• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Nieuws Nederland

Horeca-ondernemers vinden het hoogtijd dat ook het personeel de sigaret afzweert in 2020

Horeca Webzine by Horeca Webzine
27/02/2020
in Nederland, Nieuws
0
Horeca-ondernemers vinden het hoogtijd dat ook het personeel de sigaret afzweert in 2020
555
SHARES
3k
VIEWS

De sigaret is grotendeels verdwenen uit cafés en restaurants. In Almelo vinden horeca-ondernemers het nu hoogtijd dat ook het personeel de peuk afzweert. Want er wordt heel wat afgerookt achter de schermen van horecazaken.

Rookverbod

“Sinds het rookverbod in de horeca is ingevoerd is er ontzettend veel gebeurd”, vertelt Andrea Rozema, onderzoeker aan de Tilburg University. “In eerste instantie werd er een uitzondering voor horecagelegenheden zonder personeel gemaakt, maar een gedoogsituatie zorgt altijd voor onduidelijkheid.”

Marc Willemsen, hoogleraar tabaksontmoediging aan de Universiteit Maastricht, ziet het ook als een goede stap dat de horeca in 2020 helemaal de sigaret bant. Maar het rookverbod in de horeca is volgens hem op een rommelige manier gegaan. Nederland had het rookverbod in één keer moeten invoeren. Maar dat moet je wel aandurven.

Als er in 2020 in cafés, restaurants discotheken helemaal geen sigaret nog mag opgestoken worden, zijn daarna hoogstwaarschijnlijk de terrassen aan de beurt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet in mei 2019 weten dat als een volgende stap te zien. Maar dat stuit op verzet binnen de horeca.

Robèr Willemsen, eigenaar van vier horeca-ondernemingen, vindt dat de overheid dan een grote kerel moet zijn. “Ze moeten de miljarden die ze aan accijnzen ophalen dan opzij schuiven en een algeheel verbod op sigaretten instellen. Want straks mag je bij mij op het terras niet roken, maar als je een paar meter verder op het trottoir gaat staan, mag het wel.”

Lees ook:

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Rookverslaving

Simone Adry (40) van café-restaurant Nielz rekende eind vorig jaar met haar rookverslaving af. Zij is de drijvende kracht achter de actie. Samen met meerdere kroegbazen uit Almelo wil ze zoveel mogelijk collega’s van het roken af krijgen. “Ik ben in december gestopt door de methode Allen Carr”, zegt Adry. “Een training van zes uur was genoeg. Ik was er echt helemaal klaar mee.” 

Nicotineval

De werkwijze van de in 2006 overleden Britse Allen Carr legt sterk de nadruk op waarom iemand rookt. Boek, cursus en film reppen over de nicotineval, waardoor een verslaafde altijd weer rookt. Een roker koppelt bijvoorbeeld allerlei pleziertjes aan tabak. Ook de gedachte dat roken stress vermindert is hardnekkig.  

Wie dat erkent en een gedragsverandering toestaat, rekent makkelijk af met de sigaret. Aldus oud-kettingroker Carr, die zelf toch nog in 2006 overleed aan longkanker. 

Opvallend aan de methode is dat deelnemers tijdens de cursus mogen blijven roken. “Aan het einde rook je met elkaar heel bewust een laatste sigaret en laat je het daarbij”, zegt Janien Rohring van ‘Bewegen Werkt’. Die organisatie geeft in Nederland de trainingen volgens de methode Allen Carr.

sigaret | Horeca Webzine
Aan het einde rook je met elkaar heel bewust een laatste sigaret en laat je het daarbij.

Goed idee

Het enthousiasme bij kersverse niet-rookster Adry was na de training zo groot dat ze restauranthouder Niels Mulder van Nielz aan de jas trok. Was zo’n cursus geen goed idee voor de andere zeventien rokende personeelsleden? Hij vond het een goed idee en ze besloten het uit te rollen naar andere horecagelegenheden in Almelo. Hoe meer mensen van het roken kunnen afgeraken, hoe beter. Want binnen de horecasector wordt er toch wel wat gepaft.”  

Niet iedereen stond te juichen. Adry: “Op dit moment staat bij Nielz de teller op twaalf deelnemers. De anderen willen zelf bepalen wanneer ze stoppen. Uiteraard hopen we dat het aantal toeneemt. Ook van horecazaken als het Theaterhotel, Hookhoes, de Gastrobar, Willem de Vierde, ’t Wetshuys, Kreta en de Shamrock doen mensen mee.”

Rustmomentje

Lisanne Laarhuis (24) is één van de deelnemers die de strijd met de sigaret aangaat. Op 9 maart rookt de assistent-bedrijfsleider van Nielz hopelijk haar laatste sigaret. Roken is naar eigen zeggen een rustmomentje voor haar. “In de horeca kan het erg druk en chaotisch zijn. Dan is het fijn als je je even terug kan trekken met een sigaretje. Niet dat ik echt veel rook. Ik kom zeker niet aan een pakje per dag.”

  • Premium Partner Horeca Webzine
    Premium Partner
    €365,00
    In winkelmand

Volgens Rohring maakt de hoeveelheid sigaretten niet veel uit: “Want een gelegenheidsroker die alleen een sigaret rookt op feestjes, is evengoed verslaafd. Vaker niet dan wel gaat die hoeveelheid toch omhoog. Eerst zijn het de feestjes, dan de weekenden en vervolgens elke dag.”

Almelose horecamedewerkers die ook de stap willen wagen, kunnen voor meer informatie of aanmelding een mail sturen.


Bronnen: Tubantia.nl, Nu.nl


Deel dit blogartikel! Ken jij andere professionals die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel leuk vinden als je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Dank je wel!

Tags: adviesAmeloNederlandweetjes
Share555TweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

Gast ontevreden omdat serveerster de koffie met linkerhand serveert, gooit de koffie in haar gezicht en geeft een klap

Next Post

‘La cour de Grandmenil’, charmante B&B in een klein dorpje met een rijke historie

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
‘La cour de Grandmenil’, charmante B&B in een klein dorpje met een rijke historie

'La cour de Grandmenil', charmante B&B in een klein dorpje met een rijke historie

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

13/04/2021
kelners obers ober

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

08/04/2021
horecaconcepten concept concepten

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

06/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.