Op maandag 3 juni 2024 hield VZW The Mastercooks of Belgium haar Algemene Vergadering met op het programma het kiezen van een nieuw bestuur en een nieuwe voorzitter. Philippe Vanheule, voormalig sterrenchef van restaurant Hof ter Eycken neemt de voorzittersstoel over van Cédric Poncelet. Ook 10 nieuwe leden werden er geïntroniseerd.
Inhoudsopgave
The Mastercooks of Belgium
The Mastercooks of Belgium zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Zij zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.
Algemene Vergadering
Net als ieder jaar werd er een retrospectieve gehouden, het financieel jaarverslag getoond en de nieuwe leden geïntroniseerd. Dit jaar verwelkomt de vereniging 3 nieuwe Mastercooks: Tanguy De Turck (Le Vieux Château), Stefaan Lauwereins (VLASS) en Wouter Van Hoof (Hoeve Roosbeek).
Ook 7 nieuwe Young Master konden voor het eerst hun koksvest met het logo van de vereniging aantrekken: Pieter Coomans (Wingerd), Jonathan De Geyseleer (Oltra), Dylan De Meyere (Restaurant Herbert Robbrecht), Stijn Havermans (Au Vieux Port), Bram Simons (Restaurant Emiel), Baptiste Tieberghien (Lin’eau) en last but not least Floris Van Der Veken (Hof van Cleve).
Young Masters zijn leden jonger dan 38 jaar, en daarom werd Young Master David Grosdent (L’Envie) dit jaar ook Mastercook.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Nieuwe Raad van Bestuur
Om de drie jaar wordt een nieuwe Raad van Bestuur gekozen, en voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging konden de leden hun stem online uitbrengen.
Onder de gekozen bestuursleden werd Philippe Vanheule unaniem gekozen als de nieuwe voorzitter van de vereniging. Aan zijn zijde behoudt Daniel Molmans zijn functie als secretaris-generaal en penningmeester.
De ondervoorzitters zijn nog steeds Patrick Meirsman voor Brussel, Benoît Bourivain voor Wallonië en Geert Gheysels voor Vlaanderen.
Welke wijn bij wild met zoete garnituur?
Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men...
Waarom ontdooit een vriezer als de omgevingstemperatuur lager dan 10°C is?
Eén van de redacteuren van de NRC wetenschapsredactie kwam tijdens het uitzoeken van een nieuwe vriezer achter een bijzondere vaststelling....
Een restaurantkeuken (her)inrichten: 9 tips en missers
Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat...
Gezonder eten in je bedrijfsrestaurant met dit 4-stappenplan
Je kunt een bedrijfsrestaurant zó inrichten dat het werknemers verleidt om gezonder te gaan eten!
Dit zijn de 7 zonden binnen de dienstverlening
Binnen de dienstverlening waar de horeca onder valt, worden negatieve gedragingen beschreven als ‘de zeven zonden van de dienstverlening’. Probeer...
Philippe Vanheule
Voormalig sterrenchef Philippe Vanheule, bekend van Restaurant Hof ter Eycken, destijds een gevestigde waarde in Ninove, heeft al vijftig jaar ervaring in de horeca. Hij heeft nu het voorrecht om gepensioneerd te zijn. Stilzitten de chef met West-Vlaamse roots niet in het bloed. Hij staat zijn zonen Mathijs en Thomas bij met raad en daad wat betreft sommige recepturen. Zo marineert hij voor hen nog de zalm of bereidt hij voor hen pastei en de wildpaté. Ook zijn echtgenote Marita springt bij, en is nog heel actief.
Vorig jaar was Philippe Vanheule ook al lid geworden van de Raad van Bestuur. Hij wil zich nu als voorzitter nog intenser ten dienste stellen van de vereniging.
Na de voorbije jaren waarin ik onze vereniging sterk zag groeien, ben ik ervan overtuigd dat er een keerpunt is bereikt waarbij een nieuwe impuls onze vereniging zeker ten goede komt. Bovenal was het werk van de afgelopen jaren enorm en verdient dit respect. Tijdens mijn mandaat wil ik vooral aandacht besteden aan de communicatie, luisteren naar de leden en de rollen van vicevoorzitters, bestuursleden en provincie-verantwoordelijken in ere herstellen.
Mastercooks Family
Philippe van Heule benadrukt dat de organisatie er is voor de leden en meer middelen wil aanwenden om de eigen, maar ook de activiteiten van de leden onder de aandacht te brengen in binnen- en buitenland.
Ik wil samen met het bestuur en de bestaande organen uitvoeren wat de leden verwachten. Luisteren en de leden contacteren zal dan ook mijn voornaamste taak zijn. Om te weten wat er leeft en omgaat bij de leden moeten we ook naar hen toe. Als beroepsorganisatie vertegenwoordigen we de crème de la crème van de Belgische gastronomie. Onze externe communicatie moet gewoon op hetzelfde niveau zijn.
Toekomst
Philippe Vanheule wil de vereniging voorbereiden met een langetermijnvisie.
Het zijn onze Young Masters die ons hierin kunnen vertegenwoordigen en voor verandering kunnen zorgen. Hun aanwezigheid in het bestuur is daarom essentieel. Ze vertegenwoordigen waarden en een visie die we moeten uitdragen in onze toekomstige acties voor al onze leden.
Volgens de nieuwe voorzitter en zijn voltallig bestuur is de toekomst van het beroep niet mogelijk als we het personeelsprobleem niet onder ogen zien. Daarom gaan de Mastercooks een model moeten zijn om jongeren opnieuw naar het beroep te lokken, en hiervoor zullen nieuwe wegen moeten worden ontdekt.
Partners
Bij wijze van slot bedankte de nieuwe voorzitter ook alle partners en beloofde hen nog meer te betrekken bij de evenementen en te bekijken hoe de samenwerking nog kan worden geoptimaliseerd.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!