Het aantal startende ondernemers in de horeca waarvan vooral zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s is in oktober flink toegenomen door de recente versoepeling van de coronamaatregelen en de grote vraag naar personeel. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) donderdag in zijn maandelijkse trendrapportage.
Starters
Volgens de KVK ging het vorige maand om 1.012 startende ondernemers, een stijging van 43 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De stijging is vooral zichtbaar bij restaurants en cafetaria’s (892 starters).
Binnen deze branche valt ook de eventcatering op. Zo hebben veel zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s zich ingeschreven. Sommigen volgenden een opleiding tot barista bij onze Premium Partner Jeanne Gennar.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Versnelde inhaalslag
Vanwege het personeelstekort is er veel vraag naar zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s.
Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, spreekt van een ‘versnelde inhaalslag’ in de sector.
Gepaneerde dikke asperges met spekpoeder, bieslook, rode ui en sherrysaus
Asperges dienen voor het bereiden voldoende geschild te worden. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een...
Open ravioli met varkenstong, varkenspoot en mix van paddenstoelen
Varkenspoot en varkenstong zijn echt ouderwetse ambachtelijke stukken vlees die Francesca Sterckx heel graag verwerkt tot een gastronomische hoogstandjes. Ze is...
Goulash van rund
Goulash of goelasj is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant zoals dit recept is...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Minder webshops
In de detailhandel waren er juist veel stoppers, aldus de KVK. Het gaat daarbij met name om de webshops.
In oktober zijn 1.036 webshops gestopt. Eerder tijdens de coronapandemie was hier nog een sterke groei te zien.
“Online winkelen blijft, maar niet alle nieuwe webshops houden hun bestaansrecht”, aldus Stam.
Faillissementen
Verder merkt de KVK op dat het aantal faillissementen zeer klein blijft. Dit heeft vermoedelijk te maken met de steunregelingen die ondernemers door de crisis moeten helpen. Inmiddels is de massale coronasteun wel beëindigd.
Waar haalde Abraham de mosterd ?
Waar mosterd in de eerste plaats natuurlijk een heerlijke smaak heeft, wordt het ook gebruikt vanwege de gezonde en zelfs...
Asperges, het witte goud dat 10 jaar op hetzelfde veld wordt geteeld
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Met deze 10 tips maak je een perfecte menukaart op
Geloof het of niet, maar je menukaart is een niet te missen tool voor je restaurantmarketing.
Gastvrij NEE! zeggen doe je met deze 10 tips
Een NEE! is soms onvermijdelijk of gewoon noodzakelijk. Maar het duidelijk zeggen, zonder dat de klant het gevoel heeft dat...
Reacties
Lees meer over de trendrapportage van de KVK en de reacties op het artikel.
Bron: Nu.nl