Over het ontbijt in hotels en het ontbijtrestaurant. Met 5 tips en weetjes

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

ontbijt-uitgebreid-tafel-bord-Horeca-Webzine

Voor hotels maakt het ontbijt deel uit van de service. Maar er zijn ook ontbijtrestaurants die alleen en voornamelijk diverse soorten ontbijt aanbieden.  

Ontbijt in een businesshotel

In businesshotels willen de gasten meestal een gezond ontbijt dat in vrij korte tijd kan worden genuttigd. Hier spelen volkorenbrood, granen, fruit en vers vruchtensap een voorname rol. Uit een studie blijkt dat vooral dames gevoelig zijn voor suikerarme of suikervrije producten, volkoren ontbijtgranen, vers fruit en bioproducten.

Voor vroege vertrekkers wordt meestal een ‘early bird’-ontbijt voorzien. Dit is een ontbijt dat wat eenvoudiger is. Mini-viennoiserie, granen of granenrepen, fruit, vers fruitsap en verder koffie en thee. 

Ontbijt in een leisurehotel

In een leisurehotel maakt een uitgebreid morgenmaal deel uit van de totaalbelevenis. De gasten zijn met vakantie, hebben tijd en willen al tijdens het ontbijt gastronomisch verwend worden.

Dat wil zeggen: kwaliteit, en een aanbod van streekgebonden producten. Hier is ook frontcooking aan de orde: spek, eitjes op verschillende manieren bereid, worstjes en pannenkoeken zijn maar enkele suggesties.

Voor een hotel is het aan te bevelen om een automaat te installeren die voortdurend vers sinaasappelsap perst in het zicht van de gasten. 

ontbijt-uitgebreid-Horeca-Webzine

Aangepast aanbod

Heb je vooral veel buitenlandse gasten, dan moet het aanbod aangepast zijn. Fransen zijn misschien tevreden met croissants, stokbrood, boter en confituur. 

Maar een Duitser wil ’s morgens een uitgebreide keuze aan broodjes, worsten en eieren. En voor de Engelsen vul je dit best nog aan met gerookte schelvis, spruitjes, bonen in tomatensaus en gebakken paddenstoelen.  

Het wordt steeds ingewikkelder

Heb je een hotel met een internationaal publiek, dan moet je rekening houden met allerlei culturele en religieuze voorschriften. Schik bijvoorbeeld producten die varkensvlees bevatten apart op een schotel en gebruik merkplaatjes. 

Voor de vegetarische en veganistische klanten kan je best een apart buffetje voorstellen. Ook dien je meer en meer rekening te houden met argumenten die betrekking hebben op de gezondheid. Glutenvrij brood en graanproducten of lactosevrije producten zijn een must.

In de meerderheid van de hotels is het aanbod van suikerarme producten ondermaats. Nochtans is het niet moeilijk om met wat zoetstof, pectine en de diepvriesfruitpurees uit de horecagroothandel in enkele minuten een voorraad lekkere, huisgemaakte suikerarme confituur te bereiden.

Onnodige verpakkingen

Voor de ontbijtdienst zet de horeca veel individueel verpakte porties in: confituur, boter, paté, kaas,…

Is het hygiënisch, het is ook een zware belasting voor het milieu. Vandaag dient iedereen inspanningen te leveren om de afvalberg, en dan vooral met plastics, in te perken. Daarom is het interessanter, en goedkoper, om zoveel mogelijk producten in bulk in te zetten.

Boter in blokjes op ijswater, confituur in grote kommen met daarnaast bio-afbreekbare schaaltjes of kommetjes,… En het oogt nog beter ook.

Kleine RVS-afvalbakjes op tafel, zoals in Duitsland of Oostenrijk, zijn praktisch, en de tafels blijven ook tijdens het ontbijt netjes. Presenteer ook de kaas en de fijne vleeswaren op kleine schotels en vul regelmatig bij in plaats van alles op het ontbijtbuffet te plaatsen. Op die manier gaat er veel minder verloren.

De ontbijtkeuken

Een hotel of een ontbijtrestaurant moet vandaag meer aanbieden dan enkel maar wit en grijs brood op het morgenmaal. Hier biedt bake-off de ideale oplossing. Eerlijk gezegd: de kwaliteit ervan wordt steeds beter en het aanbod breder. Afbakken kan in een combisteamer.

Maar de meeste producenten bieden een goedkopere lijn, de zogenaamde afbakovens of snackovens die de klus ook perfect klaren. Daarnaast heb je toch een of meerdere magnetrons nodig, een goed en snel koffiezettoestel, bain-maries, (inductie)vuren voor het bakken van eieren, spek, en pannenkoeken,…

Indien mogelijk installeer richt je best een aparte ontbijtkeuken in. Zo interfereert het ontbijt niet met de voorbereiding van de lunch. Wat servies en bestek betreft: kies dit niet te zwaar (en te duur). Gasten zijn immers geen geoefende bordendragers.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Ontbijtrestaurants

In ontbijtrestaurants verschilt de aanpak met de hotels. Hier wordt zelden voor de buffetvorm gekozen, maar voor bediening aan tafel. Maison Blanche is de referentie in Hasselt als het om ontbijten gaat. Het was ruim 15 jaar geleden al een succesvolle voortrekker.

Sinds vijf jaar staat Ulrich Bervoets er aan het roer: “Aanvankelijk was dit huis alleen open voor ontbijt en lunch, op zondag was het gesloten”, vertelt hij ons. Onze gasten kunnen nu ook bij ons terecht tijdens het weekend voor lunch en diner. Maar het morgenmaal is wel heel belangrijk gebleven.” 

maison blanche ontbijtrestaurant ontbijt

Maison Blanche

Maison Blanche onderscheidt zich door kwaliteit en raffinement. Bervoets: “Het interieur moet verzorgd zijn. Je moet ziel in de zaak brengen. Op de yoghurt een extra muntblaadje, een streepje fruitcoulis, en het oogt heel anders.”  

In Maison Blanche komen het vlees en de fijne vleeswaren van de beste ambachtelijke slager van de stad die bewust levert wanneer de zaak open is. Zo zien de gasten dat er voor kwaliteit gekozen is.

Hetzelfde geldt voor eieren en zuivel. Gluten- of lactosevrij, light and healthy zitten vanzelfsprekend in het aanbod. En uiteraard cava en champagne, die aan tafel wordt uitgeschonken zodat de klant ziet wat hij in het glas krijgt.  

“Een ontbijtrestaurant biedt ook voordelen wanneer het gaat om personeel aan te trekken. De openingsuren zijn aantrekkelijk, en je kan het werkrooster heel goed met flexwerkers invullen. Zeker omdat we tijdens de week om 15 uur sluiten”, besluit Ulrich Bervoets.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Ontbijt & Co

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights