomie is niet meer. Chef Pierrot Fonteyne verloor gisteren 14 april op 79-jarige leeftijd de strijd tegen het coronavirus. Jarenlang was hij de chef van het tweesterrenchefrestaurant Bruegel in Damme en stond hij in 1980 aan de wieg van ‘The Mastercooks of Belgium®’.
Pierrot Fonteyne
Pierrot was van 1967 tot 1990 het gezicht van het tweesterrenrestaurant Breugel in Damme. In 1980 richtte hij samen met Pierre Romeyer, Pierre Wynants, Jacques Deluc, Claude Dupont en Robert Van Duüren ‘The Mastercooks of Belgium®’ op, toen nog de ‘Meesterkoks van België’.
In 1988 nam hij de fakkel over van Pierre Romeyer als voorzitter. Hij zorgde voor een verjonging en een uitbreiding van de vereniging door meer jonge Nederlandstalige chefs in het comité op te nemen. Daarmee zorgde hij voor meer evenwicht tussen beide landstalen. Hij riep ook het ambassadeurschap in het leven. Gereputeerde Belgische meesterkoks actief in het buitenland werden tot ambassadeurs van de Belgische keuken benoemd.

Besmet tijdens een wedstrijd
Hij gaf nog geregeld workshops en was een veelgevraagd jurylid.
Huidig voorzitter Frank Fol: “Dit jaar was Pierrot nog jurylid van een wedstrijd en raakte daar blijkbaar besmet. Sindsdien is het snel achteruit gegaan. Pierrot was een heel actieve man zonder aanliggende medische problemen. Hij hield nog steeds van verre reizen, bijvoorbeeld naar Vietnam.”
“Pierrot was erg graag gezien. Hij had een grote levenswijsheid en was een echte levensgenieter. Hij nam zijn taak binnen onze vereniging nog steeds erg serieus. Zijn knowhow doorgeven aan de jeugd en nieuwe generaties was erg belangrijk voor hem. Maar tegelijkertijd had hij veel respect voor de jongeren die de gastronomie in het hart droegen. Daarom jureerde hij zo graag. Op die manier kon hij zijn rol als coach en ondersteuner goed uitoefenen.”
Na zijn besmetting lag Pierrot een lange tijd in coma. Op 11 september zou hij 80 jaar worden. Ook wij van Horeca Webzine wensen zijn echtgenote Cécile en familie alle sterkte toe om dit verlies te dragen.
The Mastercooks of Belgium®
‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Zij zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving. Maak kennis met de leden.

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne.
Comments 1