Dit besliste het Overlegcomité op 16 oktober over de verdere aanpak van de corona-epidemie

5/5
Overlegcomité-Horeca-Webzine-ober

Het Overlegcomité besliste vrijdag 16 oktober 2020 over de verdere aanpak van de corona-epidemie. Die moesten duidelijk en eenvoudig zijn, zodat de handhaving ervan mogelijk is, zei premier Alexander De Croo, donderdagmiddag in de Kamer. Maar wat is er nu beslist?

Aanscherping van een aantal maatregelen

Het leed geen twijfel dat een aantal maatregelen aangescherpt moesten worden om de stijging van de coronacijfers af te remmen om de situatie in de ziekenhuizen onder controle te houden. Dat liet premier Alexander De Croo donderdag al verstaan in de Kamer.

De eerste minister zei dat de maatregelen in elk geval ‘duidelijk, eenvoudig’ en ‘te handhaven’ moesten zijn om het draagvlak bij de bevolking hoog te houden.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei dat de regering de scholen wil openhouden en ervoor wil zorgen dat de bedrijven kunnen blijven draaien. De maatregelen mochten ook niet leiden tot meer eenzaamheid en isolement, zei Vandenbroucke nog. PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne bevestigde vlak voor de start van het Overlegcomité dat het instellen van een avondklok tot de mogelijkheden behoorde.

De gehele week en nog meer vandaag vrijdag 16 oktober beet de horeca ook op de onderlip. Zou het Overlegcomité beslissen om de horeca vroeger of helemaal te sluiten? Er werd in de pers en op sociale media veel gespeculeerd.

partner kyzoe overlegcomité corona
– ADVERTENTIE –

Horeca Vlaanderen

Sinds vrijdag 9 oktober gelden al nieuwe maatregelen. Horeca Vlaanderen, de sectorvereniging voor de horeca pleitte de gehele week al de gehele week voor een gelijkschakeling van de maatregelen binnen de sector.

“We pleiten voor uniforme regels voor de hele sector in combinatie met gepaste steun en strikte handhaving. Pak de mensen aan die de regels niet volgen, in àlle sectoren. Als we dat overal in de samenleving hadden gedaan, dan zouden we nu veel verder staan. De weg vooruit, uit deze crisis, is samen”, riep onze CEO

Matthias De Caluwe op in De Ochtend bij Radio 1.

“Horecaondernemers zijn vandaag het kind van de rekening. Niemand wil afhankelijk zijn van subsidies, onze ondernemers willen in de eerste plaats in alle vrijheid ondernemen. Door de maatregelen wordt hun vrijheid van ondernemen geschaad en daarom moet je hen ondersteunen”, aldus de CEO Matthias De Caluwe in De Zevende Dag.

overlegcomité horeca webzine horeca vlaanderen

“Aan de vooravond van een nieuw Overlegcomité roept Horeca Vlaanderen op om rekening te houden met de reeds geleverde inspanningen van onze sector. We pleiten ervoor om de horecasector draaiende te houden met uniforme regels, strikte handhaving en gepaste steunmaatregelen”, Horeca Vlaanderen.

Wat zijn de exacte cijfers?

De horeca heeft bij de heropstart al bewezen dat ze niet de oorzaak is van de besmettingen, en dat alles er veilig verloopt. Trouwens de meerderheid van de mensen die van 1 september tot 13 oktober besmet raakten met het coronavirus, heeft geen idee waar dat precies gebeurde. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Op de tweede plaats staat het gezin en de derde mogelijke besmettingsbron is het werk.

De contacttracers stellen de mensen steeds de vraag waar ze zelf denken dat ze het virus hebben opgelopen. Ze vragen hen ook waar ze nog geweest zijn voor ze in quarantaine gingen.

Uit de antwoorden blijkt 1.669 van de bevraagden geen idee heeft waar ze het virus opliepen. Op de tweede plaats staat het gezin met 657 besmettingen. Het werk staat op de derde plaats (628), gevolgd door een andere activiteit (473), via een vriend (398), sportvereniging (275), horeca (178), hobby (159) en op reis (113).

Bekijk hoe snel het aantal besmettingen in je regio stijgt.

gratis abonnement Horeca WebzineBeslissing van het Overlegcomité

Het Overlegcomité zat meer dan vier uur samen. De discussie verliep moeilijk. Vooral over de vraag over wat er met de horeca moest gebeuren liepen de meningen uiteen. Maar volgens VRTnws is er een beslissing genomen.

Over heel het land moet de horeca vanaf maandag 19 oktober de deuren sluiten en dat voor een maand lang. Na 14 dagen zal een evaluatie worden gemaakt.

Gitzwarte vrijdag

Dit is uiteraard een zware dobber voor de horeca, maar volgens dezelfde bron zou de sector kunnen rekenen op een premie.
Horeca Vlaanderen is uiteraard niet te spreken over de beslissing van het Overlegcomité om de horeca die zoveel moeite heeft gedaan vier weken te sluiten.
“Het gaat lang duren eer we dit te bovenkomen. Er is al een geschat omzetverlies van boven de 7 miljard”, zei Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen bij VRT NWS. “Dit is een dolk in het hart. Een gitzwarte vrijdag.”
“Er was al een verlies voor de cafés nu ze om 23 uur dicht moesten“, zei hij. Hij hamert dan ook op ondersteuningen. “Bij zo’n niet-bewezen beslissing heb je als overheid ook de morele plicht om de horecaondernemers te ondersteunen.”

Verder

  • Er komt ook een nachtklok tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends. Dat meldt De Tijd en wordt bevestigd aan onze redactie.
  • Het Overlegcomité zou ook beslist hebben dat thuiswerken vanaf maandag opnieuw verplicht wordt.

teken de petitie horeca open overlegcomité

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Geverifieerd door MonsterInsights