Kala Namak: ei zonder ei in een bijzonder recept voor Pasta Carbonara

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Foto: Hashtag Food

Dave Ruysschaert van Hashtag Food in Brugge neemt ons met Kala Namak mee naar een wereld van eieren, maar dan zonder het ei. En hij geeft ons ook een bijzonder recept voor Pasta Carbonara.

Hashtag Food

“Ons restaurant is ontstaan uit de goeie dingen in het leven. Passie voor voeding, liefde voor ingrediënten, genieten van puurheid. Een vleugje creativiteit en een goeie streep muziek, brachten ons tot het punt waar we nu verder in evolueren,” staat er te lezen op de website van Hashtag Food

ei #food Brugge Dave Horeca Webzine

Dave en Emmanuel van Hashtag Food in Brugge willen aantonen dat iedereen zich welkom kan voelen op één plaats. Of je nu je tanden wil zetten in een lekker stuk vlees, helemaal verlekkerd bent op plantaardige voeding of beperkt bent door allergieën of intoleranties. Alles is er huisgemaakt: van de hapjes bij het drankje, over de ketchup bij je burger of het cakeje bij de koffie. Alles wordt er met veel passie bereid en met liefde aan tafel geserveerd.

Al weken deelt Dave op woensdag via de Facebookpagina met zijn volgers interessante informatie omtrent al zijn kruiden en specerijen. Hier alvast eentje uit zijn ‘Wall’ dat onze aandacht trok.

kala namak pasta zonder ei Horeca Webzine

Kala Namak

Kala Namak, ook wel zwart zout genoemd, is een geweldig dankbaar product als vervanger van ei. Het is niet hetzelfde als ‘gewoon’ Himalayazout of zwart zout uit Hawaii. Dus check goed als je het wil aankopen.

Kala Namak is een ongeraffineerd steenzout met een zwavelachtig aroma. Het wordt in Pakistan en India ontgonnen. Grote, zwarte brokken worden vermalen en gekookt met harad-zaden. Het zout is trouwens niet zwart, maar zit qua kleur tussen roze, grijs en donkerbruin. Als je er aan ruikt, kruipt de geur van hardgekookte eidooiers in je neus. En dat is meteen ook de smaak van deze wonderlijke kristallen.

Waar is Kala Namak goed voor?

Het zout is rijk aan ijzer en bestaat vooral uit natriumchloride, een aantal zwavelverbindingen waaronder waterstofsulfide (eigeur) en ijzersulfide (donkere kleur).

Kala Namak is een pak gezonder dan gewoon keukenzout. Maar je kan uiteraard niet zomaar je klassieke zout vervangen door dit zout. Zorg dat de typische eigeur ook past in je gerecht.

Kala Namak werkt cholesterolverlagend, zorgt voor een betere spijsvertering en werkt laxerend bij verstopping.

Het kristal heeft een verkoelende werking voor je huid, is super voor je haar en je kan er ook een ontspannend badje mee maken.

pasta carbonara zonder ei

Bijzonder recept Pasta Carbonara

Dave van Hashtag Food uit Brugge geeft ons hier nog graag een recept mee voor Pasta Carbonara. Maar dan zonder ei, bacon, gluten en zonder… Tja, eigenlijk zit er niets meer van de originele ingrediënten in dit recept. En toch heeft dit gerecht de allure en smaak van deze Italiaanse klassieker.

  1. Start de dag vooraf met het marineren van 200gr zongedroogde tomaten. Neem de droge versie, niet de halfgedroogde!) Snij er 200gr van in kleine blokjes en marineer ze minimum 24 uur in een mix van 100ml liquid smoke (vind je bij RaanAsia), 5cl glutenvrije sojasaus, 2eetlepels edelgist en 2 eetlepels ahornsiroop.
  2. Fruit 2 fijngesneden uien, 2 tenen fijngehakte look in 2 eetlepels olijfolie.
  3. Voeg 60gr rijstmeel toe en roer stevig met een garde tot een ‘roux’.
  4. Voeg 2 eetlepels edelgist, 2 eetlepels kala namak en 2 koffielepels zwarte peper toe.
  5. Zet op een klein vuur, en giet in een fijne straal terwijl je stevig blijft goed roeren 1,2 liter plantaardige melk toe. Amandelmelk geeft de lekkerste smaak, maar je kan bij een notenallergie gerust ook rijstmelk gebruiken.
  6. Breng water in een grote kookpot water aan de kook.
  7. Laat de gemarineerde tomaatjes uitlekken in een vergiet en voeg ze toe aan de saus. Gooi de marinade niet weg. Je kan die perfect nog gebruiken als basis voor een smokey vinaigrette of toevoegen aan een homemade ketchup om er barbecuesaus mee te maken.
  8. Kook 4 porties glutenvrije pasta al dente, giet af en meng met de saus.
  9. Bestrooi eventueel nog met de geraspte lactosevrije ‘mozarella’ van Violife.
  10. Geef nog een goeie draai aan de zwarte-pepermolen en geniet van een carbonara die anders dan anders is, maar minstens even heerlijk.

Lees meer over Kala Namak en de Wall van Hashtag Food.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!

Bron: Hashtag Food

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten