Geen mondkapjesplicht in de horeca, wel QR-code op het terras

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

mondkapjesplicht mondmasker horeca nederland

Er komt geen mondkapjesplicht in de Nederlandse horeca. Wel moeten gasten vanaf zaterdag 6 november ook op het terras een geldig QR-code kunnen voorleggen om plaats te nemen. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag 2 november bekend tijdens de persconferentie. 

Mondkapjesplicht

Omdat het binnen in de horeca al verplicht was om een geldig QR-code te overleggen, wordt de mondkapjesplicht niet doorgevoerd in de branche.

Bij het afhalen van eten en/of drinken is de gast niet verplicht het coronatoegangsbewijs (CTB) te laten zien.

Bovenop de huidige maatregelen

Deze maatregelen komen bovenop de huidige maatregelen, zoals de verplichte sluiting voor de horeca om 24.00 uur.

Ook komen er geen extra maatregelen voor events. Aan welke maatregelen organisatoren van events zich moeten houden, is op de website van de Rijksoverheid te lezen.

CTB verplicht

Het CTB is vanaf 6 november verplicht in Nederland voor:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen;
  • Casino’s;
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten;
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen;
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens;
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen;
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd;
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines;
  • Georganiseerde kunst- en cultuurbeoefening vanaf 18 jaar zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Vooruitblik

Het kabinet bereidt andere maatregelen voor die wellicht in de nabije toekomst nodig zullen zijn als de trend niet wordt gekeerd. 

Daar waar nu al voor bezoekers om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de horeca, wil het kabinet dat de werkgever ook aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt.

Andere sectoren

Daarnaast wil het kabinet het ook voor werkgevers in andere sectoren mogelijk maken om te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. LEES MEER.

Bron: De Cafékrant

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights