Drie Mastercooks, zo verschillend maar toch 1 gemeenschappelijk doel

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
mastercooks of belgium 29 meesterkoks box bon moments

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Ook in dit artikel stellen we weer drie meesterkoks voor waar je als abonnee een Bon Box Moments kan winnen: Vincent Gardinal,  Philippe  Hendrick en Piet Huysentruyt.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. 

Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks
Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Drie Mastercooks, zo verschillend maar toch 1 gemeenschappelijk doel 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Mastercooks (Meesterkoks)

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen.

Vincent Gardinal

Vincent Gardinal

Een paradijsje vol heerlijkheden en onthaasting. Dat is de Prieuré Saint-Gery, het restaurant van Mastercook Vincent Gardinal.

Het ligt in de provincie Henegouwen, aan de rand van de Franse grens. Al de verfijnde genoegens van het huis zijn te danken aan het talent en de veeleisendheid van de chef/eigenaar.

Mastercook Vincent Gardinal beheerst de kunst van de perfecte ontvangst tot in de puntjes. Passie en gastronomie komen hier samen in een van de meest romantische sterrestaurants van het land. 

“In de jaren 60 bracht ik de zaterdagen door bij mijn grootouders. ‘s Middags keken we naar een van de eerste culinaire televisieprogramma’s waar Raymond Olivier, de chef van de Grand Véfour in Parijs, en een ster op dat moment, mij enorm imponeerde.”

“Daardoor kreeg ik al op zeer jonge leeftijd zin om ook kok te worden. Als kind dacht ik toen dat ik op tv kon komen door kok te worden. Dan moet je je nu voorstellen dat ik er helemaal niet van hou om op tv te komen. Ik hou evenmin van fotosessies of om in de media te worden opgevoerd”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments. 

vincent-gardinal-recept-1

Philippe Hendrick

29-Philippe-Hendrick-mastercook

Mastercook Philippe Hendrick barst van dynamisme, inlevingsvermogen en levensvreugde. Met al deze kwaliteiten is het niet verwonderlijk dat hij op vele fronten tegelijk aanwezig is.

Zowel bij het opstellen van de menukaarten van de brasseries Michiels (waaronder de Brasserie des Etangs Mellaerts), van een nostalgisch gerenoveerde bistro aan de rand van Brussel, als van een klein gastronomisch restaurant dat hij onlangs overnam in Durbuy, het kleinste stadje ter wereld. Hendrick is een man die weet wat hij het hele jaar om handen heeft. 

Dit nieuwe restaurant beschouwt de Mastercook net zoals een kind dat zou doen, een beetje als zijn hutje aan het eind van de tuin. Hij heeft er ondertussen een vertrouwde jonge chef gezet die ze ‘Ratatouille’ noemen en die ook uit de Ardennen komt. Hij maakt er de goede brasseriekeuken zoals Mastercook Philippe Hendrick het graag heeft. Ondertussen werkt hij ook voor mijnheer Michiels in Brussel.

“Mijn werk is er geconcentreerd rond de Groep Restauration Nouvelle (Brasserie des Etangs Mellaerts, Brasserie RN in Waterloo en ook de Brasserie du Heysel). Deze baan vertegenwoordigt 80% van mijn professionele activiteiten en neemt dus het meeste van mijn tijd in beslag. Het is ook telkens een uitdaging want Mijnheer Michiels komt constant met nieuwe projecten voor de dag.” 

” Zo zijn we op dit moment bijvoorbeeld bezig met een groot project in Louvain-La-Neuve. Het is een immens gebouw dat nu nog in opbouw is en in mei 2014 zal geopend worden. Er komen twee restaurants, een Italiaan en een brasserie met een ouderwetse rotisserie”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments. 

29-Philippe-Hendrick-mastercook-fou-du-roy

Piet Huysentruyt

Piet Huysentruyt

Er zijn maar weinig chefs die zo gekend zijn in de Vlaamse huiskamers als Piet Huysentruyt. Niet verwonderlijk trouwens, want de weg van Vlaanderens bekendste televisiekok is niet alleen geplaveid met de befaamde hotelschool Ter Duinen, maar ook met sterrenzaken en verschillende kookprogramma’s, waaronder Lekker Thuis, De Perfecte Keuken en het iconische S.O.S. Piet.

We spraken via Zoom met Piet en kwamen ook te weten wat ’s mans huidige plannen zijn.

Het volledige interview kan hier lezen. We halen er een stukje uit met de vraag of zijn keuken geëvolueerd is en hoe hij staat tegenover diëten, vegans en allergieën.

“Ja. Eerst en vooral: de evolutie in mijn keuken is dat ik door mijn werk voor de televisie toch 15 jaar stilgelegen heb binnen de gastronomie en dat ik me voor Likoké goed bijgeschoold heb.”

Mijn keuken is nu totaal gemoderniseerd, maar dezelfde mengelingen blijven. De modernisering zit hem in alle ‘trucjes’ die er nu zijn. Er zijn ook producten bijgekomen die ik vroeger niet onder de knie had en nu wel.”

“Wat de evolutie rond de diëten, vegetariërs en allergieën betreft: daar ben ik redelijk hard in. Ik vind dat je, als je iets vraagt dat buiten de lijnen ligt van waar je gaat eten, daar gewoon ook meer voor moet betalen.”

“We hadden een tijdje een kok in dienst die zich enkel met de allergieën bezighield. Sorry, maar zo iemand kost je op jaarbasis 20.000 tot 25.000 euro. Dat moet allemaal betaald worden en ik ben voorstander om extra aan te rekenen daarvoor.”

“Natuurlijk gaat iedereen mij met alle zonden van de wereld beladen, maar het is gewoon zo: als je naar een autowinkel gaat om een mooie Mercedes te kopen waar je ook een spoiler en een booster of zo op wilt, zal je meer moeten betalen. Ik vind dat het ook zo hoort met allergieën, vegetariërs en vegans.”

likoke-piet-huysentruyt-002
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten