Het aantal startende ondernemers in de horeca waarvan vooral zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s is in oktober flink toegenomen door de recente versoepeling van de coronamaatregelen en de grote vraag naar personeel. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) donderdag in zijn maandelijkse trendrapportage.
Starters
Volgens de KVK ging het vorige maand om 1.012 startende ondernemers, een stijging van 43 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De stijging is vooral zichtbaar bij restaurants en cafetaria’s (892 starters).
Binnen deze branche valt ook de eventcatering op. Zo hebben veel zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s zich ingeschreven. Sommigen volgenden een opleiding tot barista bij onze Premium Partner Jeanne Gennar.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Versnelde inhaalslag
Vanwege het personeelstekort is er veel vraag naar zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s.
Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, spreekt van een ‘versnelde inhaalslag’ in de sector.
Zeewolf met asperges, raapstelen, spek en vadouvanmousseline
De beste zeewolf koop je van april tot september. Het visvlees is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken...
Jonge ui met salpicon van paddestoelen, prei, hazelnoten en gerookt zout
De bosui, lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schalulleke zijn in Vlaanderen namen voor een jonge nog onvolgroeide geboste ui met loof. Er zijn...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Minder webshops
In de detailhandel waren er juist veel stoppers, aldus de KVK. Het gaat daarbij met name om de webshops.
In oktober zijn 1.036 webshops gestopt. Eerder tijdens de coronapandemie was hier nog een sterke groei te zien.
“Online winkelen blijft, maar niet alle nieuwe webshops houden hun bestaansrecht”, aldus Stam.
Faillissementen
Verder merkt de KVK op dat het aantal faillissementen zeer klein blijft. Dit heeft vermoedelijk te maken met de steunregelingen die ondernemers door de crisis moeten helpen. Inmiddels is de massale coronasteun wel beëindigd.
Een superleuke baan als kelner dankzij deze 10 handige tips
Werken als kelner in de horeca is leuk, maar ook zwaar. Nu zeker met dit mondmasker op. Om er voor...
Waar komt het fooi geven vandaan, en hoeveel geef je nu?
We vinden het heel normaal: een extraatje geven aan de bediening, nadat je uiteten bent geweest. Maar waar komt fooien...
Vis van de maand: zeewolf, een monsterlijke vis met heerlijke smaak
Tijdens de campagne ‘Vis van de Maand i.s.m. het visbedrijf Quisquater uit Dendermonde, lichten we elke maand een vissoort uit...
Topvlees van bij ons: Duroc d’Olives
In nauwe samenwerking met Belgische Keurslagers, wijnhandel Châteaux Vini, Chef & Knife en 6 topchefs lichten we tijdens de campagne...
Reacties
Lees meer over de trendrapportage van de KVK en de reacties op het artikel.
Bron: Nu.nl