Partycatering, contractcatering en 2 andere soorten catering

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.251 abonnees.

Catering is een Engelse term die wordt gebruikt voor het verzorgen van eten en drinken voor bedrijven in bedrijfsrestaurants (contractcatering), evenementen of feesten op verplaatsing bij de klanten thuis, een gehuurde zaal of tent (partycatering). De gerechten worden bereid door cateraars in grootkeukens, al dan niet op een centrale locatie.

Contractcatering

Contractcatering betreft het bekomen van een vergunning tot uitbating van een kleinschalige of grootschalige voedselvoorziening. De dit kan een plaatselijk of regionaal werkend bedrijf zijn, maar vaak zijn het grote landelijk opererende bedrijven die op contractbasis catering verzorgen. In Nederland werkten in 2010 ca. 20.000 mensen in deze sector en bedroeg de omzet €1,09 miljard.

Er zijn verschillende vormen contractcatering te onderscheiden. De meeste bedrijven zijn actief in verschillende categorieën.

 • Bedrijfscatering, veruit de grootste sector.
 • Institutionele catering, zoals ziekenhuizen en gevangenissen. Kenmerkend is dat alle drie dagelijkse maaltijden door de cateraar worden verzorgd.
 • Schoolcatering
 • Inflight catering aan boord van vliegtuigen.

De contractcatering profiteert van het feit dat veel bedrijven zich zo veel mogelijk beperken tot hun kernactiviteiten, waarbij activiteiten die niet direct met de hoofdzaak te maken hebben worden afgestoten. 

De gedachte hierachter is dat gespecialiseerde bedrijven dit goedkoper of efficiënter kunnen, door grootschalige inkoop of het centraal bereiden van warme maaltijden. Volgens sommigen kan dit soms ten koste gaan van smaak, algemene dienstverlening of andere kwaliteitscriteria.

Contractvormen in de catering

 • Het open-boeksysteem: bij dit systeem wordt eerst een uitgebreide begroting gemaakt. Het gat in de begroting wordt door de opdrachtgever gedicht. Dit gat kan groter en kleiner worden. Groter bijvoorbeeld bij een onverwachte groei van het aantal mensen dat komt lunchen, kleiner wanneer het restaurant minder frequent wordt bezocht of wanneer er meer luxe producten worden verkocht. De rekening voor de opdrachtgever varieert.

 • Aanneemsom: hierbij wordt dezelfde begroting gemaakt. De cateraar neemt daarbij het risico van het eventueel uitlopen van de kosten wanneer het bezoekersaantal groter is dan gepland of heeft kans op extra winst wanneer het bezoekersaantal kleiner uitvalt. Meestal wordt er wel een bandbreedte (aantal bezoekers) aangegeven waarbij het contract wordt aangepast.

 • Resultaatcontract: een vorm van bonus-malussysteem, waarbij de meevallers door de cateraar en de opdrachtgever worden gedeeld. Hier zijn incentives ingebouwd.

 • De commerciële catering: voor een gegeven locatie wordt aangegeven hoeveel mensen er komen eten. De opdrachtgever krijgt huur voor de locatie en kan eisen stellen aan assortiment en prijs. Het geheel is dus voor risico van de cateraar, die als het ware zelfstandig een restaurant in het bedrijf heeft.

Op deze contractvormen zijn natuurlijk varianten mogelijk of kunnen ze worden gecombineerd.

Horeca Webzine Catering Partycatering Food

Partycatering

Er bestaat ook het zogenaamde partycatering, op eigen of willekeurige locaties. Daarnaast zijn de institutionele cateraars en verschillende horecabedrijven op deze markt actief. De grootte van de markt is in Nederland 340 miljoen euro. De volgende categorieën zijn te onderscheiden. Uiteraard kunnen ze elkaar overlappen.

 • Publiekscatering: festivals, voetbalstadions
 • VIP-catering: skyboxen in stadions of bij sportevenementen, staatsbanketten
 • Catering op eigen locaties zoals kastelen of dinershows
 • Catering op willekeurige locaties: vrijwel alle locaties zijn om te bouwen tot een feestruimte

Met name door de catering op willekeurige locaties is dit een bedrijfstak waar logistiek een zeer belangrijke rol speelt. Dit brengt een grote overhead (magazijnen, centrale keukens, transportkosten) met zich mee, waardoor veel opdrachtgevers geneigd zijn te kiezen voor thuisrestaurants, kookstudio’s, traiteurs, slagers en vishandels. 

Dan verzorgt de cateraar het eten (en eventueel de drank) maar moet de gastheer toch zelf nog veel doen. Een toenemende trend is het feit dat de partycateraar zich als evenementbrede organisator opwerpt.

Overige soorten catering

Er zijn ook niches in de cateringmarkt die niet geheel in bovenstaande categorieën vallen.

 • Cast-, crew- en artiestencatering, algemener omschreven als “Backstage catering”, d.w.z. het niet zichtbare gedeelte voor de bezoeker.
  Het voorzien van eten en drinken aan de medewerkers van een concert, filmopnames of evenement al dan niet aan de hand van een rider waarin de diëten, eisen en wensen zijn opgenomen.
 • Actiecatering waarbij de cateraar een specifieke commerciële of charitatieve actie ondersteunt.

Catering & Feestzalen

Catering & Feestzalen – de Facebookgroep die beheerd wordt door Horeca Webzine – groepeert al meer dan 600 geverifieerde Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters. Ze kunnen er sparren met de collega’s en er antwoorden vinden op hun vragen.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights