Voor hotels maakt het ontbijt deel uit van de service. Maar er zijn ook ontbijtrestaurants die alleen en voornamelijk diverse soorten ontbijt aanbieden.
Inhoudsopgave
Ontbijt in een businesshotel
In businesshotels willen de gasten meestal een gezond ontbijt dat in vrij korte tijd kan worden genuttigd. Hier spelen volkorenbrood, granen, fruit en vers vruchtensap een voorname rol. Uit een studie blijkt dat vooral dames gevoelig zijn voor suikerarme of suikervrije producten, volkoren ontbijtgranen, vers fruit en bioproducten.
Voor vroege vertrekkers wordt meestal een ‘early bird’-ontbijt voorzien. Dit is een ontbijt dat wat eenvoudiger is. Mini-viennoiserie, granen of granenrepen, fruit, vers fruitsap en verder koffie en thee.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Ontbijt in een leisurehotel
In een leisurehotel maakt een uitgebreid morgenmaal deel uit van de totaalbelevenis. De gasten zijn met vakantie, hebben tijd en willen al tijdens het ontbijt gastronomisch verwend worden.
Dat wil zeggen: kwaliteit, en een aanbod van streekgebonden producten. Hier is ook frontcooking aan de orde: spek, eitjes op verschillende manieren bereid, worstjes en pannenkoeken zijn maar enkele suggesties.
Voor een hotel is het aan te bevelen om een automaat te installeren die voortdurend vers sinaasappelsap perst in het zicht van de gasten.
Aangepast aanbod
Heb je vooral veel buitenlandse gasten, dan moet het aanbod aangepast zijn. Fransen zijn misschien tevreden met croissants, stokbrood, boter en confituur.
Maar een Duitser wil ’s morgens een uitgebreide keuze aan broodjes, worsten en eieren. En voor de Engelsen vul je dit best nog aan met gerookte schelvis, spruitjes, bonen in tomatensaus en gebakken paddenstoelen.
Dit zijn de 10 meest bestelde gerechten in Europa
Dit zijn in 2024 de 10 meest bestelde gerechten op restaurant in elk Europees land. Ze geven een goed beeld...
Dit zijn de 8 nieuwe Groene Michelinsterren in Nederland
De uitreiking van de Nederlandse Michelinsterren 2024 vond plaats op 7 oktober tijdens de horecavakbeurs BBB in het MECC in...
Horeca Webzine in 2025: meer synergie met en tussen de partners
Horeca Webzine zet in 2025 een ambitieuze stap naar de toekomst door meer synergie te creëren met en tussen de...
Serveer ook een eitje meer op vrijdag 11 oktober
Wereld Ei Dag of Wereldeidag, jaarlijks gevierd op de tweede vrijdag van oktober is een internationale dag die in het...
GUIDE Michelin kiest weer voor Antwerpen in 2025
Afgelopen week liet GUIDE Michelin weten dat de uitreiking van de Michelinsterren voor België en Luxemburg in 2025 plaatsvindt op...
Het wordt steeds ingewikkelder
Heb je een hotel met een internationaal publiek, dan moet je rekening houden met allerlei culturele en religieuze voorschriften. Schik bijvoorbeeld producten die varkensvlees bevatten apart op een schotel en gebruik merkplaatjes.
Voor de vegetarische en veganistische klanten kan je best een apart buffetje voorstellen. Ook dien je meer en meer rekening te houden met argumenten die betrekking hebben op de gezondheid. Glutenvrij brood en graanproducten of lactosevrije producten zijn een must.
In de meerderheid van de hotels is het aanbod van suikerarme producten ondermaats. Nochtans is het niet moeilijk om met wat zoetstof, pectine en de diepvriesfruitpurees uit de horecagroothandel in enkele minuten een voorraad lekkere, huisgemaakte suikerarme confituur te bereiden.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Onnodige verpakkingen
Voor de ontbijtdienst zet de horeca veel individueel verpakte porties in: confituur, boter, paté, kaas,…
Is het hygiënisch, het is ook een zware belasting voor het milieu. Vandaag dient iedereen inspanningen te leveren om de afvalberg, en dan vooral met plastics, in te perken. Daarom is het interessanter, en goedkoper, om zoveel mogelijk producten in bulk in te zetten.
Boter in blokjes op ijswater, confituur in grote kommen met daarnaast bio-afbreekbare schaaltjes of kommetjes,… En het oogt nog beter ook.
Kleine RVS-afvalbakjes op tafel, zoals in Duitsland of Oostenrijk, zijn praktisch, en de tafels blijven ook tijdens het ontbijt netjes. Presenteer ook de kaas en de fijne vleeswaren op kleine schotels en vul regelmatig bij in plaats van alles op het ontbijtbuffet te plaatsen. Op die manier gaat er veel minder verloren.
Werken in de horecasector: 5 veelgestelde vragen
Werken in de horecasector is wereldwijd een dynamische en veelzijdige baan waarbij gastvrijheid, klantgerichtheid en flexibiliteit centraal staan. Horecamedewerkers hebben...
Dit is de top 8 van de hotelscholen in de wereld
Hotelscholen bieden niet alleen sterke academische programma’s, maar ook uitstekende netwerkmogelijkheden, stageplaatsen en connecties met toonaangevende bedrijven in de sector....
Culinaire termen: de 30 meest gebruikte in de keuken
Hier zijn de 30 meest gebruikte Franse culinaire termen in de keuken, inclusief een korte uitleg en een voorbeeld.
De 8 belangrijkste verwachtingen van consumenten in 2025
In 2025 worden de verwachtingen van consumenten bepaald door verschillende belangrijke trends die hun veranderende prioriteiten en waarden weerspiegelen. Enkele...
Pompoenen: soorten, weetjes en 3 unieke recepten
Pompoenen zijn nauw verbonden met verschillende culturele gebruiken waar ze een symbool zijn van de herfst en oogstfeesten zoals Thanksgiving...
De ontbijtkeuken
Een hotel of een ontbijtrestaurant moet vandaag meer aanbieden dan enkel maar wit en grijs brood op het morgenmaal. Hier biedt bake-off de ideale oplossing. Eerlijk gezegd: de kwaliteit ervan wordt steeds beter en het aanbod breder. Afbakken kan in een combisteamer.
Maar de meeste producenten bieden een goedkopere lijn, de zogenaamde afbakovens of snackovens die de klus ook perfect klaren. Daarnaast heb je toch een of meerdere magnetrons nodig, een goed en snel koffiezettoestel, bain-maries, (inductie)vuren voor het bakken van eieren, spek, en pannenkoeken,…
Indien mogelijk installeer richt je best een aparte ontbijtkeuken in. Zo interfereert het ontbijt niet met de voorbereiding van de lunch. Wat servies en bestek betreft: kies dit niet te zwaar (en te duur). Gasten zijn immers geen geoefende bordendragers.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Ontbijtrestaurants
In ontbijtrestaurants verschilt de aanpak met de hotels. Hier wordt zelden voor de buffetvorm gekozen, maar voor bediening aan tafel. Er is er ook een heuse ontbijtkaart.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Ontbijt & Co