Een pakkende personeelsadvertentie schrijf je met deze 12 tips

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.141 abonnees.

personeelsadvertentie job cv jobaanbieding jobadvertentie job horecazaak

Het vinden van personeel kan niet zonder een pakkende personeelsadvertentie. Maar een goede vacature schrijven vraagt tijd en kennis van zaken. Hieronder vind je heel wat tips om een succesvolle advertentie te schrijven die je straks zonder kosten kan plaatsen op deze website.  

AIDA

Om een krachtige personeelsadvertentie op te stellen die je straks hier mag delen, kan je een techniek uit de marketing gebruiken: AIDA.

Deze letters staan voor Aandacht (Attention), Interesse (Interest), Drang (Desire) en Actie (Action).

Je vacature moet met andere woorden de aandacht trekken van de geschikte kandidaten. En hun interesse opwekken. Hen doen verlangen naar de post en hen aansporen om te solliciteren.

personeelsadvertentie

Tips per aandachtspunt 

Aandacht

Denk vanuit de lezer. Stel jezelf de vraag: “Welke informatie is relevant voor de kandidat(e)?” Het is bijvoorbeeld goed om te beschrijven wat de activiteiten en de verwezenlijkingen zijn van je zaak of bedrijf. Maar treed niet teveel in detail.

Gebruik zo weinig mogelijk bedrijfsjargon anders haakt de potentiële kandida(a)t(e) af. Gebruik ook een titel die uitspringt tussen alle andere vacatures. Dus wees een beetje creatief, hetzij met woorden of een gepaste tekening, foto of cartoon.

Gebruik ook de correcte functienaam. Zorg dat de vlag de lading precies dekt. En vermeld ook waar de kandida(a)t(e) effectief zal moeten werken. Dat kan ergens anders zijn dan waar je bedrijf gevestigd is. Dat moet duidelijk zijn.

Interesse

Omschrijf de jobinhoud zo precies mogelijk. Licht de taken en verantwoordelijkheden toe. Wees eerlijk en realistisch in je personeelsadvertentie, want anders schep je verkeerde verwachtingen.

Beschrijf eventueel ook waarom je iemand nieuw zoekt. Is het door de groei van je horecazaak, om nog betere kwaliteit af te leveren? Of door een reorganisatie, langdurige ziekte, enz.

Probeer zo helder mogelijk je verwachtingen te verwoorden. Veel sollicitanten ergeren zich aan Engelstalige termen. En ook aan nietszeggende eigenschappen als ‘slagkracht’, ‘hands-on-mentaliteit’, dynamisch, enz.

Drang

Zet in de verf wat je te bieden hebt. Bijvoorbeeld loon, arbeidsvoorwaarden, opleidingskansen, loopbaanperspectieven, enz.

Beschrijf de sterke en aantrekkelijke kanten van je bedrijfscultuur. Zoals aangename werksfeer, een team met enthousiaste mensen,… Omschrijf hoe de functie bijdraagt aan het realiseren van de bedrijfsdoelen. Zo geef je de kandidaat het gevoel dat wat hij zal doen ook echt relevant is.

Actie

Beschrijf in je personeelsadvertentie hoe de kandida(a)t(e) kan solliciteren. En aan wie hij/zij de sollicitatie moet richten. Als je de mogelijkheid biedt om te mailen, vergroot je de snelheid van de sollicitatieprocedure. En verlaag je de drempel om te solliciteren.

Vermeld eventueel een telefoonnummer van de contactpersoon waar men terecht kan voor meer informatie. Dat is klantvriendelijk. En het kan een manier zijn om de minder geschikte sollicitanten meteen weg te filteren.

Beschrijf ook de verschillende stappen van de selectieprocedure. En plak er eventueel een termijn op. Ook dit bevordert de transparantie.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Heldere tekst

Tot slot moet een vacature – zoals elke goede tekst – helder geschreven zijn. Logisch opgebouwd. En overzichtelijk. Hulp nodig om een vacature te schrijven? Klik dan hier, en vertel ons waarmee wij je kunnen helpen.

Nog enkele tips:

  • Werk met tussentitels die duidelijk maken waar de tekst over gaat. Bijvoorbeeld: ‘bedrijfsomschrijving’, ‘functiebeschrijving’, ‘profiel’, ‘aanbod’ en ‘interesse’. Of: ‘we verwachten’, ‘we bieden’, ‘plaats van tewerkstelling’ en ‘zo solliciteren’.
  • Splits de info op in alinea’s. En behandel maar één onderwerp per alinea. Dat maakt het gemakkelijker voor diegene die je vacature leest.
  • Laat voldoende witruimte tussen de alinea’s. Dit zorgt voor rust en overzicht.
  • Maak de tekst actief. Gebruik ‘jij’ of ‘u’, en niet een passieve vorm zoals ‘hij/zij’ of ‘de kandidaat’. Zo’n passieve vorm maakt een tekst afstandelijk. En geeft aan de kandidaat het signaal dat je bedrijfscultuur formeel en strikt is.
  • Gebruik korte zinnen. Hoe langer een zin, hoe lastiger het wordt om de essentie eruit te halen.
  • Werk met opsommingen. Zo bevorder je de overzichtelijkheid.
  • Laat weg wat je weg kan laten. Indien iets niets of weinig toevoegt aan de vacature, is weglaten de juiste optie. De tekst wordt er beter leesbaar door. En krachtiger.

Update

Wil je echt het verschil maken met je collega’s? Schrijf dan een sterk positief verhaal over je personeel. Of laat er iemand over schrijven. Dergelijke waardering zal mensen aantrekken om in jouw zaak te komen werken. En deel die dan in onze community.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights