michelinster michelinsterren michelinstars michelingids michelinguide michelin

MICHELIN Gids

Het is ieder jaar wel spannend te weten wie een Michelinster ontvangt, of moet inleveren.

Maar wanneer is de Gids gestart met het toekennen van sterren aan restaurants en wanneer krijgt een restaurant een Michelinster, wat kost eten in een restaurant op dergelijk hoog niveau, wat wint een restaurant eigenlijk met een ster en welke kritiek wordt (soms) op de MICHELIN Gids geleverd?

Vind hieronder een antwoord op al die vragen.

Beoordelingen 

De MICHELIN Gids heeft als hoofdindeling de ‘categorieën’. Deze worden aangeduid met bestekjes. De eenvoudigste categorie voor de restaurants is die met één bestekje (“vrij geriefelijk”); vijf bestekjes vormen de hoogste categorie (“zeer luxueus”). Als de bestekjes rood gekleurd zijn, is het restaurant beoordeeld als ‘aangenaam’.

De sterren duiden op uitzonderlijke kwaliteit van een keuken.

Bij de restaurants met één ster wordt uitdrukkelijk een relatie gelegd met de categorie waarin het restaurant is ondergebracht: het etablissement moet uitstekend zijn in zijn categorie. Die kan dus variëren van één bestekje tot vijf.

Eén ster zegt dus niet zomaar dat het om een goede keuken gaat, maar om een die eruit springt in vergelijking met restaurants uit dezelfde categorie. Aangezien de ‘categorie’ als regel overeenkomt met de prijsklasse, staat de enkele ster dus (onuitgesproken) voor een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding.

Wanneer krijgt een restaurant een Michelinster?

Dat bepalen anonieme inspecteurs. Zij beoordelen restaurants aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie.

De inspecteurs gaan samen in beraad en beslissen of een restaurant in aanmerking komt voor een ster, en zo ja: hoeveel. 

* één ster staat voor een ‘hele goede keuken in zijn categorie’

** twee sterren betekent een ‘verfijnde keuken, een omweg waard’

*** drie sterren staat voor een ‘voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard’

Bij de beoordeling van een restaurant wordt slechts gekeken naar de kwaliteit van de gerechten. Comfort en service worden apart vermeld in de gids.

groene michelinsterren belgië luxemburg michelin horeca webzine

Groene sterren

Een duurzame gastronomie is de toekomst en deze rolmodellen verdienen daarom alle lof volgens MICHELIN Gids.

De groene ster is een jaarlijkse award die voorbeelden op vlak van duurzaamheid in de verf zet. De ster bekroont restaurants en chefs die zichzelf aansprakelijk stellen voor hun normen op vlak van ethiek en milieu. Ze werken met ethische leveranciers en producenten om afval te vermijden, en doen er alles aan om plastic en andere niet-recycleerbare materialen uit hun bevoorradingsketen te weren.

De groene ster werd onthuld in 2020, maar pas in 2021 uitgerold.  

Michelinsterren in België 

Dankzij de verschillen in de seizoenen en het klimaat, is het Belgische culinaire landschap een van de gevarieerdste en interessantste ter wereld geworden.

Veel Belgische chefs maken hun gerechten klaar op basis van lokaal beschikbare producten, waardoor je het beste voedsel op het best mogelijke ogenblik krijgt. 

De restaurants met een Michelinster in België bieden je een moment van ontspanning, gezelligheid en lekkere maaltijd op het allerhoogste niveau.

Klik op een knop en ontdek de Belgische Michelinsterren. 

Sinds wanneer bestaat de MICHELIN Gids?

De uitgever van de befaamde rode gids is de Franse bandenfabrikant Michelin; je weet wel, van het bekende witte Michelinmannetje. De fabrikant begon in 1900 met het uitgeven van gratis gidsen voor chauffeurs, om hen te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. En dat niet alleen: de gids bevatte ook informatie over benzinestations, garages en toiletten. 

Een kwart eeuw later, in 1926, verscheen de eerste gids met restaurants die één ster kregen. In de jaren 1930 werden de tweede en derde ster daaraan toegevoegd. In de eerste Michelingidsen stonden nog geen Belgische restaurants.

In België werd de eerste Michelinster uitgedeeld in 1939 aan Villa Lorraine. Het zonder onderbrekingen langst vermelde restaurant is Comme Chez Soi dat sinds 1953 één of meerdere sterren heeft.

michelin gids guide horeca webzine

Wat kost een menu in een sterrenrestaurant?

Koken kost geld, zegt het spreekwoord, en koken op hoog niveau met alle en vele extraatjes en verfijnde diensten, nog maar.

Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt al gauw € 200 tot € 345 euro, drank inbegrepen.

Wat winnen restaurants met een ster?

Een ster zet een restaurant nationaal en internationaal duidelijk op de kaart. Dat betekent meer naamsbekendheid en meer gasten. Maar die gasten hebben door de onderscheiding ook hoge verwachtingen voor wat er op hun bord ligt. 

De Franse econoom Olivier Gergaud onderzocht de financiële gevolgen van een ster. Het blijkt dat een restaurant met een verkregen ster in drie jaar kan rekenen op een stijging van de omzet met 80 procent. Maar de winst stijgt niet of nauwelijks, volgens Gergaud. Restaurants met de onderscheiding voelen de druk om meer geld uit te geven aan personeel, inrichting en kwaliteitsproducten om hun ster niet te verliezen.

De Michelinster is voor de meeste chefkoks een groot compliment, maar de onderscheiding verliezen is desastreus. Wie een ster verliest, kan rekenen op minder gasten, wat soms uitmondt in zwaar verlies. 

Geverifieerd door MonsterInsights