Wilskracht en zelfcontrole is nodig bij veel soorten dieet. Maar het kan anders. Pas de grootte en de kleur van je bord aan om je eetgedrag zonder inspanning te beïnvloeden, wordt beweerd. Maar zou dat echt wel helpen om minder te gaan eten? We zochten het voor je uit.
Update 25/07/2023
Niet zeker
Pas de grootte en de kleur van je bord aan om je eetgedrag zonder inspanning te beïnvloeden, wordt beweerd. Maar klopt dit wel?
“Het eerlijke antwoord is dat de wetenschap er nog niet helemaal uit is”, zegt Roel Hermans. Hermans is gedragswetenschapper bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. En expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum.
Hij vermoedt dat we onszelf inderdaad een beetje voor de gek kunnen houden met een kleiner bord. Maar heel zeker is hij daar nog niet over.
Vanille Madagascar en kruiden
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Tal van studies
Tal van internationale studies keken naar de invloed van de grootte van bord, bowl, tas en glas bij onze consumptiegedrag. Sommige onderzoekers noemen de studies die ze vergeleken zo verschillend in opzet dat een gedeelde eindconclusie lastig te trekken valt.
Ook wijzen ze op het feit dat de experimenten in het lab zijn gedaan. En dat geen van de proefpersonen wekenlang thuis is gefilmd.
Als wetenschapper snapt Hermans de bezwaren. Toch noemt hij het gebruik van kleinere borden en glazen een bruikbaar advies om wat minder te eten. Al zegt hij meteen ook dat het geen wondermiddel is.

De optische prikkel
De optische illusie van het consummeren van voeding in verhouding tot het bord – helemaal vol, of een klein hoopje op een verder leeg bord – is krachtig.
“Een groot deel van ons eetgedrag gebeurt op de automatische piloot”, zegt Hermans. “We reageren intuïtief op prikkels uit onze omgeving.”
De grootte van je bord is zo’n prikkel. Probeer maar eens 250 gram eten op een kinderbordje te leggen. Of dezelfde hoeveelheid op zo’n groot onderbord uit een restaurant. Iedereen denkt meer gegeten te hebben van het kleine bord.
Imbolc: zuivel, broden, wintergroenten en pannenkoeken op 2 februari
Imbolc, gevierd op 2 februari, markeert het midden van de winter en de eerste tekenen van de naderende lente. Deze...
Afscheid op 1 februari van een icoon in de horecawereld
Geboren op 27 mei 1946 in Kortrijk, overleed Jean-Pierre Malysse, icoon in de horecawereld, op 78-jarige leeftijd in het AZ...
Dit zijn de 5 belangrijkste voedingsmiddelen tegen erectiestoornissen
Ook de fysieke en mentale gezondheid van wie werkt in de horeca is voor Horeca Webzine belangrijk. Daarom even aandacht...
Delboeuf-illusie
De optische illusie van het eten in verhouding tot het bord – helemaal vol, of een klein hoopje op een verder leeg bord – is krachtig. Dit type illusie wordt ook wel de Delboeuf-illusie genoemd. Twee identieke cirkels lijken groter of kleiner als de naastgelegen cirkel kleiner of groter is.
Daar komt nog eens bij dat we onbewust door allerlei eetnormen gedreven worden. Wij willen eten zoals iedereen. En eten wat verwacht wordt dat we eten. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat u uw bord moet leegeten, ongeacht de grootte.
Wie heeft thuis of in de schoolkantine als kind nooit te horen gekregen: “Je gaat niet van tafel zolang je bord niet leeg is!”

De kleur van het bord
Ook de kleur van een bord zorgt voor optisch bedrog. Zo scheppen mensen aan het buffet in een feestzaal op een wit bord meer op, dan op een blauw bord. Door een kleiner contrast tussen wat wordt opgeschept en het bord kunt u minder goed inschatten hoeveel u opgeschept hebt.
Gemiddeld gezien eten we 17-20% minder als het bord duidelijk een andere kleur heeft. Minderen met chocolade ijs? In een wit schaaltje lijkt het meer.
Porties worden groter
Ook hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis, wijst op het automatische en onbewuste element van ons eetgedrag. Ze schreef een boek over afvallen aan de hand van kleine aanpassingen.
Een ervan was de portiegrootte. Visuele prikkels zijn belangrijk. Er wordt geschat met de ogen of u voldoende heeft gehad. Is het bord leeg, dan is er een gevoel van verzadiging. ‘
#IYFV2021: 51 kooktechnieken voor groenten
Tijdens het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’ gelanceerd door de Verenigde Naties besteedt Horeca Webzine samen met Frank...
Dikmakende omgeving
We leven volgens Steenhuis in een dikmakende omgeving. Een omgeving die ons permanent verleidt om meer te eten. Ze wijst er bijvoorbeeld op dat porties sinds de jaren tachtig steeds groter zijn geworden.
Het buitenshuis eten, de verpakte snacks, zelfs de voorgesneden plakjes kaas zijn groter geworden. Maar iedereen neemt nog gewoon ‘één portie’.
Conclusie
Dus zegt Steenhuis: “Ongeacht het bordformaat of de kleur ervan, schep minder op het bord, of vul uw bord met caloriearm eten en groenten.”
Het Arizona-plan brengt kansen en uitdagingen voor de horecasector
De horecasector in België staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen door de invoering van het zogenaamde "Arizona"-plan. Dit plan,...
Wereldkankerdag 2025: de invloed van je voeding op kanker
Op 4 februari 2025 is het Wereldkankerdag, een dag die wereldwijd in het teken staat van bewustwording en preventie van...
Protest tegen rookverbod op horecaterrassen en in rookruimtes
De Belgische horecasector reageert verontwaardigd op de recente beslissing van de regering-De Wever om vanaf 2025 roken op terrassen en...
‘Week van het Witloof’: 10 unieke recepten met witloof
Of je nu houdt van klassieke bereidingen of graag experimenteert met nieuwe smaken, de 'Week van het Witloof' biedt inspiratie...
Yan Yat 2025: rauwe vis op iedereens verjaardag
Yan Yat, ook bekend als “Iedereens Verjaardag”, wordt gevierd op de zevende dag van het Chinese Nieuwjaar en valt in...
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen en foto’s: Ianthe Sahadat, Ingrid Steenhuis, Interapy