Bij deze 3 Limburgse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

mastercooks of belgium 21 meesterkoks box bon moments copy copy (1)

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. In dit artikel stellen we drie Limburgse Meesterkoks voor bij wie je Meals@Home kan bestellen en als abonnee van Horeca Webzine een Bon Box Moments winnen: Bert Meewis, Jan Menten en Paul-Luc Meesen.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken.

Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen het Masterbook. In het boek staan onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne en uiterst rechts Guy Vercauteren, die beiden dit jaar overleden zijn aan COVID-19.

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Bij deze 3 Limburgse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen om te spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Meesterkoks

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen. Deze week stellen we drie Vlaams-Brabantse Meesterkoks voor die Meals@Home aanbieden: Bert Meewis, Jan Menten, Paul-Luc Meesen.

Meals@Home

De Mastercooks of Belgium stellen hun afhaalgerechten samen voor onder Meals@Home en Horeca Webzine heeft die op kaart gezet.

Ook deze week stellen we drie Meesterkoks voor.

Bert Meewis

21-Bert-Meewis-mastercook

In het hartje van Limburg, midden in een groene oase, vind je Restaurant Slagmolen. Zoals de naam doet vermoeden is het restaurant gevestigd in een authentieke watermolen gelegen aan de Bosbeekvallei in Opglabbeek.

Het unieke interieur, samen met de prachtige tuin, vormen de gedroomde plek om culinair te genieten van de kookkunsten van Mastercook Bert Meewis en de gastvrijheid van zijn echtgenote Karlijn Libbrecht.

21-Bert-Meewis-mastercook-de-slagmolen
Zoals de naam doet vermoeden is het restaurant gevestigd in een authentieke watermolen

Bert Meewis is niet alleen een getalenteerde tweesterrenchef, hij is ook een levensgenieter. Samen met zijn vrouw Karlijn startte hij in 1994 het restaurant op. Personeel hadden ze niet, ze deden alles zelf. Vier jaar later werden hun inzet en harde werk beloond met een eerste Michelinster. In de jaren die volgen bleef de Mastercook trouw aan zijn klassieke kookstijl. 

Wars van alle modetrends. Even denkt hij daarmee op de verkeerde weg te zijn, maar dan blijkt het tegendeel. Hij krijgt een tweede ster van Michelin. Het terras werd ook door Gault&Millau bekroond tot ‘Mooiste terras van België’

21-Bert-Meewis-mastercook-restaurant-de-slagmolen
De inspiratie voor zijn gerechten haalt uit zelf veel te gaan eten en van zijn medewerkers

Zijn kookstijl omschrijft de chef als hedendaags klassiek waarbij de smaak op de eerste plaats komt en pas dan de presentatie, nooit andersom. 

“In de loop der jaren heb ik mijn eigen huisstijl opgebouwd en daar wijk niet meer van af. Je moet een ‘rode draad’ hebben door je verhaal. Mensen komen naar een restaurant omdat ze weten waar het voor staat. Je mag natuurlijk op die rode draad ‘dansen’: even er boven, even er onder, maar geen pieken maken”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments.

De inspiratie voor zijn gerechten haalt uit zelf veel te gaan eten en van zijn medewerkers. “Iedereen brengt ideeën aan en we werken ze samen uit. Iedereen heeft ook commentaar en we beslissen samen of iets goed of niet goed is. Soms wordt er nog gesleuteld aan een gerecht nadat we het al twee dagen serveren”, besluit de Mastercook die tijdens de horeca-lockdown met hen ook een afhaalmenu uitgewerkt. 

21-Bert-Meewis-mastercook-gerecht
De smaak komt steeds op de eerste plaats en pas dan de presentatie, nooit andersom. 

Jan Menten

Bij deze 3 Limburgse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen 2

In een van de gezellige winkelstraten van Tongeren, de oudste stad van België, baten Mastercook Jan Menten en An Penxten het restaurant De Mijlpaal uit. Vroeger waren hier de banketbakkerijen van de ouders van Jan gevestigd.

Een grondige verbouwing maakte van de ouderlijke bakkerij een modern en gestileerd restaurant, dat op korte tijd een stevige gastronomische reputatie heeft opgebouwd. In 2012 behaalde De Mijlpaal een ster in de Michelingids.

21-jan-menten-mastercook-de-mijlpaal

Jan’s interesse voor de horeca startte vroeg. Op zijn 14de stond hij al aan de afwas van traiteurzaak Carpe Diem van Mastercook Jan Wirix, die klant was van de bakkerij. En werkte hij er later in de weekends mee. Die liefde bekoelde niet na zijn opleiding aan het COOVI in Anderlecht. 

Daarna werkte hij bij Kristoffel in Bocholt, bij Roger Souvereyns in het Scholteshof in Stevoort, bij Pierre Wynants in de Comme chez Soi, bij Bernard Loiseau in La Côte d’Or in Saulieu (Frankrijk) en tot slot was hij 4 jaar chef bij Jan Wirix waar hij zijn vrouw An leerde kennen.

21-jan-menten-mastercook-team

Hoewel hij al veel ervaring had, was het niet zo eenvoudig om het eigen restaurant op te starten. “Je moet je eigen keukenstijl ontwikkelen en dat neemt toch wat tijd in beslag. In het begin was mijn keuken iets zwaarder, maar nu werken we heel licht en smaakvol. Een lichte keuken met body zou je het kunnen noemen. Ik kook met de producten die ik zelf lekker vind en die toegankelijk zijn”, vertelt de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments.

De klanten van De Mijlpaal zijn eerder klassiek. Zwezeriken als hoofdgerecht moet de Mastercook niet brengen, maar wel als garnituur. Hij is ook bekend voor zijn sauzen en daarin brengt hij veel smaak met een zelfgemaakte kruidenboter die hij opwerkt tot een lekkere beurre blanc. Bij duif geeft hij bijvoorbeeld een saus waarin de levers en de hartjes zijn verwerkt en gebonden wordt met een demi-glace.

De belangrijkste uitdaging voor de Mastercook is er elke dag voor zorgen dat zijn klanten lekker gegeten hebben en dat ze terug komen. De tweede opleiding is de opleiding van het personeel. Het blijft moeilijk om goed personeel te vinden en ze ook te houden. 

“Jonge mensen blijven hier 1 tot 2 jaar en zoeken dan een andere baan. Ik heb daar geen probleem mee, ik heb het ook gedaan en het past in de opleiding die je voor jezelf hebt uitgetekend. Zeker als ze ergens anders op hoog niveau gaan werken. Die mensen steun ik volop. Ik heb het wel moeilijker met mensen die op een lager niveau gaan werken terwijl ze meer in hun mars hebben, of die gewoon stoppen”, verduidelijkt Jan. 

En dan zijn er natuurlijk de arbeidskosten. Om een gastronomisch restaurant te houden heb je vele handjes nodig. Mastercook Jan Menten werkt met twee mensen in de keuken en twee in de zaal, plus een afwasser en hulppersoneel in de weekends. “Als ik het enkel met mijn vrouw zou doen, zoals vele beginnende koks het nu met hun tweetjes doen, dan haal je dit niveau niet. Dan ben je verplicht om beperkt te zijn. En hoeveel klanten kan je dan bedienen zonder aan kwaliteit in te boeten?” 

Tijdens de horeca-lockdown biedt Mastercook Jan Menten verschillende van zijn creaties aan om af te halen. Je kan gemakkelijk online bestellen

Paul-Luc Meesen

21-Paul-Luc-Meesen-Mastercook

Al vele jaren hebben Mastercook Paul-Luc Meesen en zijn echtgenote Nicole restaurant ‘De  Fakkels’ omgetoverd tot een prestigieuze gastronomische haven voor eenieder die op zoek is naar een toevluchtsoord, rustig en zen. 

Achter zijn fornuis, houdt de chef ervan om een traditionele keuken te brengen, opgesmukt met perfect beheerste creatieve en hedendaagse toetsen. Genot en elegantie vloeien er moeiteloos samen.

21-Paul-Luc-Meesen-Mastercook De Fakkels interieur

Restaurant ‘De Fakkels’ is in betere tijden de plaats waar zakendoen en culinair genieten samengaan. Een feest op maat gemaakt naar al je noden, kan bij Mastercook Paul-Luc Meesen tot 100 personen. Hetzij voor een verjaardag, huwelijksverjaardag, trouwpartij, verloving, geboorte, communie,… om te feesten is er eigenlijk altijd wel een reden.’s Zomers kan je er genieten van de prachtige tuin en terras tijdens aperitieven, recepties of walking-dinners. 

Seminaries kunnen er gehouden worden tot 30 personen en tevens in combinatie met verschillende hotels in Sint-Truiden. Voor de vergadering is er een aparte ruimte voorzien.

Bij deze 3 Limburgse Mastercooks kan je Meals@Home bestellen 3
Paul-Luc en zijn echtgenote Nicole hebben 'De Fakkels’ omgetoverd tot een prestigieuze gastronomische haven

Tijdens de aanstaande feesten zal ook Mastercook Paul-Luc Meesen zijn restaurant noodgedwongen gesloten moeten houden. In het verleden waren dit topdagen waarmee hij en zijn team in een wervelende atmosfeer afscheid namen van het oude jaar om met de nodige moed aan het nieuwe te beginnen.

Dit jaar, niets van dat alles, maar ze laten je niet in de steek en bieden je de mogelijkheid om de schittering van “De Fakkels” bij jouw thuis te brengen.

Dit jaar stappen ze over van het welbekend afhaalmenu naar een formule die dit jaar uitzonderlijk de vorm krijgt van een luxe-box vol culinaire verwennerijen, feestelijk gevuld met een rijke keuze van uitgelezen gerechten

Om te vermijden dat je verplicht zou zijn om voor de afronding van je feest speciaal te moeten zorgen voor allerlei bijhorende details omvat de box 3 fijne hapjes om het feest in te zetten, 3 versnaperingen voor de koffie en zelfs brood en boter. Daarenboven is er ook een ‘kids-box’.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights