Kunst en reizen kenmerken deze 3 meesterkoks

5/5
Mastercooks of Belgium - Meesterkoks van België

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Ook in dit artikel stellen we drie meesterkoks voor waar je als abonnee een Bon Box Moments t.w.v. €100 kan winnen: Bart De Pooter van het tweesterrenrestaurant Pastorale, Jerôme Devriese van bistro Baarle90 en Roland Debuyst, één van de eerste chefs in België die het prestige van zijn sterrenrestaurant aan de kant schoof om het om te vormen tot een brasserie.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne, die op 14 april 2020 jammerlijk is overleden aan COVID-19.

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Kunst en reizen kenmerken deze 3 meesterkoks 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen om te spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Meesterkoks

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen. Deze week stellen we meesterkoks voor die voor vernieuwing maar tevens ook voor eenvoud kiezen: Bart De Pooter, Jerôme Devriese en Roland Debuyst.

Bart De Pooter

11-Bart-de-Pooter-Mastercook-meesterkoks

De tweede ‘vader’ van Mastercook Bart De Pooter is niemand minder dan de stichter van de Meesterkoks van België, chef Pierre Romeyer. Na zijn opleiding aan de hotelschool heeft hij drie jaar bij hem in Maison de Bouche in Hoeilaart gewerkt. Eerst als commis, daarna als verantwoordelijke voor de visbereidingen. 

Andere leermeesters heeft de mastercook niet gehad omdat hij vrij snel, als jonge twintiger, de kans kreeg om zelf een restaurant te openen. Alles begon bij een leegstaande pastoriewoning uit de 19de Eeuw in zijn geboortedorp.

De interactie tussen kunst en de keuken is de ‘signatuur’ van Bart De Pooter. Kunst is altijd een bron van inspiratie voor hem geweest en is steeds op zoek naar expressie en individualiteit. 

“Ik wou dat ook doortrekken in het interieur van mijn restaurant Pastorale. Het ontwerp is van Arne Quinze. Zijn werk is driedimensionaal. Hij heeft vooral een aantal elementen die reeds aanwezig waren verstevigd: het thuisgevoel, de transparantie, het werken met schaduwen, het gebruik van natuurlijke materialen, hout in verschillende kleuren, verschillende diktes. Transparantie, spanning, verschillende texturen,… het zijn allemaal componenten die ook een goed gerecht moet hebben”, verduidelijkt meesterkok Bart.

Authentiek, diepe smaken, frisse zuren. Een stukje avant-garde ook. En een keuken met respect voor het product. Technisch, maar niet zichtbaar, enkel om de smaak te verstevigen. Hierbij refereert hij altijd naar Eddy Merckx. 

“Als je hem vandaag zou vragen met welke fiets hij de Ronde van Frankrijk nu zou rijden, dan zou dat nooit een fiets van 40 jaar geleden zijn. Dat is hetzelfde in de keuken. Je kan natuurlijk vasthouden aan een gasfornuis en een klassieke oven. Wellicht zal het je lukken om er goed mee te koken, maar je kan ook de stap voorwaarts zetten en kiezen voor temperatuurbeheersing waarbij je de precisie ten top kan drijven. En op die manier betere resultaten neerzetten”, verduidelijkt de tweesterrenchef. 

In 2003 behaalde hij zijn eerste Michelinster, in 2006 zijn tweede. En al is hij klaar voor een derde, daar hoopt hij niet op, maar werkt ervoor. 

“Voor mij is het belangrijk dat ik een drijfveer heb, een doel om naar te streven. Als chef moet je je constant afvragen wat er morgen beter kan”, besluit de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments t.w.v. €100.

Pastorale Meesterkok Mastercook Bart De Pooter
De interactie tussen kunst en de keuken is de ‘signatuur’ van Bart De Pooter

Jerôme De Vriese

11-Jerome-de-vriese-mastercook-meesterkoks

Mastercook Jérôme De Vriese was drie jaar lang de rechterhand van wijlen Willy Slawinski, de vooruitstrevende kok uit Gent. Jérôme begon dan in het hart van Gent voor zichzelf met een gastronomisch restaurant en een imitatie-Slawinskikeuken maar verhuisde al gauw potten en pannen naar het schilderachtige Sint-Martens-Latem. 

Aangezien bistro Baarle90 in het hartje van Latem ligt, kan het niet anders dan dat er tal van verschillende invloeden op het bord verschijnen. En neen, we hebben het niet over schilderkunsten. 

Mastercook Jérôme en zijn team verwennen je graag met een Europese keuken dat beïnvloed wordt door hun eigen Belgische touch.

Strak, geraffineerd maar vooral gepassioneerd. Zo kan je de bar van Baarle 90 het beste definiëren.

“Niks moet, alles mag, en er zijn voor ieder moment tal van verfijnde hapjes om te combineren met zowel hippe als traditionele drankjes”, besluit de meesterkok die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments t.w.v. €100.

https://www.facebook.com/Baarle90/posts/4200958179975219

 

Roland Debuyst

meesterkok Roland Debuyst

Mastercook Roland Debuyst is al lang bekend voor de kwaliteit van zijn keuken, voor zijn veeleisendheid en ook voor zijn vakkennis. Niet alleen bij ons, maar ook over de grenzen. De Zilveren Bocuse die hij in 1997 kreeg, droeg in elk geval bij tot die erkenning. 

Maar niet alleen dat zorgde voor zijn faam. Ook zijn vastberadenheid en zijn vooruitziendheid hielpen hem daarbij. Zo was hij een van de eerste chefs in België die het prestige van zijn sterrenrestaurant L’Orangeraie aan de kant schoof en dat gastronomische restaurant omvormde tot Brasserie Orange. 

Door drempelverlagend te werken kreeg de zaak erg snel veel aanhang. Op dezelfde manier gaf hij Brasserie Mariadal en Brasserie Bijgaarden een nieuwe toekomst en opende hij nog Brasserie Alfons, Alfons Burger en een derde vestiging van zijn keten van premium hamburgers. 

Het zijn stuk voor stuk aantrekkelijke zaken die zeer kwalitatieve gerechten serveren, in een vriendelijke sfeer en aan democratische prijzen. En zijn vernieuwingsdrang stopt niet. Brasserie Orange werd in november 2017 omgevormd tot Bistro R. Daarmee wil hij inspelen op de trends van het ogenblik en de wensen en budgetten van zijn klanten.

“Ik heb in de brasserie-sector geïnvesteerd om mijn keuken toegankelijker te maken, om mezelf plezier te doen, om plezier te doen aan mijn medewerkers en vooral, en dat is het allerbelangrijkste, om plezier te doen aan mijn klanten”, aldus Roland Debuyst, meesterkok sinds 1997.

Volgens Roland Debuyst democratiseert een brasserie de tafelbeleving, wat niet wil zeggen dat men de zaken halfslag moet doen. Er moet evenveel aandacht besteed worden aan zowel de kwaliteit van de producten als aan het materiaal. 

Een brasseriekaart moet bovendien een eigen persoonlijkheid hebben waarop zowel klassieke als gepersonaliseerde gerechten. 

“In de grond is gastronomie, om wat voor soort restaurant, brasserie of wat dan ook het mag gaan, heel eenvoudig: de kunst om goed te eten en goed te laten eten”, volgens de chef.

“Elk element op een bord moet zin hebben. Ik let daar permanent op en ik zal niet aarzelen om een gerecht uit te puren, om onnodige elementen te verwijderen. Ik stel een gerecht altijd samen met twee soorten verse groenten, een element met koolhydraten, een hoofdingrediënt, en niets meer. Als het te eenvoudig is, voeg ik kleur en volume toe. Maar een product mag je nooit degenereren. Het gerecht moet in de eerste plaats goed zijn en pas vervolgens esthetisch”, besluit de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments t.w.v. €100.

 

Bistro R
Bistro R, één van de vele zaken van Roland Debuyst
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Geverifieerd door MonsterInsights