Deze 3 Mastercooks of Belgium adviseren de collega’s

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.249 abonnees.

mastercooks of belgium 06

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. In dit zesde artikel stellen we weer drie meesterkoks voor. Als specialisten staan ze de vereniging en de collega’s bij met hun advies: Patrick Meirsman, Felix Alen en Daniel Molmans.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne, die op 14 april 2020 jammerlijk is overleden aan COVID-19.

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Deze 3 Mastercooks of Belgium adviseren de collega's 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen om te spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Meesterkoks

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen. Deze week stellen we meesterkoks voor die de vereniging als specialist bijstaan met advies: Patrick Meirsman, Felix Alen en Daniel Molmans.

Patrick Meirsman 

Patrick-Meirsman-mastercook

[ KAART ]

Mastercook Patrick Meirsman was 13,5 jaar toen hij kok wilde worden. Hij kwam de keuken binnen net zoals je in het seminarie beland: door een roeping. Zijn lichaam en geest waren toegewijd aan het koksvak.

En nog steeds is koken zijn passie. Hij is fier om Meesterkok te zijn. Hij volgde nooit hotelschool, leerde alles op het terrein zelf en werd door grote chefs in de gastronomie ingewijd.

Mastercook Patrick Meirsman is in 1969 dus op zeer jonge leeftijd in het vak gestapt, zonder ooit hotelschool te hebben gevolgd. Hij maakte deel uit van wat men ‘de stal’ van Camille Leurquin noemde. 

“Hij zond me naar verschillende grote huizen zoals Jean-Pierre Bruneau, Pierre Romeyer, de Carlton, het Westbury Hotel, l’Ecailler du Palais Royal, la Villa Lorraine en Parc Savoy. Toen ben ik naar de Parc Savoie getrokken. Toen ik er was kreeg Willy Roosen, de chef, zijn tweede Michelinster. Vervolgens ben ik naar Frankrijk gegaan bij Troisgros en Bocuse. En daarna naar La Maison du Seigneur, het Rooden Scilt in Erps Kwerps bij Hans Porteman, ook een Meesterkok,  en ook nog de Barbizon waar ik bij de vader van Alain Deluc heb gewerkt, ook een Meesterkok. Alain was toen in Frankrijk in de leer. In al deze grote huizen heb ik het vak geleerd”, vertelt Mastercook Patrick Meirsman heel fier.

Mastercook Patrick Meirsman stelt zijn kennis en ervaring ten dienste van het cliënteel van MDH Food Service die een Mastercook als culinaire raadgever in dienst heeft genomen, niet alleen om producten te testen alvorens ze te verkopen, maar ook om de klanten raad te geven. 

“Ik ga ook regelmatig naar de klanten om mijn hulp en raad aan te bieden. Dat is een bijkomende service en ook een fameuze meerwaarde. Daar ben ik trouwens voor aangenomen”, aldus de Mastercook.

Een andere deel van het werk van Mastercook Patrick Meirsman bestaat in het testen van de producten van de leveranciers, soms wel 50 tot 60 verschillende per week. Hij geeft vervolgens zijn advies en probeert zoveel als mogelijk de goede producten te verdedigen. Op die manier weten de klanten-restaurateurs dat ze op hem kunnen rekenen voor raadgevingen omtrent het ene of andere product dat soms meer geschikt is voor een gastronomisch restaurant, een brasserie of een eenvoudige taverne. 

“Aan zij die soms zeggen dat dit gezien de eenvoud van hun zaak niet nodig is, zeg ik dat hun klanten evenveel waarde hechten aan een goed product dan een klant van een groot gastronomisch restaurant. Iedereen moet in zijn bord kwaliteit terugvinden, ongeacht het type van zaak. Dat is een principe waar ik me aan houd, net zoals al mijn collega’s van de vereniging The Mastercooks of Belgium”, besluit de chef.

patrick-meirsman-mastercook

Felix Alen

Deze 3 Mastercooks of Belgium adviseren de collega's 2

[ KAART ]

Veertig jaar en dertig kilo geleden, was Felix Alen een even ambitieuze judoka als kok. Sport en koken waren zijn passies. Na zijn studies aan de hotelschool Coovi in Anderlecht, nam hij dienst als kok bij de Zeemacht.

Hij kreeg de microbe van de ‘lange omvaart’ te pakken, maar ging toch aan de slag in het Kasteel van Laken.

Niet veel later ontving Felix de titel ‘Beste Junior Kok van België’. Dat was in 1972. 

Hij won nadien nog enkele wedstrijden, waaronder die van ‘Beste Witloofkok van België’. Dit verraadde al zijn passie voor lokale en seizoensgebonden producten.

In 1975 was de vader van Mastercook Felix Alen klaar met het ombouwen van een oude boerderij, tot wat nu bekend staat als het feestcomplex Hof te Rhode. Felix is er nu al meer dan veertig jaar bedrijfsleider en zou zijn vlaggenschip nooit meer verlaten.

Hof te Rhode in Schaffen ligt midden in een oase van rust en groen. Het is dé ideale plek om de mooiste momenten van je  leven te vieren. Voor zes tot driehonderd gasten stelt Hof te Rhode zalen, salons en tuinen ter beschikking. Met een inzegening in de tuin en de romantische bruidssuite met gastenkamers is je huwelijksfeest pas helemaal af.

Voor bedrijven en organisaties biedt Hof te Rhode aangepaste seminarieformules. Alle nodige apparatuur, audiovisuele apparaten en internetaansluiting is voorhanden.

Mastercook Felix Alen en zijn keukenbrigade zweren bij een moderne, creatieve en gezonde keuken die steunt op een klassieke basis en marktverse producten.  Hof te Rhode’s afdeling catering & traiteur verzorgt over het hele land kleine en grote evenementen en feesten.

De Mastercook volgt nauwkeurig en attent de evoluties in de gastronomie. “Ik wil mee zijn. De seizoenen laat ik steeds op de eerste plaats komen maar net zo belangrijk voor mij is onze ‘smaakerfenis’. Ik geloof er heilig in dat onze smaak – wat we intuïtief lekker vinden – voor een groot deel afhangt van de streek waarin wij, en onze voorouders, zijn groot gebracht. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten, zijn eigen soort bodem, zijn specifieke dieren die er leven. Dat alles samen vormt de basis van streekgastronomie”, aldus de chef.

Mastercook Felix Alen zet zich als vice-voorzitter Vlaanderen ook actief in voor The Mastercooks of Belgium.  

“Ik ben op een leeftijd gekomen waarop je dingen wil doorgeven aan de jongeren. Je wenst het mooie vak dat je uitoefent te promoten en De ster van de Belgische keuken’ is daar een mooie gelegenheid voor”, besluit de Mastercook.

Deze 3 Mastercooks of Belgium adviseren de collega's 3
De verschillende feestzalen van Hof te Rhode bieden voor elk wat wils.

Daniel Molmans

Deze 3 Mastercooks of Belgium adviseren de collega's 4

[ KAART ]

Daniel Molmans is een Mastercook van het eerste uur. Hij maakte de geboorte van de vereniging mee en is ondertussen de derde schatbewaarder.

Door zijn werk als operationele verantwoordelijke voor Les Cuisines Bruxelloises heeft hij vaste uren en daarmee de mogelijkheid om zich nuttig te maken voor de vereniging van Meesterkoks van België.

Na zijn studies in het Ceria en legerdienst, toen nog verplicht in die tijd, is Mastercook Daniel Molmans gaan werken in uitstekende sterrestaurants zoals met Robert Van Duuren in La Sirène d’Or*, Le Ravenstein**, L’Ecailler du Palais Royal ** en La Pomme Cannelle**. 

In 1992 startte hij zijn eigen restaurant ‘Le Loup Galant’ die hij in 2007 verkocht. En dan vroegen ‘Les Cuisines Bruxelloises’ de Mastercook om hun restaurantservice te verbeteren. Dat betekent dat hij zich als operationeel verantwoordelijke met al hun keukens bezighoudt, van deze voor de allerkleinsten tot het gezondheidsdepartement van rusthuizen en ziekenhuizen. Maar ook met prestigieuze evenementen en officiële recepties die door de traiteurdienst worden georganiseerd.

Daniel Molmans is Meesterkok geworden in 1997 toen Pierre Fonteyne nog voorzitter was. Zijn peters waren Jean-Pierre Fleuvy en Robert Van Duuren.

Zijn mooiste herinnering dateert van nog veel vroeger. Van toen ik in de Sirène d’Or werkte met Robert. Toen waren hij en andere grote chefs waarvoor Daniel Molmans veel bewondering had, het die de vereniging hebben gesticht.

“Ze kwamen meestal na hun service in de Sirène d’Or samen. Tijdens één van die bijeenkomsten kregen ze het idee om een vereniging te starten die de waarden van de Belgische gastronomie zou verdedigen en ook het werk en het talent van al die grote chefs. Ik herinner me dat er daar, in dezelfde restaurantzaal, mensen waren zoals Piere Wynants, de vader van Alain Deluc, Pierre Romeyer, Francis Dernouchamps en Claude Dupont. Voor mij was dat toen een zeer mooie tijd. Niet alleen omdat ik als jonge kok al die grote heren van onze nationale gastronomie kon ontmoeten, maar ook dat we toen in een enorme golfbeweging zaten, rijk aan perspectieven”, vertelt de Mastercook mijmerend.

In februari 2020 heeft Mastercook Daniel Molmans deelgenomen aan een belangrijk internationaal seminarie van de WorldChefs in Stuttgart.

Het doel van dit seminarie was om de chefs, die hun land vertegenwoordigen in de World Association of Chefs Societies, te erkennen als ‘jurylid’. Om de titel van regionale ‘jurylid’ te krijgen werd Daniel Molmans onderworpen aan een volledige dag training in deze veeleisende taak gevolgd door een schriftelijke test.

Mastercook Daniel Molmans is daarmee de enige Belgische chef-kok die beschikt over deze officiële status, erkend door de WorldChefs. 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights