Bij deze 3 Oost-Vlaamse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen

mastercooks of belgium 16 meesterkoks box bon moments
5/5

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. In dit artikel stellen we drie Oost-Vlaamse Meesterkoks voor bij wie je Meals@Home kan bestellen en als abonnee van Horeca Webzine een Bon Box Moments winnen: Kris De Roy, Lieven Lootens en Peter De Groote.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne, die op 14 april 2020 jammerlijk is overleden aan COVID-19.

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Bij deze 3 Oost-Vlaamse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen om te spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Meesterkoks

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen. Deze week stellen we drie Oost-Vlaamse Meesterkoks voor die Meals@Home aanbieden.

Meals@Home

De Mastercooks of Belgium stellen hun afhaalgerechten samen voor onder Meals@Home en Horeca Webzine heeft die op kaart gezet.

Ook deze week stellen we drie Meesterkoks voor.

Kris De Roy

Bij deze 3 Oost-Vlaamse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen 2

Mastercook Kris De Roy startte in 1999 als chef in Hofke van Bazel. De voorbije twee decennia is de zaak uitgegroeid tot een grote locatie met een gastronomisch restaurant, een Italiaanse trattoria en suites aan het romantische kerkplein van Bazel.

De grote moestuin aan de Scheldedijk is de leidraad voor de keuken en scherpt de creativiteit van de chef. Zo werd het restaurant onder meer verkozen tot ’Beste Groenterestaurant van Vlaanderen 2017/18’, kreeg het een Michelinster en werd het lid van de prestigieuze Alliance Gastronomique.

Daarmee stopte de groei niet. Een grote notariswoning op het plein werd omgevormd tot een ruimte waar huiselijke privéfeesten, evenementen en kookworkshops kunnen plaatsvinden, waar extra suites werden ingericht plus een bibliotheek en ruime burelen voor de koks. 

“Dat was een schot in de roos en werd enorm belangrijk voor de verdere uitbouw van onze zaak. Plots kregen we een ander soort klanten. Mensen die overnachten zijn levensgenieters. Je ziet ze ’s ochtends tijdens het ontbijt en ’s avonds tijdens de maaltijd en dat zorgt voor een andere band”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments t.w.v. €100.  

In 2014 werd Bazalia geopend, een Italiaanse trattoria op de eerste verdieping boven het Hofke. De aanleiding hiervan waren de vele restaurantweken met budgetvriendelijke menu’s die werden georganiseerd. Zakenlui die in de week met hun klanten naar het Hofke van Bazel trekken, komen in het weekend met hun familie in Bazalia eten.  

In 2017 startte Mastercook Kris De Roy met een moestuin dat organisch gegroeid vanuit de kruidentuin en een kleine moestuin aan de keuken van het restaurant. De opbrengst was niet voldoende zodat hij nog kruiden, eetbare bloemen en groenten moest aankopen. 

Young Master Sylvester Schatteman – die later aan het woord komt – is de drijvende kracht achter de moestuin die een cursus tot herborist heeft gevolgd. Alle kruiden en zowat de helft van de groenten komen uit de tuin die financieel zelfbedruipend is omdat de tuinman ook de plongeur is en zowel de Mastercook als de Young Master veel tijd insteken. Bovendien hebben ze een afspraak met een groothandel die een deel van de oogst aankoopt. Sylvester maakt elke zondag een lijst van overtallige groenten op.

In Het Hofke van Bazel staan ook 100% groene gerechten op het menu met een eigen label aan veganistische en vegetarische gerechten want nu geven 20% van de gasten aan dat ze vegetarisch of veganistisch willen eten. “We hebben ook een andere gastenkring aangeboord. Zowat alle Indische families in Antwerpen hebben ons restaurant gevonden. Dat zijn heel dankbare mensen omdat ze hier op gastronomisch niveau vegetarisch kunnen eten”, besluit de Mastercook die tijdens de horeca-lockdown ook meals@home aanbiedt.

Lieven Lootens

Bij deze 3 Oost-Vlaamse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen 3

Mastercook Lieven Lootens is een ‘self made man’. Zijn gastronomische carrière begon aan de grill in het restaurant van zijn ouders in hartje Gent. Op een dag hadden ze genoeg van de drukte en het lawaai en ze besloten om te verhuizen naar het rustige Oostvlaamse dorpje Merendree.

Drieëntwintig jaar later is de kleine hoeve waar ze toen introkken, veranderd in een sfeervol restaurant met de prachtige naam: ’t Aards Paradijs. De gasten worden er op hoog gastronomisch niveau verwend met de creatieve gerechten van de Mastercook. 

Groenten spelen daarin de hoofdrol, wat de chef drie jaar geleden de titel van ‘Groentenkok van het jaar’ opleverde in 2011.

Ook in zijn belevenisrestaurant Naturell – met twee L verwijzend naar de initialen van de Mastercook – in de Jan Breydelstraat in Gent, vervult de natuur een beduidende rol. 

“De inspiratie voor een nieuw gerecht komt bij mij altijd uit het product zelf. Wat de smaak zelf betreft probeer ik door analyse tot nieuwe combinaties te komen. En dat lukt heel goed”, verduidelijkt de chef die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments t.w.v. €100.

Mastercook Lieven Lootens is een ware goochelaar in de keuken. Zowel in ’t Aards Paradijs als in Naturell worden prachtige en kwalitatief uitmuntende gerechten neergezet op basis van seizoens- en lokale producten.  

Eten doe je in Naturell volgens een menuformule. Als gast heb je verschillende keuzes. Naast enkele lunchopties, kan je ook opteren voor een seizoenmenu of een signatuurmenu. Daarnaast behoren ook een bio boerderijmenu of groentemenu de luxe tot de mogelijkheden.

Tijdens de horeca-lockdown stelt Mastercook Lieven Lootens ook enkele signatuurgerechten voor in zijn Meals@Home.    

Peter De Groote

Bij deze 3 Oost-Vlaamse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen 4

Voor Mastercook Peter De Groote moest 2020 een feestjaar worden. Precies twintig jaar geleden nam hij met zijn echtgenote de Feestzaal Ten Dauwe in Aalter over. Aan het Kanaal Gent-Brugge kunnen ze tot 500 personen ontvangen in meerdere zalen, twee tuinen en een verwarmde veranda. Daarnaast verzorgen ze kwaltiteitsvolle catering op evenementen zoals bedrijfsfeesten.

Tijdens de horeca-lockdown ligt de business volledig stil, alhoewel. De Mastercook is niet bij de pakken blijven zitten.

“Sinds maart hebben bijna geen grote feesten plaatsgevonden”, vertelde de Mastercook aan Lukas Vanacker van De Tijd.

“We hadden alleen een paar communiefeestjes. De eerste weken na de lockdown hebben we gewacht, gepoetst en geschilderd. Maar dat kon niet blijven duren. We hebben toen alle opties overwogen. We dachten eraan een restaurant te beginnen. Maar de opstart bleek te duur, het bood weinig zekerheid en is bovendien later niet te combineren met onze feestzaal.”

Omdat hij een bestelwagen en een grote keuken heeft, besliste de Mastercook eind maart een dagschotelservice op te zetten. Hij investeerde €10.000 om bij iedereen in een straal van 20 kilometer rond Aalter en Brugge een flyer in de bus te steken.

Het concept sloeg verbazend goed aan. Voor €8,50 per dagschotel levert de Mastercook dagelijks 300 dagschotels, grotendeels aan oudere mensen. Omdat de voorverpakte maaltijden vijf dagen bewaard kunnen worden, bestellen veel klanten meteen meerdere schotels.

“De dagschotelservice is een schot in de roos”, vertelt de chef die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments t.w.v. €100.  

Al heeft de dagschotelservice zijn leven overhoop gehaald, volgens de Mastercook is het een blijver. Als hij met Ten Dauwe opnieuw feesten kan aanvaarden, zet hij deze service voort. 

Hoewel Ten Dauwe maar 58 procent van de omzet overhoudt, wist het bedrijf zijn coronaverlies te stelpen. De winstmarge van de dagschotels is beter dan die van de feestzaal en Ten Dauwe gaat dit jaar zelfs een heel kleine winst boeken. 

Peter De Groote rekent vooral op een grand cru 2021: “Momenteel worden alle feesten geannuleerd, maar vanaf Pasen zitten we overvol. We konden bijna alle feesten van 2020 verschuiven naar volgend jaar. De grote vraag is alleen of alle feesten na Pasen wel gaan al kunnen doorgaan. Als dat niet het geval is, is het voor veel bedrijven gedaan”, besluit de Mastercook die ook Meals@Home voor de feestdagen voorstelt die je kan checken op de Facebookpagina van Ten Dauwe.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je van 14 januari tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights