Deze 3 mastercooks hebben iets met Frankrijk

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

mastercooks of belgium 22 meesterkoks box bon moments

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Ook in dit artikel stellen we weer drie meesterkoks voor waar je als abonnee een Bon Box Moments kan winnen: Damien Audusseau, Didier Bernard en Wout Bru. Ze hebben alledrie iets met Frankrijk.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Deze 3 mastercooks hebben iets met Frankrijk 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Mastercooks (Meesterkoks)

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen. Deze week stellen we meesterkoks voor die de vereniging als specialist bijstaan met advies: Patrick Meirsman, Felix Alen en Daniel Molmans.

Damien Audusseau

22-Damien-Audusseau-mastercooks-meesterkok

[ KAART ]

Kandidaat Mastercook 2020 Damien Audusseau is sinds 2017 de executive chef van traiteur Choux de Bruxelles.

Hoewel hij uit Frankrijk afkomstig is, was het in België en in het buitenland naast Yves Mattagne dat Damien zeventien jaar lang op briljante wijze een internationale carrière nastreefde, waarvoor hij van zijn geboorteland naar de Verenigde Staten en vervolgens, met Yves Mattagne, naar Azië trok.

Tegenwoordig orkestreert hij dus op briljante wijze Choux de Bruxelles, een bekende traiteur in het Arsenaal van Etterbeek (Brussel).

In het hart van dit postmilitaire architecturale mekka met zijn vele ruimtes, laat dit nieuwe lid van Mastercooks zijn hedendaagse keuken rond duurzame, natuurlijke (biologische, lokale, gezonde) en ecologische bescherming draaien.

Naast de verschillende restaurants van Choux de Bruxelles (waaronder Le Chalet Robinson, Le Mess, en Enjoye), heeft Damien Audusseau net een van de grootste evenementen van deze bijzondere zomer 2020 gecoördineerd: Greenhouses-by-IDevent in Sint-Genesius-Rode. Lees het volledige parcours van de Mastercook.  

22-Damien-Audusseau-mastercooks-choux de bruxelles

Didier Bernard

Didier-Bernard-mastercooks-meesterkok

[ KAART ]

Al sinds 1990 staat Meesterkok Didier Bernard aan het fornuis van ‘Les Gourmands’, een gezellig, hedendaags ingericht restaurant, hartje Borinage, in de provincie Henegouwen.

Met een Michelinster en een score van 16/20 in GaultMillau mag hij zich bij de culinaire crème van zijn provincie rekenen.

In zijn zaak werkt hij samen met zijn echtgenote, met zijn vriend en vennoot Carlo Zecchin (1ste sommelier van België in 1979) en diens vrouw die de patisserie voor haar rekening neemt.

Mastercook Didier Bernard is als kind in de kookpotten gevallen. De passie voor de goede familiekeuken heeft hij geërfd van zijn ouders en van zijn grootouders die mijnwerkers waren in de Borinage. Voor de grote familiefeesten kochten ze telkens een heel varken en bereidden het hele dier.

“Ik herinner me nog la Ducasse, het jaarlijkse dorpsfeest en de familiemaaltijden waar we met 30 tot 40 personen aan tafel zaten. En ook de grote taarten die een dag op voorhand werden gebakken en waar iedereen zich aan tegoed deed”, vertelt ons de Mastercook.

Van die tijd dateert zijn liefde voor de keuken en houdt hij er van om veel mensen over de vloer te krijgen. Het was dus vanzelfsprekend dat hij kok zou worden. Lees het volledige parcours van de Mastercook.

mastercooks-meesterkok les gourmands michelin

Wout Bru

Deze 3 mastercooks hebben iets met Frankrijk 2

[ KAART ]

Wout Bru heeft nog maar weinig introductie nodig. Hij is een van onze meest vermaarde Belgische koks en kreeg vooral bekendheid door zijn restaurant ‘Chez Bru’ in het Franse Eygalières waar hij als ‘kleine Belg’ twee Michelinsterren veroverde.

Tussen de bedrijven door was hij regelmatig in België waar hij te zien was in kookprogramma’s en bovendien diverse pop-up restaurants opzette. Nu is hij al een tijdje terug in België. 

Sinds 2017 vinden we hem in de Sanglier des Ardennes in Durbuy. Het vermaarde hotel/restaurant werd gekocht door Marc Coucke waarmee Wout zich geassocieerd heeft. Hij zet er zijn schouders onder twee restaurants: een gastronomisch restaurant ‘Chez Bru’ en ‘La Bru’sserie’.

Mastercook Wout Bru was niet van plan om kok te worden. Hij volgde eerst sportschool in Antwerpen. Maar als kind was hij graag met zijn handen bezig.

“Ik hou van materie, van hout, van producten. Mijn vader zag dat en stelde me voor om hotelschool te volgen. Hij was psychotherapeut en kookte ook erg graag. Dat waren twee bepalende elementen voor mijn keuze”, vertelt de Mastercook.

Naast zijn opleiding ging hij naar Frankrijk om zich te perfectioneren. Vooral zijn moeder vond Frans belangrijk voor het vak. En zijn vader gaf hem de goede raad om er volop voor te gaan, om zelfs gratis te werken en vooral veel te leren. En dat heeft hij gedaan.  Lees het volledige parcours van de Mastercook.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights