Worden mondmaskers in de horeca een normaliteit?

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.198 abonnees.

mondmasker mondkapje horeca

Op het overlegcomité van woensdag 17 november hebben de federale en regionale topministers beslist dat de horecazaken dag en nacht open mogen blijven, maar dat vanaf zaterdag 20 november de gasten weer mondmaskers moeten dragen. Voor privéfeesten en publieke events in feestzalen zijn er vernieuwde maatregelen omtrent de coronapas.

Voorkomen en beschermen

In de persconferentie stelde premier De Croo dat de overheid wil voorkomen en beschermen, niet opsluiten. Maar als we een nieuwe lockdown willen vermijden, zal iedereen zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

Er wordt niet één bepaalde sector of groep geviseerd. De strategie is om weer grip te krijgen op een nieuwe coronapiek en niet langer delen van het publieke leven op slot doen.

Vanuit de wetenschap dat het virus nog lang rondwaart, moeten we leren leven met het virus. Mondmaskers op veel publieke plaatsen in combinatie met het coronapaspoort zijn de sleutel van de strategie om te voorkomen en beschermen. 

Overal mondmaskers

Mondmaskers worden in openbare binnenruimtes zoals het openbaar vervoer, winkelcentra, winkels of musea verplicht vanaf tien jaar. Het onderwijs valt buiten de nieuwe regeling. Daarover mogen de deelstaten zelf beslissen. 

Ook in de horeca

Het gevolg van de beslissing is ook de comeback van de mondmaskerplicht in de horeca, behalve als mensen zitten om te eten en te drinken.

Nu is de regel nog dat alleen personeel een mondmasker moet dragen, voor gasten volstaat het voorleggen van de coronapas.

Disco’s en nachtclubs

De enige uitzondering wordt gemaakt voor disco’s en nachtclubs. Daar moeten de gasten een coronapas voorleggen en bij het binnenkomen een test laten afnemen, of zoals elders een coronapas tonen en een mondmasker dragen.

Danscafés

In danscafés gelden dezelfde regels als in de rest van de horeca. Dat betekent dat mensen ook bij het dansen voortaan een mondkapje moeten dragen.

Feestzalen en events

Bij georganiseerde bijeenkomsten zijn alleen privé-events tot 50 mensen binnen en 100 mensen buiten in principe uitgezonderd van mondmaskerplicht. Al staat het organisatoren en feestzaaluitbaters vrij toch een pasje en mondmasker te vragen.

Als meer volk binnen of buiten samenkomt, zowel binnen als buiten, worden de coronapas en het mondmasker verplicht.

Verplichte CO2-meter 

Er komt een uitbreiding van de verplichte installatie van een CO2-meter in druk bezochte binnenruimtes. Dat moest al in de horeca, fitnesscentra, zorginstellingen en concert- en sportzalen. Voortaan moet het ook op werkplekken in bedrijven en in de schoolklassen.

Die laatste verplichting kwam er niet zonder slag of stoot. Ondanks druk van het federale niveau en het coronacommissariaat van Pedro Facon was Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) er een koele minnaar van.

Hij was pro promotie betere lucht, maar vreesde dat de installatie van CO2-meters zou leiden tot de invoering van verplichte luchtverversing. Dat zou neerkomen op de installatie van systemen met bijbehorende kosten van ettelijke honderden miljoenen.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Nachtclubs naar Raad van State

Volgens De Tijd sluiten meerdere nachtclubs niet uit dat ze zich tegen de nieuwe maatregelen verzetten en er geen gevolg aan geven. Sowieso trekken enkele naar de Raad van State tegen ‘deze absurde stigmatiserende aanpak’, staat in een persbericht van een veertigtal clubs.

‘Met deze beperkingen kan een discotheek eenvoudig niet opereren. Bovendien zullen de bezoekers wegblijven en werpt de overheid een dermate hoge boycot op dat ze feitelijk ons virtueel sluiten, zonder sluiting op te leggen’, zeggen ze.

De nachtclubs benadrukken ook dat de overheid de sector financieel moet redden, na 18 maanden verplichte sluiting. Bij de ondertekenaars zijn Carré, Charlatan, Fuse, Kitsch Club, Kompass Klub, La Cabane, La Rocca, Red & Blue, The Villa en Versuz.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel leuk vinden als je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Dank je wel!

Bron: De Tijd

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights