Uitbaters vinden dat personeel de sigaret moet afzweren, ook op het terras

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Uitbaters vinden dat personeel de sigaret moet afzweren, ook op het terras 1

Roken mag allang niet meer binnen in een horecazaak, zowel in België als in Nederland. Nu vindt een groep horeca-ondernemers het hoogtijd dat ook het personeel de sigaret moet afzweren. Ook op de terrassen vinden ze dat het roken maar eens voor goed moet ophouden. 

Rookverbod

“Sinds het rookverbod in de horeca is ingevoerd is er ontzettend veel gebeurd”, vertelt Andrea Rozema, onderzoeker aan de Tilburg University. “In eerste instantie werd er een uitzondering voor horecagelegenheden zonder personeel gemaakt, maar een gedoogsituatie zorgt altijd voor onduidelijkheid.”

Marc Willemsen, hoogleraar tabaksontmoediging aan de Universiteit Maastricht, ziet het ook als een goede stap dat de horeca in 2020 helemaal de sigaret bant. Maar het rookverbod in de horeca is volgens hem op een rommelige manier gegaan. Nederland had het rookverbod in één keer moeten invoeren. Maar dat moet je wel aandurven.

sigaret-man-Horeca-Webzine-

Terrassen

Als er in cafés, restaurants discotheken helemaal geen sigaret nog mag opgestoken worden, komen binnenkort hoogstwaarschijnlijk de terrassen aan de beurt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet in mei 2019 weten dat als een volgende stap te zien. Maar dat stuit op verzet binnen de horeca.

Robèr Willemsen, eigenaar van vier horeca-ondernemingen, vindt dat de overheid dan een grote kerel moet zijn. “Ze moeten de miljarden die ze aan accijnzen ophalen dan opzij schuiven en een algeheel verbod op sigaretten instellen. Want straks mag je bij mij op het terras niet roken, maar als je een paar meter verder op het trottoir gaat staan, mag het wel.”

Rookverslaving

Simone Adry (40) van café-restaurant Nielz rekende eind 2019 met haar rookverslaving af. Zij is de drijvende kracht achter de actie. Samen met meerdere kroegbazen uit Almelo wil ze zoveel mogelijk collega’s van het roken af krijgen. “Ik ben in december gestopt door de methode Allen Carr”, zegt Adry. “Een training van zes uur was genoeg. Ik was er echt helemaal klaar mee.” 

stoppen met roken sigaret nederland

Nicotineval

De werkwijze van de in 2006 overleden Britse Allen Carr legt sterk de nadruk op waarom iemand rookt. Boek, cursus en film reppen over de nicotineval, waardoor een verslaafde altijd weer rookt. Een roker koppelt bijvoorbeeld allerlei pleziertjes aan tabak. Ook de gedachte dat roken stress vermindert is hardnekkig.  

Wie dat erkent en een gedragsverandering toestaat, rekent makkelijk af met de sigaret. Aldus oud-kettingroker Carr, die zelf toch nog in 2006 overleed aan longkanker. 

Opvallend aan de methode is dat deelnemers tijdens de cursus mogen blijven roken. “Aan het einde rook je met elkaar heel bewust een laatste sigaret en laat je het daarbij”, zegt Janien Rohring van ‘Bewegen Werkt’. Die organisatie geeft in Nederland de trainingen volgens de methode Allen Carr.

Goed idee

Het enthousiasme bij kersverse niet-rookster Adry was na de training zo groot dat ze restauranthouder Niels Mulder van Nielz aan de jas trok. Was zo’n cursus geen goed idee voor de andere zeventien rokende personeelsleden? Hij vond het een goed idee en ze besloten het uit te rollen naar andere horecagelegenheden in Almelo. Hoe meer mensen van het roken kunnen afgeraken, hoe beter. Want binnen de horecasector wordt er toch wel wat gepaft.”  

Niet iedereen stond te juichen. Adry: “Op dit moment staat bij Nielz de teller op twaalf deelnemers. De anderen willen zelf bepalen wanneer ze stoppen. Uiteraard hopen we dat het aantal toeneemt. Ook van horecazaken als het Theaterhotel, Hookhoes, de Gastrobar, Willem de Vierde, ’t Wetshuys, Kreta en de Shamrock doen mensen mee.”

Rustmomentje

Lisanne Laarhuis (24) is één van de deelnemers die de strijd met de sigaret aangaat. Op 9 maart rookt de assistent-bedrijfsleider van Nielz hopelijk haar laatste sigaret. Roken is naar eigen zeggen een rustmomentje voor haar. “In de horeca kan het erg druk en chaotisch zijn. Dan is het fijn als je je even terug kan trekken met een sigaretje. Niet dat ik echt veel rook. Ik kom zeker niet aan een pakje per dag.”

Volgens Rohring maakt de hoeveelheid sigaretten niet veel uit: “Want een gelegenheidsroker die alleen een sigaret rookt op feestjes, is evengoed verslaafd. Vaker niet dan wel gaat die hoeveelheid toch omhoog. Eerst zijn het de feestjes, dan de weekenden en vervolgens elke dag.”

Almelose horecamedewerkers die ook de stap willen wagen, kunnen voor meer informatie of aanmelding een mail sturen.


Bronnen: Tubantia.nl, Nu.nl


Deel dit blogartikel! Ken jij andere professionals die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel leuk vinden als je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Dank je wel!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten