Het aantal startende ondernemers in de horeca waarvan vooral zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s is in oktober flink toegenomen door de recente versoepeling van de coronamaatregelen en de grote vraag naar personeel. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) donderdag in zijn maandelijkse trendrapportage.
Starters
Volgens de KVK ging het vorige maand om 1.012 startende ondernemers, een stijging van 43 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De stijging is vooral zichtbaar bij restaurants en cafetaria’s (892 starters).
Binnen deze branche valt ook de eventcatering op. Zo hebben veel zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s zich ingeschreven. Sommigen volgenden een opleiding tot barista bij onze Premium Partner Jeanne Gennar.
Tasty Placemats
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Versnelde inhaalslag
Vanwege het personeelstekort is er veel vraag naar zelfstandig werkende koks, kelners en barista’s.
Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, spreekt van een ‘versnelde inhaalslag’ in de sector.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Weilandshof
Hotel-Restaurant De Kommel
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? KLIK HIER.
Minder webshops
In de detailhandel waren er juist veel stoppers, aldus de KVK. Het gaat daarbij met name om de webshops.
In oktober zijn 1.036 webshops gestopt. Eerder tijdens de coronapandemie was hier nog een sterke groei te zien.
“Online winkelen blijft, maar niet alle nieuwe webshops houden hun bestaansrecht”, aldus Stam.
Faillissementen
Verder merkt de KVK op dat het aantal faillissementen zeer klein blijft. Dit heeft vermoedelijk te maken met de steunregelingen die ondernemers door de crisis moeten helpen. Inmiddels is de massale coronasteun wel beëindigd.
Brandy, Armagnac en Cognac: de 2 belangrijkste verschillen
Brandy, Armagnac en Cognac zijn wijndistillaten. Maar de namen worden nog al eens door elkaar gehaald.
Bepaal je primaire doelgroep met een ‘social persona’ om negatieve reviews te vermijden
Als je horecaondernemers vraagt wat hun doelgroep is, krijg je de meest uiteenlopende antwoorden. Maar meestal is de conclusie dat...
Klachten los je op met dit 4 stappenplan
Klachten en klagende mensen. Niet bepaald het leukste onderdeel van werken in de horeca.
Een pakkende personeelsadvertentie schrijf je met deze 12 tips
Het vinden van personeel kan niet zonder een pakkende personeelsadvertentie. Maar een goede vacature schrijven vraagt tijd en kennis van...
Reacties
Lees meer over de trendrapportage van de KVK en de reacties op het artikel.
Bron: Nu.nl