Eén ingrediënt verbindt deze 3 Mastercooks heel sterk. Ontdek het.

mastercooks of belgium 27 meesterkoks box bon moments
5/5

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Ook in dit artikel stellen we weer drie meesterkoks voor waar je als abonnee een Bon Box Moments kan winnen: René Mathieu, Eric Fernez en Frank Fol. Eén ingrediënt verbindt hen sterk. Ontdek het in het artikel.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. 

Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks
Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Eén ingrediënt verbindt deze 3 Mastercooks heel sterk. Ontdek het. 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Mastercooks (Meesterkoks)

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen.

René Mathieu

Eén ingrediënt verbindt deze 3 Mastercooks heel sterk. Ontdek het. 2

René Matthieu staat het laatste decennium meer dan ooit in de belangstelling. In de Michelingids 2013 kreeg hij een Bib Gourmand.

In de Gault&Millau-gids van hetzelfde jaar werd zijn restaurant bekroond tot ‘Beste Groenterestaurant van Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg’. Mastercook René Matthieu volgt zijn eigen parcours.

Een parcours dat de Mastercook van zijn geboorteplaats Marche-en-Famenne in de Belgische Ardennen naar Ballonville bracht waar hij werd opgemerkt in de Capucin Gourmand. Vervolgens leidde hij drie jaar de keukens van het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg. Daarna installeerde hij zich in het Kasteel van Bourglinster, ook in Luxemburg.

Mastercook René Matthieu is altijd een grote fan van groenten en kruiden geweest. In feite was hij 30 jaar geleden al zijn tijd vooruit door met een maximum aan groenten en kruiden te werken. Dat komt zonder twijfel van zijn grootmoeder die een moestuin had. Ze deelde die met het hele dorp. Zij is het die hem bijbracht dat groenten essentieel zijn. Zijn grootvader was boswachter. Hij vertelde hem over de weldaden van de planten als plantaardig geneesmiddel.

Als kers op de taart behaalde hij in 2020 de eerste plaats van de Top 100 van beste groenterestaurants van de wereld. Dit jaar beloonde MICHELIN Gids Belux de chef (uiteraard) met een groene ster

Zie de vele mooie en inspirerende foto’s van zijn creaties op Instagram.

René Mathieu groene ster michelin rabarber

Eric Fernez

27-Eric-Fernez-Mastercook

Eric Fernez werd in mei 2019 Mastercook, maar is lang geen nieuweling in de Belgische gastronomie. Hij leidt al lange jaren zijn restaurant D’Eugénie à Emilie in het Henegouwse Baudour. 

Hij werd in 2018 bekroond tot Chef van het jaar door Gault&Millau Belux. In datzelfde jaar kreeg hij zijn tweede Michelinster. En door lid te worden van de Mastercooks van België werd hij bovendien een van de belangrijkste chefs van het land.

Nu staat Mastercook Eric Fernez aan het hoofd van een echte kleine familiale onderneming. Want hij heeft ook nog twee andere restaurants met een meer eenvoudige brasseriekeuken: Le Faitout, gecoördineerd door zijn dochter Emilie en La Marelle, waar zijn schoonzoon de leiding van de zaal heeft.

In dit gesprek zien we hoe hij dat voor elkaar krijgt en ontdekken we de veelzijdigheid van deze grote chef die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments. 

Frank Fol

27-Frank Fol Mastercook voorzitter

Met de slogan ‘The Belgium taste of excellence’ geeft Frank Fol de Mastercooks de gevleugelde naam die ze verdienen. Zijn derde mandaat als voorzitter van de Mastercooks is ondertussen al een eind onderweg.  

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief rond groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl. 

De voorzitter van The Mastercooks of Belgium was gedurende 16 jaar topchef van zijn restaurant Sire Pynnock te Leuven. Iedereen In Vlaanderen leerde hem beter kennen langs het tv-programma MondFol op Eén.

Hij is het creatieve smaakbrein achter de SMAAKBOM®, een gezonde snack, EXKI, de gezonde Fast-service restaurantketen, LEGUMAISE®, de gezonde groentesaus en het kleurrijke “Walking diner” concept FOLLADE®.

Zijn ondersteuning als culinair begeleider van het Belgisch Olympisch Team in China en Londen, astronauten, kosmonauten en de zuidpoolreizigers Dixie Dansercour en Sam Delfour noemt hij zelf zijn hoogtepunten.

Ondertussen krijgt zijn filosofie ‘Denk Groenten! Denk fruit!’ meer en meer voet aan de grond in de Benelux en ver daarbuiten. Hij reisde al heel de wereld af om zijn filosofie te promoten. ‘De week van groenten en fruit’ en de ‘Award voor Beste Groenterestaurant‘ zijn reeds meer dan 10 jaar sterke concepten bij mensen die op zoek gaan naar lekker en gezond! 

In het kader van de Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021, deelt Frank Fol hier met ons ook wekelijks een recept met groenten en/of fruit.

Eén ingrediënt verbindt deze 3 Mastercooks heel sterk. Ontdek het. 3

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je van 14 januari tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights