Noodkreet topchefs: restaurants moeten weer open op 1 maart

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
mastercooks youngmasters persartikel noodkreet

Restaurants kunnen in perfect veilige omstandigheden gasten ontvangen. Dat heeft de heropening na de eerste lockdown aangetoond: die heeft géén bewezen impact gehad op de coronacijfers. The Mastercooks of Belgium & Young Masters, de vereniging van Belgische topchefs, waarschuwt voor een economisch bloedbad als de restaurants nog lang gesloten moeten blijven.

Publieke noodkreet

The Mastercooks of Belgium & The Young Masters vertegenwoordigen bijna 200 topchefs van de Belgische gastronomische restaurants.

De vereniging zet zich al veertig jaar lang in voor het bewaken en promoten van ons unieke culinair erfgoed. De voorbije tien maanden hebben The Mastercooks zich achter de schermen hard ingezet om de zwaar getroffen restaurantsector te ondersteunen.

Maar vandaag voelen de topchefs zich verplicht om een publieke noodkreet te slaken. “Voor veel restaurants dreigt een economisch bloedbad. De steunmaatregelen en take-away konden de pil een beetje verzachten, maar meer en meer chefs zien hun reserves opdrogen en zitten echt op hun tandvlees”, klinkt het.

The Mastercooks of Belgium Horeca Webzine

Zonder risico op restaurant gaan

De restaurants hebben het voorbije jaar bewezen dat ze in staat zijn om in veilige omstandigheden hun gasten te ontvangen. De restaurants zijn op 15 juni terug opengegaan. 

Toch heeft het tot midden augustus geduurd, toen de vakantiegangers massaal begonnen terugkeren, vooraleer de coronacurve terug is beginnen stijgen. De cijfers tonen zwart op wit aan dat de restaurants géén bron van besmettingen zijn.

“De overheid schakelt alle horecazaken gelijk, maar een restaurant is geen café”, benadrukken The Mastercooks. 

“Veel zaken hebben fors geïnvesteerd in betere verluchtingssystemen en in schuttingen tussen de tafels. Veel tafels zijn weggenomen om extra ruimte te creëren. Gasten eten in beperkte groepen en dragen een mondmasker wanneer ze niet aan hun tafel zitten. De restaurantsector heeft de veiligheidsmaatregelen perfect toegepast, de restaurants hebben dan ook geen enkele rol gespeeld in het toenemende aantal besmettingen vanaf augustus.”

“Ook voor de cateraars gelden blijkbaar verschillende regels. Feestzaaluitbaters hebben de ervaring én de accommodatie om groepen te ontvangen. Als ze dezelfde veiligheidsmaatregelen volgen, kunnen ze zonder risico samen met de restaurants de deuren openen.”

trends mastercooks youngmasters persartikel noodkreet restaurant arbeidsrisico

Perspectief voor de nabije toekomst

The Mastercooks of Belgium & The Young Masters vraagt dat de restaurants op 1 maart opnieuw de deuren mogen openen. Of, wanneer de experts en de veiligheidsraad dat verstandiger vinden, ten laatste op 15 maart. 

De vereniging van topchefs pleit niet voor overhaaste beslissingen – liever nog iets langer wachten om extra zekerheid in te bouwen dan voor een derde keer opnieuw dicht te moeten – maar snakt naar een duidelijk perspectief voor de nabije toekomst.

“Toen de restaurants in juni opnieuw de deuren openden, gingen de Belgen massaal uit eten en draaiden onze chefs vaak dubbele shiften. Het gemis tijdens de lockdown was en is bijzonder groot. 

In tijden waar het mentale welzijn van mensen zo zwaar op de proef wordt gesteld, is een restaurantbezoek een onmisbare uitlaatklep. Naast die sociale functie vervullen restaurants ook een belangrijke historische rol. 

De hele wereld bewondert het Belgische culinair erfgoed dat we met The Mastercooks bewaken. Ook dat komt in gevaar als de aanhoudende sluiting voor een economisch bloedbad zorgt in de restaurantwereld.”

40 jaar Belgische topgastronomie

The Mastercooks of Belgium zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die België rijk is en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Het Mastercook-kwaliteitslabel is voor chefs uitgegroeid tot de ultieme erkenning van hun creativiteit, ambitie en vakkennis.

The Mastercooks of Belgium werd opgericht door topchef Pierre Romeyer in 1980. Om Mastercook te worden moeten chefs minstens 36 jaar zijn. Als Kandidaat-Mastercook lopen ze eerst twee jaar stage, begeleid door een gevestigde Mastercook.

Pas daarna kunnen ze een volwaardig Mastercook worden. In 2012 werd Frank Fol de zesde voorzitter van The Mastercooks of Belgium.

Noodkreet topchefs: restaurants moeten weer open op 1 maart 1

The Young Masters

The Young Masters© (TYM) is de naam van de jongerenafdeling van The Mastercooks of Belgium®. Het is geen nieuwe vereniging maar een creatief labo binnen de vereniging. The Young Masters© bestaat uit jonge Belgische chefs die nieuwe ideeën uitwerken om de Belgische keuken naar de toekomst toe nog sterker en aantrekkelijker te maken, zowel in België als in het buitenland.

The Young Masters zijn net als de andere meesterkoks fiere vakmannen en -vrouwen die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten