Mosselen, het zwarte goud. Seizoen 2020 is nu wel van start getrapt

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
mosselen Horeca Webzine

Op 26 mei werden al de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde gehaald. Het seizoen 2020 was daarmee van start gegaan. Op 19 juni werd het deelgebied Oosterschelde Oost preventief gesloten door de NVW omdat er bij de wekelijkse monstername TTX werd geconstateerd in mosselen en oesters. Sinds 30 juni is het gebied weer open voor de visserij en handel op schelpdieren. En hiermee is het seizoen dan ook echt van gestart gegaan.

TTX

Het deelgebied Oosterschelde Oost is sinds 30 juni weer open voor de visserij en handel op schelpdieren. Op 19 juni was het gebied tijdelijk, preventief gesloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij de wekelijkse monstername van schelpdieren was de biotoxine Tetrodotoxine (TTX) geconstateerd. Bij hoge watertemperaturen doet dit zich sinds 2016 elk jaar in de loop van juni één tot twee weken voor. Mossel- en oesterbedrijven vissen in deze periode dan ook niet in deze gebieden. Via filtering van het water verdwijnt de oplosbare stof weer uit de schelpdieren. De schelpdierensector werkt met een goed functionerend veiligheidsprotocol, zodat er altijd alleen veilige schelpdieren in de handel komen.

mosselen Horeca Webzine

De kweek

De mossel is een van de algemeenste diersoorten aan de Nederlandse en Belgische kust. In Nederland komen kweekmosselen voor in de Oosterschelde en de Waddenzee, waarbij op dit moment de Waddenzee de grootste producent is.

Bij de Zeeuwse mosselen spreken we meestal van een bodemcultuur. Maar er zijn nog drie andere soorten Zeeuwse Mosselen. We hebben ze hier geklasseerd volgens de start van het seizoen.

1- Hangcultuur mosselen uit de Oosterschelde

Het seizoen van deze Zeeuwse mosselen start halfweg mei en geven het startsein van het mosselseizoen. Deze prachtige mosselen worden aan lange touwen bovenin de waterkolom gekweekt. En zijn door deze manier van groeien eerder rijp voor consumptie. Voor velen is dit tevens de start van het Zeeuwse mosselseizoen.

mosselen hangcultuur

2- Geïmporteerde Zeeuwse mosselen

Het seizoen van deze mosselen start vanaf half juni. De geïmporteerde Zeeuwse mosselen is een verhaal op zich. Deze mosselen worden opgevist worden in het buitenland, vooral dan Duitsland. Ze worden getransporteerd naar Nederland om daar te ‘verwateren’ en te worden verpakt. Deze mosselen worden ook verkocht als ‘Zeeuwse mosselen, wat door de mosselboeren niet echt wordt geapprecieerd.

3- Bodemcultuurmosselen uit de monding van de Oosterschelde

Het seizoen van de Zeeuwse mosselen uit de monding van de Oosterschelde startte dit jaar eind juni. De mosselen uit de monding van de Oosterschelde volgen normaliter een maandje later dan de hangcultuurmosselen. Adri & Zoon verkoopt bodemcultuur-mosselen die op percelen in de monding van de Oosterschelde tegen de stormvloedkering groeien. De unieke ligging van deze percelen op het snijvlak van de Noordzee en Oosterschelde zorgt ervoor dat deze bodemcultuur mosselen eerder volgroeid zijn.

mosselen-mosselen-mosselen-horeca-webzine

4- Bodemcultuurmosselen uit de Oosterschelde

Voor de mosselen uit de Oosterschelde duurde het dit jaar tot 1 augustus vooraleer we die op ons bord konden scheppen. Bodemcultuur-mosselen worden op de bodem gekweekt. En als tussenstap verblijven deze mosselen in een ‘verwaterperceel’. Dit verblijf in zuiver zeewater duurt ongeveer een week en is bedoeld om het zand af te spoelen.

Zeker Zeeuws

De betrokkenheid bij de eigen streek en de vraag naar duurzaam geproduceerde producten neemt toe. Zeker Zeeuws® streekproduct staat voor kwaliteitsproducten uit zee en van het land met een gegarandeerde herkomst.

Producten met het streekkeurmerk Zeker Zeeuws® streekproduct zijn geteeld, gekweekt en geproduceerd door Zeeuwse ondernemers die echte smaak, zuiverheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

mosselen zeker zeeuws

Verschillende klassen

Mosselen worden onderverdeeld in klassen. En elke mosselhandelaar is verplicht om zich daaraan te houden. Deze indeling is gebaseerd op het aantal mosselschelpen per kilo. De regel daarbij is: hoe groter de schelp, hoe meer mosselvlees, en hoe minder schelpen in één kilo. In volgorde van kwaliteit ziet het rijtje er als volgt uit:

  • Goudmerk: 37 tot 44 stuks per kilo
  • Jumbo: 45 tot 55 stuks per kilo
  • Imperial: 48 tot 58 stuks per kilo
  • Super: 60 tot 70 stuks per kilo
  • Extra: meer dan 70 stuks per kilo

Goed voor de lijn

Mosselen bevatten bijna geen vet. Als je het dus over je hart kunt krijgen om onze lekker Belgische frietjes te vervangen door een portie gezonde groentjes dan zit je meer dan goed!
Ze zitten ook boordevol eiwitten. En dat zijn nu net dé essentiële bouwstenen van het lichaam. Mosselen zijn niet slecht voor de cholesterol en naast de de eiwitten bevat een mossel ook heel wat mineralen, vitamines, kalk, jodium en fosfor. Wat denk je? Scheppen we de borden nog eens vol?

Recepten

Er zijn heel wat recepten met mosselen, maar je moet zeker eens het recept van topchef Syrco Bakker proberen: Zeeuwse hangcultuurmosselen met tomaat, algen & ziltige takjes.

Mosselen eten op restaurant

Er zijn heel wat restaurants, brasseries en bistro’s die deze lekkere schelpdieren aanbieden. Hier een overzicht geven, zonder er één te vergeten, is onbegonnen werk. Ongetwijfeld serveren de leden van mārie en de Belgische Meesterkoks er ook wel.

Heb je een leuk adres, noteer het in een reactie hieronder.


Bronnen: Erwin Bastemeijer, Adri&Zoon, Viswijzer

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten