Negatief testbewijs wordt mogelijk toegangskaart voor Nederlandse horeca

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.055 abonnees.

negatief testbewijs toegangskaart voor horeca

De Nederlandse ministeries van Economische zaken en Volksgezondheid bekijken of massaal testen tegen COVID-19 en haar varianten de economie op korte termijn kan heropenen en we met een negatief testbewijs dan versneld op restaurant of café kunnen.

Serieuze optie

Het is een serieuze optie, aldus een woordvoerder van de ministeries. Namens de Alliantie van Evenementenbouwers roept Jolanda Jansen de overheid op daar nu ook echt werk van te maken.

De lockdown duurt minstens nog tot 2 maart en niet alleen de horeca smeekt met een schuldenlast van € 3 miljard euro om versoepelingen.

restaurant covid-19 testbewijs horeca webzine

Testbewijs

“Een testbewijs zou tot de routekaart kunnen behoren, mits versoepelingen mogelijk zijn”, zegt de woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. “Het moet wel veilig kunnen binnen de huidige maatregelen. Als we een testbewijs invoeren, moet het ook versnellend werken. We zijn de testlocaties nu aan het opschalen.”

Het kabinet besluit binnenkort of het testbewijs ook via een mobiele app kan worden ingevoerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid moeten eind april vierhonderdduizend testen per dag afgenomen kunnen worden bij iedereen die geen klachten heeft.

Groen lichtje

Jolanda Jansen, tevens directeur van Rotterdam Ahoy, ziet het al voor zich. “Zoals een lampje bij de ingang groen oplicht als het juiste kaartje wordt ingevoerd, doen we dat in combinatie met een geldig testbewijs. Maar alleen sneltesten zijn niet afdoende”, verduidelijkt ze.

restaurant covid-19 testbewijs groen licht horeca webzine

Doorslaggevend middel tegen 1,5 meter

Jolanda Jansen beschouwt het testbewijs als een doorslaggevend middel om af te komen van de anderhalve-meter-samenleving. Ze bezocht enkele test-evenementen, waaronder een beurs in het Beatrixtheater in Utrecht met cabaretier Dolf Jansen als één van de sprekers . En ze zag hoe de bezoekers na enige onwennigheid weer naast elkaar zaten.

Mensen zijn sociale dieren, die anderhalve meter afstand is onnatuurlijk. Er is ook geen businessmodel te verzinnen waarbij je met een capaciteit van 20 procent een evenement kunt organiseren.

Privacy 

Jansen is niet bevreesd dat de privacy in het geding komt als bedrijven plotseling tienduizenden extra data in hun bezit krijgen en wilt die data niet eens hebben, maar slechts kunnen aantonen dat bezoekers van evenementen zijn getest. Al bewijzen de rechtszaken over de avondklok dat de overheid dit niet zomaar juridisch heeft dichtgetimmerd.

Het is dringend

De Nederlandse overheid moet nu lef en snelheid tonen bij het heropenen van de samenleving. Alleen maar maatregelen opleggen is geen houdbaar model. We praten er zo lang over, er moet nu echt iets gedaan worden. En niet alleen in Nederland, alle landen van de Europese Unie zoals de nauwe buren moeten volgen.

Bron: De Volkskrant.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights