In deze landen besteedt men het meeste geld op restaurant

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ieren, Spanjaarden en Maltezen spannen de kroon wat betreft het percentage van hun inkomen dat ze op restaurant besteden. België bengelt onderaan de Europese rangschikking met het besteden van geld op restaurant.

Het meeste geld

De Ieren besteden gemiddeld 14,4 procent van hun totale uitgaven aan restaurants of andere eetgelegenheden.

Belgen geven maar 5,7 procent van hun budget uit aan uiteten gaan.

Met uitzondering van Oostenrijk en Ierland zijn het vooral Zuid-Europese landen, die we terugvinden in de hoogste regionen van de lijst van Eurostat.

In deze landen besteedt men het meeste geld op restaurant Horeca Webzine
Foto: Eurostat

Cultuurverschillen

Die landen hebben onder meer door hun klimaat meer een cultuur van buiten de deur eten. Bovendien ligt hun inkomen wat lager, dan in Noord-Europa, waardoor ze procentueel gezien iets meer geld aan restaurants uitgeven.

Nederlanders

Nederlanders dronken en aten in 2018 voor 1.164 euro per persoon. De uitgaven aan consumptie buitenshuis komen daarmee voor het eerst boven het niveau van 2008, toen de economische crisis begon. Dat becijferde het Foodservice Instituut Nederland (FSIN), kenniscentrum voor de levensmiddelen- en horecabranche.

Hippe koffiebars, restaurants waar de gasten kleine gerechtjes en hapjes delen met tafelgenoten, designcafés waar zzp’ers met hun laptops uren aan tafel werken; dit soort concepten groeide eerst vooral in Amsterdam en Utrecht, zegt Grievink, maar breidt zich nu uit naar andere studentensteden en de rest van Nederland.

In combinatie met de economische voorspoed leidt het ertoe dat Nederlanders nu ruwweg eenderde van hun uitgaven aan eten en drinken buiten de deur doen. En er is nog meer ruimte voor groei, zegt Grievink.


Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Eurostat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten