Voor deze 3 Mastercooks of Belgium zijn traditie en innovatie dé sleutelwoorden

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

mastercooks of belgium 05

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. In dit vijfde artikel stellen we weer drie meesterkoks voor bij wie je als abonnee kans maakt op een Box Bon Moments t.w.v. €100.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne, die op 14 april 2020 jammerlijk is overleden aan COVID-19.

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Voor deze 3 Mastercooks of Belgium zijn traditie en innovatie dé sleutelwoorden 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen om te spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Meesterkoks

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen. Deze week stellen we de meesterkoks Olivier Wilbers, Matthieu Beudaert en Geert Ghysels voor.

Olivier Wilbers

5-Olivier-Wilbers-mastercook of Belgium

[ KAART ]

Na zijn studies wilde meesterkok Olivier Wilbers op negentienjarige leeftijd een wereldreis maken voor zijn echte carrière als kok van start zou gaan. 

Maar na zes maanden in Mexico ontving hij het bericht dat zijn chef van de ‘La Villa Créole’ in Rosière aan een ernstige kanker kreeg en werd gevraagd werd om terug te keren en het restaurant over te nemen.

Op zijn 24ste was hij toen al tien jaar aan het werk in de horeca en had ik zin om mijn eigen vleugels uit te slaan. Ik wilde iets anders gaan doen. Zijn bazen van toen waren ook eigenaar van de Villa du Hautsart die hem voorstelden om dat restaurant over te nemen. 

Twee jaar later nam hij het beheer van de Koninklijke Club der Officieren van het regiment der Gidsen, van het kwartier Luxemburg, over. Dat was een voorname plaats voor recepties en banketten waar we nu uitsluitend evenementen voor belangrijke personaliteiten organiseren, zoals Europese parlementariërs, ambassadeurs, politici of verantwoordelijken van de Nato. 

Tot slot heeft de Mastercook of Belgium zo’n tien jaar geleden, samen met zijn broer, Les Tables d’Upignac gesticht en ontwikkeld. Dat zijn 7 restaurants waar hij zich bezighield met de aankoop, de kaart en de menu’s die elke maand veranderden. Maar gezien hij daardoor wat vervreemd raakte met z’n fornuis heeft uiteindelijk daarmee gestopt. 

Ook de meesterkok Olivier Wilbers houdt van traditie en innovatie en houdt die bijvoorbeeld warm in zijn moestuin van zowat 1.200 m2. Hiermee wou ook een alternatief bieden voor de producten waar we niet meer zeker van zijn en voor de genetisch gemodificeerde gewassen die overal opduiken. “Ze konden er twaalf verschillende tomatensoorten ontdekken, vijf soorten aardbeien, alle mogelijke en denkbare kruiden, en eetbare bloemen zoals bernagie”, besluit de Mastercook of Belgium.

5-Olivier-Wilbers-mastercook of Belgium potagier moestuin

Matthieu Beudaert

5-matthieu-beudaert-Mastercook of Belgium

[ KAART ]

Restaurant Beudaert viert de heropening van de horeca met een zomerconcept en toverde het restaurant om in een grote trattoria ‘La Bicicletta’.

Tot midden september kan je er terecht om de Italiaanse keuken te proeven.

Ontdek er ook het groot terras op het Sint-Maartensplein.

Op de middag serveert de Mastercook of Belgium Matthieu Beudaert de volledige menukaart, maar geen lunchmenu meer.

Chef Matthieu Beudaert werd door Gault&Millau uitgeroepen tot jonge topchef van Vlaanderen 2013 en in datzelfde jaar verdiende het restaurant ook een Michelinster.

De zaal, onder leiding van gastvrouw en sommelier Sofie Delbeke, is sober maar comfortabel ingericht. In de keuken streeft men naar pure, zuivere en diepe smaken die een weerspiegeling vormen van onze traditionele eetcultuur, maar tegelijkertijd eigentijds zijn uitgevoerd.

Matthieu Beudaert: “Mijn moeder is een goede kok en toen ik in Gent op kot zat, miste ik niet alleen haar keuken, ik ontdekte dat ik zelf helemaal niet kon koken. Natuurlijk kon ik elke dag friet of snacks eten, maar ik wou zelf voor mijn kostje kunnen instaan.”

Meesterkok Matthieu Beudaert is toen een opleiding kok in avondschool gaan volgen. Niet met de bedoeling er ooit iets mee te doen, gewoon uit interesse en om zijn kotkost op te krikken. Hij raakte wel gebeten door het vak en ging tijdens de weekends werken als jobstudent in een restaurant. Inhoudelijk stelde het werk niet veel voor, maar de fysieke arbeid, het afmattende, sprak hem wel aan.

Meesterkok Matthieu Beudaert heeft geen lange lijst referenties, maar het belangrijkste: het smaakpalet dat hij van thuis meekreeg, dat heel bepalend is voor zijn keuken. En verder is er Michel Bras en Ann-Sophie Pic die er in slagen om een eigen ‘draai’ te geven aan de keuken. 

De chef houdt ervan om met ‘bijvangst’ te werken. Rode poon, steenbolk, hondshaai, inktvissen, alles uit de Noordzee. Bovendien probeert hij als Northseachef ook altijd om meer te doen met een vis. Maar hij wordt zot van borden die vol liggen met ‘technieken’. 

“In de keuken mag je volgens mij om het even wat doen, maar wat je doorgeeft moet als heel vanzelfsprekend overkomen. Hoe minder zichtbaar de gebruikte technieken zijn voor de gast, hoe liever ik het heb”, besluit de Mastercook of Belgium.

Geert Gheysels

5-geert-gheysels-mastercook of belgium

[ KAART ]

Mastercook Geert Gheysels baat al sinds 1993, samen met zijn vrouw Kristine, het restaurant Anobesia in Affligem uit. Hij is al geruime tijd lid van de Mastercooks en zetelt sinds 3 jaar in de raad van bestuur.

In zijn keuken legt hij de klemtoon op de producten en op de saus! En daarmee gaat hij terug naar nog niet zo lang geleden, toen de ‘saucier’ de belangrijkste man achter de chef was, de smaakmaker van de keuken.

Op twaalfjarige leeftijd ging Geert Gheysels naar de hotelschool van Oostende waar hij er de zes jaar hotelafdeling doorliep met de nodige stages en weekendwerk, plus 2 jaar specialisatie banket-en suikerbakkerij met stages in de Ecole Lenôtre-Valhrona. 

Daarna werkte de Mastercook of Belgium tien jaar in verschillende sterrenzaken waaronder 4 jaar in La Maison du Cygne in Brussel, verder bij Marc Paesbrugghe in de Sir Anthony Van Dijck en bij Willy Slawinsky in de Apicius in Gent waar hij er als souschef werkte toen het restaurant met een 19/20 in de Gault&Millau van 1988 prijkte. Sindsdien is de meesterkok zich altijd blijven bijschaven via stages en vele Spaanse congressen met de wereldtoppers.

De inspiratie voor zijn gerechten haalt de Mastercook of Belgium Geert Gheysels door energie op te doen in wereldsteden, door te proeven en te ruiken.  

“Met groenten en kruiden werk ik heel graag. We zitten hier in de streek van de hopscheuten die de lente inluiden op het veld. Groenten gebruik ik ook zeer veel om te centrifugeren als basis voor mijn sauzen. En kruiden voor de afwerking en de subtiele afwerkingstoets. Vandaar ook mijn grote kruidentuin. Het plantenrijk is zo uitgebreid in geur en smaak”, besluit de meesterkok.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights