De cafés, restaurants en feestzalen in België en Nederland mogen sinds half oktober geen gasten ontvangen in hun gelagzaal en dat zal wel zo blijven tot minstens halfweg januari 2021. Aan creativiteit ontbrak het de ondernemers de afgelopen maanden niet om te overleven. We sommen enkele op, maar stuur ons gerust ook jouw creatieve acties zodoende we die hier kunnen opnemen.
Coronaproof met de camper op restaurant
Een nieuwe trend lijkt geboren: met de camper op restaurant gaan. Het gebeurt op dezelfde manier als take-away, maar de gerechten worden nog warm geserveerd op de parking. Een site houdt bij waar mensen met een kampeerauto allemaal terechtkunnen. Op die manier wil de initatiefnemers de horeca helpen te overleven. [ LEES MEER ]
Restaurants worden winkeltje
De eigenaars van restaurant ’t Patyntje heeft om te kunnen overleven een shop ingericht in de gelagzaal. Zeven dagen per week verkopen Hugues de Breyne en Vera Poelman streekproducten, en ze zijn aangenaam verrast door de reacties. “Terwijl onze klanten wachten op hun afhaalgerechten, neuzen ze door ons aanbod. We zijn zeer tevreden.” [LEES MEER]
Restaurants plaatsen automaten
Op de hoek van de Moerbosstraat en de Gentseweg in Sint-Eloois-Vijve vind je sinds maandag een nagelnieuwe automaat met bereide gerechten. Louis Buyck (24) biedt er zijn ‘Fou de Lou’ aan, in afwachting van het restaurant dat hij volgend jaar op de site wil bouwen. [LEES MEER]
Samenwerking met supermarkten
Restauranthouders uit Lochristi die een product of een gerecht willen klaarmaken de komende dagen en weken, zijn tot het eindejaar welkom om het te koop aan te bieden in de plaatselijke AD Delhaize. [LEES MEER]
Ook feestzaal Huis Van Wonterghem mag meeneemmaaltijden bereiden voor de supermarkten van Delhaize in Vichte en Wevelgem. Op die manier kan de keuken van de feestzaal aan de slag blijven met de feestdagen op komst. [LEES MEER]
Plus Trommel in Hellevloetsluis en restaurant Bij Marc in Ouddorp zijn een coronasamenwerking aangegaan. In de super heeft de horecaondernemer een pizzashop geopend. [LEES MEER]
Niet enkel tristesse, maar ook creativiteit
Met een fotoreeks wil Karl Vandewoestijne niet enkel focussen op negativiteit tijdens het overleven van de horeca in de horeca-lockdown. “Er is veel tristesse, maar ik wil vooral de creativiteit in beeld brengen”, meent de Lauwse fotograaf. “Heel wat zaken pakken uit met takeaway. Met mijn foto’s kan ik dat ook eens in de kijker zetten.” [LEES MEER]
Café verkoopt T-shirts in plaats van bier
Op de tafels van De Babbel, een lunchroom, restaurant en nachtcafé liggen trainingspakken en jassen. Op de bar staan schoenen van Adidas en Vans. Op de dansvloer staan rekken vol kleding.
Toen de uitbater half oktober voor de tweede keer de deuren moest sluiten, vroeg hij zich af: wat mag nu nog wel? “De winkels zijn nog gewoon open. Dus besloten we dat te worden. De gemeente dacht mee: binnen twee weken kreeg hij een vergunning voor een kledingoutlet.” [LEES MEER]
Ilse pakt oude beroep weer op om te overleven
Horeca-onderneemster Ilse Blom (30) loodst haar lunchroom op creatieve wijze door de coronacrisis. Om de vaste lasten te kunnen betalen, heeft de Barneveldse na drie jaar haar oude beroep in de ouderenzorg weer opgepakt. Moeder Jannette handelt ondertussen de afhaalbestellingen af. [LEES MEER]
Zakelijkere aanpak
De horeca-lockdown geeft ondernemers de gelegenheid om na te denken over hoe het na deze lange coronacrisis verder moet. Afhaal en levering aan huis zijn niet meer weg te denken om te overleven. Terwijl bruine kroegen een lastige heropstart wacht, voorspellen experts dat restaurantketens de wind in de zeilen krijgen omdat ze als bedrijven worden gerund, veeleer dan vanuit een passie voor lekker eten en drinken. [LEES MEER]
Horecazaken groeperen zich
Steun de leden van mārie, onze community van gezellige horecazaken en geef eens een gastro mārie bon cadeau. Bepaal het aantal bonnen die je wenst te geven en kies één of meerdere horecazaken. We sturen de bon(nen) op via mail die je dan afzonderlijk kan uitprinten. De bon blijft 1 jaar geldig vanaf de besteldatum.
Benieuwd
Benieuwd hoe jij overleeft tijdens deze horeca-lockdown. Stuur het ons zodoende we het hier aan het artikel kunnen toevoegen.