Paprika is ‘Groente van het Jaar 2021’

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.828 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

groente van het jaar paprika (1)

Elk jaar stelt We’re Smart een groente en een fruit gedurende een jaar centraal. Naast heel wat achtergrondinformatie over de producten belicht Frank Fol de culinaire mogelijkheden voor chefs en hobbykoks. In dit speciale Internationale jaar van Groenten en Fruit 2021 zetten we hier al iedere week een groente en/of fruit in de kijker, maar paprika is wel uitgeroepen tot Groente van het Jaar. En jij als abonnee van Horeca Webzine maakt iedere dag deze week kans op een gesigneerd boek van Frank Fol.

Week van Groenten en Fruit

De Week van Groenten en Fruit vindt plaats van 10 tot 16 mei.  

Deze jaarlijkse week in mei is hét moment voor telers, producenten, verwerkers,
(groenten-)chefs, retailers en organisaties wereldwijd om nieuwe innovaties en
initiatieven te lanceren die te maken hebben met groenten en fruit.

We’re Smart World wil met de ‘Week van Groenten en Fruit’ consumenten en bedrijven
inspireren met de creatieve, innovatieve mogelijkheden die de plantaardige wereld
biedt.

Dit jaar wordt het een extra bijzondere week, omdat 2021 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Groenten en Fruit.

We’re Smart World, de organisatie achter de ‘Week van Groenten en Fruit,’ partner van Horeca Webzine, is dit jaar bovendien uitgeroepen tot een van de officiële SDG ‘Sustainable Development Goals’-voices. Dat zijn ambassadeurs die hun schouders zetten onder de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties; van het uitroeien van armoede tot de strijd tegen klimaatopwarming.

paprika-groente-van-het-jaar

Paprika

Paprika is de plant Capsicum annuum en de vrucht van bepaalde gekweekte vormen daarvan. De vruchten van andere gekweekte vormen van deze plant, zoals cayennepeper, kunnen er heel anders uitzien.

De soort komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, en is door Spanjaarden omstreeks 1500 naar Europa gebracht. Na Spanje en Portugal was het in Europa aanvankelijk vooral Italië waar de paprika als cultuurgewas gewaardeerd werd.

De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars, maar al speelt de paprika een belangrijke rol in de Hongaarse keuken, hij is pas relatief laat in Hongarije ingevoerd (mogelijk in de 18e eeuw) en pas sinds het begin van de 20e eeuw populair.

Teelt

De teelt van paprika vindt in België en Nederland hoofdzakelijk op industriële wijze op een kunstmatige bodem in kassen plaats.

De groente wordt gekweekt in verschillende kleurvariaties. Rode, groene, oranje en ook gele paprika’s dit zijn de bekendste kleuren, maar er bestaan ook witte, paarse, lila, mintgroene en bruine paprika’s.

De meeste paprika’s die in Nederland geteeld worden zijn van het California Wondertype dat min of meer vierkant is ook wel blokpaprika genoemd. Witte paprika’s zijn langwerpiger van vorm, bitterder van smaak en hebben een dunnere vruchtwand.

Er zijn ook langwerpige rode, gele en oranje paprika’s die zeer zoet van smaak zijn, de zoete puntpaprika’s of Ramiro. Een ander soort paprika is de Lamuyo, een zeer grote en grove variant die vooral in Zuid-Europa wordt gekweekt.

Tijdens de groei is de paprika groen, paars, bruin of wit. Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, bruin of oranje. De smaak van de paprika verandert ook in deze periode, rijpe paprika’s zijn zoet terwijl onrijpe paprika’s eerder kruidig met een bittere smaak zijn.

Paprika is 'Groente van het Jaar 2021' 20

Van groen naar rood

De bekende paprika’s in de winkels rijpen vaak van groen naar rood, oranje of geel, maar er zijn ook paprika’s die van groen naar bruin gaan of van bruin naar rood.

De paprika is verwant aan de scherpe Spaanse peper, maar is niet ‘heet’ in de mond daar de paprika’s die in Nederlandse supermarkten worden verkocht nagenoeg capsaïcinevrij zijn. Paprika is rijk aan vitamine C en ook bevat de vrucht een hoog gehalte aan foliumzuur.

Paprika’s zijn het hele jaar door te verkrijgen. Het Nederlandse teeltseizoen is van maart t/m oktober; de overige maanden komen de paprika’s voornamelijk vanuit Spanje.

Bereiding

Een paprika is in vele kleuren verkrijgbaar en is van nature een knapperige groente, die veel verschillende toepassingen en bereidingen kent. 

Elke paprika heeft zijn eigen smaak en voedingstoffen zo staan de rode en oranje paprika’s erom bekend zoet te zijn. Deze paprika’s worden daarom ook vaak rauw gegeten. Groene paprika’s zijn de minst zoete paprika’s en hebben soms ook een klein bittertje.

Paprika’s kun je op een hoop verschillende manieren eten de bekendste zijn gevuld of door een salade. Er zijn veel meer manieren om paprika’s te eten zoals grillen, roosteren, stomen, koken, wokken of roerbakken, door de soep of zelfs door een smoothie.

Een paprika gekocht en deze niet binnen twee dagen eten. Paprika’s kun je het best bewaren buiten de koelkast op een koele donkere plek. Daar blijven ze maximaal een week goed.

paprika-langwerpig-groente-van-het-jaar

Vrouwelijke paprika’s

Vrouwelijke paprika’s zijn zoeter en dus lekkerder in salades. Mannelijke zijn beter om warm mee te koken. Dit was een paprikatip die Daphne Deckers eerder dit jaar op Instagram deelde. 

Maar hoe zie je dan of een paprika een mannetje of een vrouwtje is? Aan de lobben of de ‘bobbels’ onderaan de vrucht. Een paprika met vier lobben zou een vrouwelijke zijn, met drie lobben, een mannelijke.

Een weetje dat bij vele chefs insloeg als een bom. Decennia ervaring in de keuken en gekookt met zoveel groenten, en ze hadden daar nog nooit van gehoord. Was deze info nu wel echt of toch fake? We zochten het uit.

Paprika is 'Groente van het Jaar 2021' 21

Broodje-aap-verhaal

Officieel is het verhaal van de mannetjes en vrouwtjes paprika’s niet. Het is eigenlijk een beetje een broodje-aap-verhaal, maar met toch wel een bepaalde kern van waarheid.

Elke paprika is namelijk zowel mannelijk als vrouwelijk. Paprikatelers spreken daarom liever over de drielobbige en vierlobbige paprika’s. Eigenlijk hoort een paprika vier lobben (bobbels of hokken) te hebben aan de onderzijde.

Bij de drielobbige paprika is er een ander soort vruchtbestuiving geweest. Dat maakt dat er wel verschil is tussen deze paprika’s.

Als je ze opensnijdt zie je ook verschil. De ‘mannelijke’ bevat veel minder zaad, dan de vrouwelijke paprika. Als je dus geen zin hebt om al die zaadjes te verwijderen, kun je beter een drielobbige paprika kopen.

Wil je een paprika vullen, dan kun je beter een ‘vrouwelijke’ paprika kiezen, want die blijft beter rechtop staan.

paprika-groente-van-het-jaar-recept

Recepten 

Chefs zijn heel creatief en gaan dan ook graag aan de slag met paprika. In de loop van de week kan je in onze rubriek ‘Recepten van Chefs‘ ook recepten vinden met paprika. 

Maak je lid van onze WhatsApp-groep om dagelijks de laatste recepten en nieuws te ontvangen.

boeken Frank Fol

Gesigneerde boeken

Als abonnee van Horeca Webzine maak je iedere dag deze week kans op een gesigneerd boek van Frank Fol.

Abonnee worden van Horeca Webzine is gratis.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights