Het doet me soms gewoon pijn om te zien dat sommige ondernemers murw geslagen zijn door de coronamaatregelen. Soms ondernemers met echt goud in de handen. Ze zien het gewoon niet meer. Maar de kans om te ondernemen is nochtans nu. Daar gaat dit artikel over.
Ondernemen
Veel horecabedrijven zijn getroffen en vele eigenaren zien door de bomen het bos niet meer. Ze lopen van de ene naar de andere regeling om boven water te blijven, maar vergeten ze te ondernemen.
Maar de kans om te ondernemen is NU. Hoezo NU?, ga je zeggen. Maar om dat te zien moet je terug naar je eerste zaak. We zaten vol ambitie en we hadden niet genoeg geld om precies te doen wat we wilden. We hadden een geweldig ondernemersplan en we zouden wel eens laten zien wat we waard waren. De bank leende ons te weinig en soms werden we er ‘s nachts wakker van. We zetten door en het was precies wat we ons hadden voorgesteld.
Geknakt
Het doet me pijn om te zien dat deze bevlogen ondernemers nu vaak geknakt zijn en soms geeneens verder willen. Dat niet verder willen heeft niet alleen consequenties voor de ondernemer maar ook voor de omgeving. Het verlies van die ene leuke zaak in het dorp, of die uitgaansgelegenheid die een gemeenschap verliest heeft een invloed op alle mensen. Horeca is vertier en dat heb je dus weg gehaald bij de mensen. Geen enkele horecalover wil dat echt.

Kansen
Dus is dit je kans. De kans om jouw zaak weer de jouwe te laten worden. Herschrijf dringend het ondernemersplan voor jouw zaak en ga eens een avond brainstormen met je gezin, vrienden in en uit je bubbel, nu mag het weer. Schraap je geld bij elkaar en doe het. Wees niet bang, want jij bent een echte ondernemer en dat ga je gewoon weer laten zien. Want je bent eigenwijs, ambitieus, en zonder angst. Ik vergeet nog dat je een inspirator bent !
Winst
En wat valt er dan te winnen? Een compleet nieuwe zaak en jij hebt dat gedaan. Je gaat weer met plezier naar je werk en je kan alles naar jouw hand zetten. Wilde je toch maar een dag dicht in plaats van twee of omgekeerd, doe het gewoon. Wilde je toch dat gerecht op de kaart, of een compleet nieuw concept? Dit is jouw moment om het roer om te gooien.
Of misschien maar een paar details veranderen, van je bistro een grand café maken. Wil je nooit meer in deze situatie komen en een afhaalzaak maken? Doe het! Het is jouw zaak. Vanaf vandaag gaat het zoals jij dat wilt. Net als toen je voor het eerst begon. Om een bekend schoenenmerk te citeren: ‘Just do it’.
Sparren met collega’s
Een horecazaak leiden kan soms eenzaam zijn. Of juist complex en lastig. Je hebt niet altijd alle wijsheid in pacht. Maar er wordt wel naar je gekeken om de knopen door te hakken en om het voortouw te nemen. En als je dan met vragen zit, inzichten of inspiratie nodig hebt, is sparren heel waardevol. Een brainstorm en een kijk op het vraagstuk vanuit een ander perspectief, doet wonderen.
De leden van ‘Horeca 4 Horeca’ zijn uitsluitend Nederlandstalige horeca-uitbaters, chefs, hotelmanagers, restaurantmanagers en horecaleveranciers. Waar ze gevestigd zijn, heeft geen belang.
Maak je lid van Horeca 4 Horeca.
De leden van ‘Horeca 4 Horeca’ hebben de ambitie om op een constructieve manier met elkaar samen te werken; brainstormen, feedback geven, een antwoord bieden op prangende vragen, streekinformatie en weetjes delen, aanbiedingen voorstellen,…
Het finale doel van deze groep is dat iedereen er beter op wordt en indien nodig een hart onder de riem vindt; nu en in de toekomst.