Het Overlegcomité besliste vrijdag 16 oktober 2020 over de verdere aanpak van de corona-epidemie. Die moesten duidelijk en eenvoudig zijn, zodat de handhaving ervan mogelijk is, zei premier Alexander De Croo, donderdagmiddag in de Kamer. Maar wat is er nu beslist?
Aanscherping van een aantal maatregelen
Het leed geen twijfel dat een aantal maatregelen aangescherpt moesten worden om de stijging van de coronacijfers af te remmen om de situatie in de ziekenhuizen onder controle te houden. Dat liet premier Alexander De Croo donderdag al verstaan in de Kamer.
De eerste minister zei dat de maatregelen in elk geval ‘duidelijk, eenvoudig’ en ‘te handhaven’ moesten zijn om het draagvlak bij de bevolking hoog te houden.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei dat de regering de scholen wil openhouden en ervoor wil zorgen dat de bedrijven kunnen blijven draaien. De maatregelen mochten ook niet leiden tot meer eenzaamheid en isolement, zei Vandenbroucke nog. PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne bevestigde vlak voor de start van het Overlegcomité dat het instellen van een avondklok tot de mogelijkheden behoorde.
De gehele week en nog meer vandaag vrijdag 16 oktober beet de horeca ook op de onderlip. Zou het Overlegcomité beslissen om de horeca vroeger of helemaal te sluiten? Er werd in de pers en op sociale media veel gespeculeerd.

Horeca Vlaanderen
Sinds vrijdag 9 oktober gelden al nieuwe maatregelen. Horeca Vlaanderen, de sectorvereniging voor de horeca pleitte de gehele week al de gehele week voor een gelijkschakeling van de maatregelen binnen de sector.
“We pleiten voor uniforme regels voor de hele sector in combinatie met gepaste steun en strikte handhaving. Pak de mensen aan die de regels niet volgen, in àlle sectoren. Als we dat overal in de samenleving hadden gedaan, dan zouden we nu veel verder staan. De weg vooruit, uit deze crisis, is samen”, riep onze CEO
“Horecaondernemers zijn vandaag het kind van de rekening. Niemand wil afhankelijk zijn van subsidies, onze ondernemers willen in de eerste plaats in alle vrijheid ondernemen. Door de maatregelen wordt hun vrijheid van ondernemen geschaad en daarom moet je hen ondersteunen”, aldus de CEO Matthias De Caluwe in De Zevende Dag.
“Aan de vooravond van een nieuw Overlegcomité roept Horeca Vlaanderen op om rekening te houden met de reeds geleverde inspanningen van onze sector. We pleiten ervoor om de horecasector draaiende te houden met uniforme regels, strikte handhaving en gepaste steunmaatregelen”, Horeca Vlaanderen.
Wat zijn de exacte cijfers?
De horeca heeft bij de heropstart al bewezen dat ze niet de oorzaak is van de besmettingen, en dat alles er veilig verloopt. Trouwens de meerderheid van de mensen die van 1 september tot 13 oktober besmet raakten met het coronavirus, heeft geen idee waar dat precies gebeurde. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Op de tweede plaats staat het gezin en de derde mogelijke besmettingsbron is het werk.
De contacttracers stellen de mensen steeds de vraag waar ze zelf denken dat ze het virus hebben opgelopen. Ze vragen hen ook waar ze nog geweest zijn voor ze in quarantaine gingen.
Uit de antwoorden blijkt 1.669 van de bevraagden geen idee heeft waar ze het virus opliepen. Op de tweede plaats staat het gezin met 657 besmettingen. Het werk staat op de derde plaats (628), gevolgd door een andere activiteit (473), via een vriend (398), sportvereniging (275), horeca (178), hobby (159) en op reis (113).
Bekijk hoe snel het aantal besmettingen in je regio stijgt.
Beslissing van het Overlegcomité
Het Overlegcomité zat meer dan vier uur samen. De discussie verliep moeilijk. Vooral over de vraag over wat er met de horeca moest gebeuren liepen de meningen uiteen. Maar volgens VRTnws is er een beslissing genomen.
Gitzwarte vrijdag
Verder
- Er komt ook een nachtklok tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends. Dat meldt De Tijd en wordt bevestigd aan onze redactie.
- Het Overlegcomité zou ook beslist hebben dat thuiswerken vanaf maandag opnieuw verplicht wordt.