Matcha, superfood onder de superfoods! Tips en 2 recepten

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
matcha tea thee recepten zozen franklin piens

Matcha, vaak dé superfood onder de superfoods genoemd, is de groene poederthee die in Oost-Azië al eeuwen populair is. De groene thee wordt eerst in volle zon opgekweekt, om de laatste 3-4 weken de groei af te sluiten in de schaduw. Deze methode zorgt er onder andere voor dat de plant meer cafeïne, theanine en antioxidanten aanmaakt. De effectieve blaadjes worden hierop gescheiden van de nerven en steel, om dan tot een zeer fijn poeder te worden vermalen op een granietsteen. Eén kopje matcha bevat evenveel antioxidanten als 10 kopjes ‘normale’ groene thee.

Geschiedenis van Matcha

Oorspronkelijk komt Matcha-tencha-thee uit China. Maar het waren de Japanners die de theeplant de laatste weken beschut in de schaduw verder opkweekten en zo zorgden voor de typische kweekmethode die we vandaag de dag kennen.

In China wordt sinds het jaar 600 (!) groene thee gestoomd, geroosterd en verpulverd tot theepoeder samen met wat zout. Sinds 900 wordt die klaargemaakt door hem luchtig op te kloppen. De eerste geschreven teksten uit het Boeddhisme maken in 1103 melding van het matcha-theeritueel en -etiquette in de ‘Rules of Purity for the Chan/Zen Monastry’.

Samen met het Zen Boeddhisme brachten de Japanners hun methode om matcha te maken naar het Aziatische eiland waar de drank onder keizers, monniken en samurai populair werd tussen de 14de en 16de eeuw.

En ook de rest is geschiedenis…

matcha-thee-zozen-tea

Gradaties en kwaliteit

Matcha thee wordt veelal verkocht in 3 gradaties: culinair, premium en ceremonieel. Net zoals bij wijn, hangt veel af van de ouderdom, terroir, kleur en smaak. Ceremoniële en Premium thee worden veelal gebruikt om te drinken als de gekende thee. De culinaire gradatie wordt vooral gebruikt om latte en gebak mee te maken, of ‘gewoon’ mee te koken.

Ceremonieel 

Deze graad is veelal de minst bittere van de drie. Komende van de eerste pluk in het voorjaar werd deze in de oudheid gereserveerd voor de theeceremonies op paleizen en in tempels. 

Usucha (dunne thee) en is de schuimige versie die we ondertussen allemaal kennen. 

Koicha (dikke thee) wordt gemaakt met een dubbele portie matcha-poeder en de helft water, soms maar 1 eetlepel! De thee krijgt zo een consistentie van chocoladesaus, zonder de gekende schuimlaag.

klop-je-matcha-op

Premium

Naar gelang de terroir zal voor deze graad veelal een blend worden gebruikt van eerste en tweede pluk. De gemiddelde matcha-drinker zal weinig tot geen verschil proeven met een ceremoniële versie, maar deze graad wordt vooral gebruikt voor de ‘dunne thee’.

Culinair

Voor deze graad worden vooral de blaadjes van de tweede en derde pluk geblend om te gebruiken in gebak of andere gerechten. 

Abonneer je op Horeca Webzine voor meer recepten en maak ook kans op gratis proefpakket.

Matcha bewaren

Matchapoeder is zeer kwetsbaar voor oxidatie, vocht, geur en licht. Wil je een zak of doosje langer dan een 4 weken open bewaren, schep dan de helft over en zet die in de koelkast, in een luchtdichte verpakking. 

Een nog gesloten verpakking zet je ook best op een koele plek. Zo blijft de thee zeker 1 jaar zijn kleur, smaak en aroma behouden.

Zet je de thee in een glazen bokaal op de toog, dan zal de theepoeder heel snel bruin worden en naar hooi beginnen ruiken.

Waarschuwing 

Al is matcha extreem gezond, toch opletten! Door het hoge gehalte aan antioxidanten wordt aangeraden niet meer dan zo’n 3 koppen per dag te nuttigen (of zo’n 5-6 gram poeder).

Female hands holding cup of green matcha tea closeup

Matcha Latte

  • 2 gram matchapoeder
  • 30 ml heet water (80C°)
  • 200ml warme (of koude) melk

Sla de theepoeder los met wat heet maar geen kokend water. Bij water boven de 85C° loop je de kans dat je de thee verbrand. Om te mengen kan je gebruik maken van de traditionele Japanse bamboe klopper, maar een normale garde in de handen van een goeie (hobby)kok of barista zal het werk even goed aankunnen. 

Schenk de thee over in een latte-glas en overgiet het voorzichtig met de warme melk.

Tip voor de thuiskok

Wist je dat je thuis héél makkelijk stevig melkschuim kan maken als je over een microgolfoven beschikt? Doe wat melk in een microgolfbestendige container en schudt hevig gedurende 30 seconden. 

Zet de container zonder deksel voor 30 seconden in de microgolf aan 1000 watt en zie… kijk naar die schuimlaag!

Dalgona Matcha Latte

Dé online trend van het afgelopen jaar: een smeuïge, comfort latte met matcha-schuim.

  • 2 gram matchapoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 4 eetlepels slagroom, eiwit of aquafaba
  • 200 ml warme of koude melkschuim

Klop de slagroom, aquafaba of eiwit stijf met de suiker en meng hier het theepoeder. Schep deze mengeling op je melk in het glas.

matcha-tea-thee-zozen

Matcha kopen

Matcha kopen is een kwestie van vertrouwen in je leverancier. Neem contact voor een degustatiepakket en meer informatie. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten