Ontdek wat deze 3 ‘Mastercooks of Belgium’ gemeen hebben en maak kans op een Box Bon Moments t.w.v. €100

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
mastercooks Horeca Webzine

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van The Mastercooks of Belgium®, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Als abonnee van Horeca Webzine maak je ook kans op een Box Bon Moments. In dit eerste artikel ontdek je wat de Mastercooks Mario Aarts, Frédéric Caerdinael en Jacques Colemont gemeen hebben.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van België kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Zij zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne, die op 14 april 2020 jammerlijk is overleden aan COVID-19.

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd.

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen naast alle andere mogelijke voordelen ook iedere 5 weken de kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen.

Wat hebben deze 3 Mastercooks gemeen?

Een ‘Mastercook of Belgium’ is een fiere vakman. Een vakman die alleen met topkwaliteit tevreden is, respect heeft voor zijn team, producenten en leveranciers en zijn gasten wil verwennen. Hij of zij doet er ook alles aan om zijn/haar kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter. (PDF)

Mastercooks hebben dus heel wat gemeen, maar specifiek in het geval van Mario Aerts, Frédéric Caerdinael en Jacques Colemont is dat ze beiden houden van de klassieke, eerlijke keuken met een mooi aanbod aan streekgebonden gerechten al hebben ze elk wel hun specialiteiten.

Mario Aerts

The Mastercooks of Belgium Mario Aerts

Meesterkok Mario Aerts is geen culinaire hemelbestormer, geen visionaire vernieuwer maar een vastberaden en talentvolle chef die resoluut kiest voor de klassieke keuken. Voor Mario is niet de show belangrijk, wel het product en de kwaliteit ervan.

In zijn restaurant Het Komfoor in Heultje-Westerlo, een gerenoveerde dokterswoning, verwennen hij en zijn vrouw Annick de gasten met een eerlijke en zuivere keuken in een informele huiselijke sfeer.

Meesterkok Mario Aerts haalt zijn inspiratie uit de seizoenen en de producten die op dat moment op hun best zijn. Er is bewust gekozen voor een beperkte kaart om zo steeds met verse producten te kunnen werken.

Heultje-Westerlo ligt in een groene regio waar nog heel wat boeren actief zijn. Asperges, maar ook witloof en bintjes haalt hij bij de buren. En het zelf halen, bedoelt hij letterlijk: “Elke dag ga ik zelf bij de boeren in de buurt langs om verse groenten te halen. Groenten moeten, vind ik, zo vers mogelijk zijn.”

Groenten als prei, selder, wortelen, radijsjes en kleinfruit kweekt Mario zelf, maar er is nooit genoeg voor de keuken. De tuin is voor Mario een bron van inspiratie en het is ook bijzonder ontspannend om er in te wandelen. “Werken in de tuin doe ik weinig, wegens te weinig tijd, maar mijn vader is een eerste klas tuinman”, aldus de chef.

De keuken van meesterkok Mario Aerts kan omschreven worden als klassiek, maar dat betekent daarom niet dat hij kookt zoals twintig jaar geleden. “Klassiek betekent voor mij dat ik nog zelf mijn fonds maak en alles nog hier in huis bereid wordt: van brood tot patisserie. Bij ons komen er geen afgewerkte producten binnen”, besluit de meesterkok.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3110940178963475&id=157698704287652

Frédéric Caerdinael

Frédéric Caerdinael verkocht zijn Sanglier des Ardennes aan de Vlaamse ondernemer Marc Coucke en vestigde zich in het Hotel-Restaurant Victoria. Daar zet hij de familietraditie verder met een uitstekende ontvangst en gastvrijheid en liefde voor de lokale Ardense producten.

Ook in de aankleding van de zaak, een mix van rustiek en hedendaags, met respect voor het authentieke van het stadje Durbuy en de regio blijft hij trouw aan zijn roots.

Net als voor meesterkok Mario Aerts zijn lokale producten zijn heel belangrijk voor meesterkok Frédéric Caerdinael. Hij is een echte locavore: “Wanneer je de kaart van een restaurant bekijkt dan moet je meteen weten in welke regio je bent. Ze moet corresponderen met de lokale terroir, met lokale producten. Zo weet men bij mij meteen dat men in de Ardennen zit. Ardense ham, forel, wild en rivierkreeften vertegenwoordigen onze Ardense terroir.”

In de winter werkt meesterkok Frédéric Caerdinael graag met lokaal wild uit Luxemburg en wortelgroenten. Wild staat er in het hotel-restaurant Victoria al vanaf september op de kaart. Eerst patrijs, eend en hert en vanaf midden oktober ook fazant, haas en ree. Maar wanneer april nadert dan zijn lentegroenten zoals asperges of artisjokken favoriet.

In mei vind je er de Maitrank, een seizoensaperitief uit Luxemburg, een witte wijn waarin lievevrouwebedstro werd gemacereerd. Maar het gehele jaar door vind je er ook een bijzondere bierkaart met daarop regionale bieren die niet altijd bekend zijn zoals de Blanche de Bastogne, en natuurlijk de talrijke kazen uit de regio.

https://www.facebook.com/hotelvictoriadurbuy/posts/3131549470244781

Jacques Colemont

The Mastercooks of Belgium Jean-Jacques Colement

Meesterkok Jacques Colemont is de drijvende kracht en de creatieve chef van restaurant Figaro in Hasselt. Hij heeft zijn stempel gelegd door Figaro op een eigentijdse en progressieve manier uit te baten. Al 50 jaar staat de naam Figaro voor een geslaagde en gesmaakte combinatie van een klassieke en inventieve eigentijdse keuken. Van Weekend-Knack magazine kreeg hij reeds in 2013 de ‘Food Award voor Uitzonderlijke Carrière’.

Net als de meesterkoks Mario Aerts en Frédéric Cardinael kookt meesterkok Jacques Colement een klassieke, eerlijke keuken met een mooi aanbod aan streekgebonden gerechten, al pint hij zich er niet aan vast. Wild en vis zijn de specialiteiten.

“Ik volg de trends omdat ze iets kunnen toevoegen aan de gastronomie, en er in elke trend waardevolle elementen steken die je kan gebruiken. Qua techniek kunnen we nu veel meer dan vroeger. Ik vind het gewoon boeiend te kijken wat ik kan integreren in mijn kookstijl. Een ster hoefde ik niet, ik doe gewoon mijn ding en kook voor mensen die ik graag heb”, aldus de meesterkok.

In de loop der jaren heeft meesterkok Jacques Colemont met de Figaro een mooie reputatie weten op te bouwen die zijn weerklank gevonden heeft tot ver buiten de grenzen. Noblesse oblige, zou men zeggen want de Mombeekdreef was vroeger een private verbindingsweg van de Heren van Mombeek tussen het wat dieper in de Mombeekvallei gelegen kasteel en de Luikersteenweg. Het complex op een terrein van 56 aren is zelfs een landschap op zich, met waterpartijen, kruiden- en siertuinen.

Mastercooks -  In 2013 ontving Jacques Colement in 2013 de 'Food Award voor Uitzonderlijke Carrière'.  Foto: Weekend-Knack
In 2013 ontving Jacques Colement in 2013 de ‘Food Award voor Uitzonderlijke Carrière’. Foto: Weekend-Knack

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten