• Horeca Webzine
  • Adverteren
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
      • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Gratis abonnement
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Statistieken website
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank Recepten

Orgaanvlees: delicatesse met een bijzondere toets. Weetjes en recept

Horeca Webzine by Horeca Webzine
24/04/2020
in Recepten, Kennisbank, Weetjes
0
Orgaanvlees: delicatesse met een bijzondere toets. Weetjes en recept

Foto: deselection

163
SHARES
361
VIEWS

Hersenen, niertjes, kalfszwezerik, lever, tong,… Sommige mensen vinden het een échte lekkernij. Anderen deinzen er voor terug. Om de onvoorwaardelijke fans van orgaanvlees tevreden te stellen, kan je het maar beter op je menukaart zetten. Weetjes en recept.

Orgaanvlees verhit de gemoederen

Sommige mensen zouden het bij wijze van spreken elke dag kunnen eten. Ook in het verleden hebben ingewanden de gemoederen verhit. In sommige periodes gold het als een echte delicatesse, terwijl het in andere periodes voedsel was voor mensen van laag allooi.

Is orgaanvlees gezond?

Over het feit of inwendige organen en ingewanden gezond zijn, is al veel inkt gevloeid. Orgaanvlees heeft geen al te beste reputatie. Dikwijls wordt ervan uitgegaan dat orgaanvlees je cholesterol de hoogte in jaagt en het zelfs zware metalen zou bevatten.

Orgaanvlees bevat inderdaad veel cholesterol, maar heeft minder nadelige gevolgen dan verzadigd vet dat in veel vleessoorten voorkomt. De hoeveelheid metalen is zo miniem dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Maar het is wel geen goed idee om elke orgaanvlees dag te eten.

Orgaanvlees eten biedt daarnaast ook een aantal voordelen. Het bevat namelijk voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B of ijzer.    

Lees ook:

Week van het konijn 2021. Weetjes en inspirerende recepten

#IYFV2021: knolselder, van selinon tot chips

Van neus tot staart

Duurzaamheid en respect voor het milieu zijn termen die vandaag meer dan ooit van toepassing zijn. Ook in de keuken. Heel wat milieubewuste chefs hebben het moeilijk met zogenaamd slachtafval – veelal orgaanvlees – dat eigenlijk perfect bereidbaar en eetbaar is. Bereid het beest ‘van neus tot staart’ is een gedachte die stilaan terrein wint in ’s werelds meest prestigieuze keukens. Dus waarom niet in de jouwe?

Mogelijkheden te over

Lever en niertjes worden her en der nog wel geserveerd, maar hersens, zwezerik, longen en milt zijn al een pak moeilijker te vinden. Nochtans smaken ze verrukkelijk én ze geven je gerecht een onverwachte speelsheid.

Wil je je gasten met orgaanvlees verwennen? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Orgaanvlees is daar bovenop heel veelzijdig en kan je het met allerlei sauzen, groenten en kruiden combineren. Denk maar aan de gekende tong in Madeirasaus of niertjes op Luikse wijze. Of wat te denken van gegrild beenmerg?

Kennis en ervaring

Orgaanvlees bereiden vraagt wel wat kennis. Neem nu kalfsniertjes. Die moeten eerst van het overtollige vet ontdaan worden en vervolgens moet de hoofdslagader verwijderd worden. Ook hersenen dien je eerst zorgvuldig te kuisen voor je ze kan bakken of pocheren in een kruidige bouillon.

Dan is lever eenvoudiger om klaar te maken: gewoon bakken of grillen. Let wel: op een matig vuur, anders droogt het vlees uit. En gebruik géén zout, want dat maak het vlees hard.

Varkenswangetjes | Orgaanvlees | Horeca Webzine
Varkenswangetjes

Varkenswangetjes op oosterse wijze

Onze favoriet onder de orgaangerechten is varkenswang.

Ingrediënten

  • 6 varkenswangen
  • 2 uien
  • 4 teentjes look
  • 2 selderijstokken
  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • 1 chilipeper
  • 100gr gember
  • 2 stengels citroengras
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter kalfsbouillon
  • 20cl sake
  • 10cl sojasaus
  • 15cl rijstazijn
  • 10cl honing
  • arachideolie
  • 3 steranijzen
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel gemalen zwarte peper
  • zout

Bereiding

  • Pel de knoflook en de gember en hak fijn.
  • Pel vervolgens de groenten en hak fijn.
  • Plet het citroengras met de achterkant van je mes en hak in stukken.
  • Snij het vanillestokje in zijn lengte middendoor.
  • Strooi zout over de wangen en kleur in 2 eetlepels arachideolie. Laat het vlees even rusten.
  • Rooster de groenten en nappeer met de kalfsbouillon, saké en sojasaus.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en breng kort aan de kook.
  • Laat het geheel drie uur sudderen.
  • Verwijder het vlees en zeef de bouillon. 
  • Serveer met rijst en gewokte groenten.

Conclusie

Je kan orgaanvlees gerust op je menukaart zetten. Het valt zeker in de smaak en is gezond, zolang het met mate wordt gegeten. 

Koop orgaanvlees 10 à 50% goedkoper dan bij je huidige leverancier.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!

Tags: hobbykokhorecamedewerkerreceptenuitbatervleesweetjes
Share163TweetShare
Previous Post

The ‘Mastercooks of Belgium®’ in diepe rouw om hun medeoprichter Pierrot Fonteyne

Next Post

Biercultuur in België dankzij belastingen, wetten en regels uit de 14de eeuw

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Biercultuur in België dankzij belastingen, wetten en regels uit de 14de eeuw

Biercultuur in België dankzij belastingen, wetten en regels uit de 14de eeuw

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken zoals een gastro mārie bon, een Box Bon Moments of De Grote Groentebijbel met niet minder dan 120 recepten van Frank Fol.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

week van het konijn cover horeca webzine

Week van het konijn 2021. Weetjes en inspirerende recepten

19/01/2021
italiaanse keuken horeca webzine (1)

Hoe goed ken jij de Italiaanse keuken? Test je kennis met deze 10 vraagjes.

18/01/2021
mastercooks of belgium 23 meesterkoks box bon moments

Deze 3 mastercooks hebben een gepassioneerd parcours

16/01/2021
IYFV 2 knolselder groenten en fruit frank fol

#IYFV2021: knolselder, van selinon tot chips

14/01/2021
Michelinsterren: deze 8 feiten moet je weten

Michelinsterren: deze 8 feiten moet je weten

14/01/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine premium partners copy (2)

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
      • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Gratis abonnement
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Statistieken website
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.