Coronamaatregelen verlengd tot 1 maart, of toch niet? Enige duiding

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

maatregelen corona 2021 Horeca Webzine

De huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken worden verlengd tot 1 maart 2021. Dat staat in een nieuw ministerieel besluit (MB) dat dinsdag gepubliceerd is in het Belgische Staatsblad. Het bericht leidde tot verwarring, even leek het alsof er tot die datum geen versoepelingen mogelijk zijn. Dat klopt niet, verduidelijkt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bij VRT. Indien het overlegcomité voor die datum beslist om versoepelingen door te voeren, zal een nieuw ministerieel besluit gepubliceerd worden.

Maatregelen

Dat de huidige coronamaatregelen via een ministerieel besluit voorlopig verlengd zijn tot 1 maart betekent niet dat er voor die datum geen aanpassingen mogelijk zijn. “Het Overlegcomité heeft afgesproken om op 22 januari opnieuw samen te komen en de situatie opnieuw te evalueren. 

“Op dat moment kunnen eventueel altijd specifieke aanpassingen gebeuren, indien de situatie dat volgens het Overlegcomité zou toelaten”, zo laat de woordvoerder van premier Alexander De Croo weten.

maatregelen corona horeca webzine
Verschenen op dinsdag 13/1/21 in HL.be

Ministrieel Besluit

Dinsdagavond werd een ministerieel besluit gepubliceerd waarmee de huidige maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus verlengd worden tot 1 maart. Die maatregelen gingen op 2 november in en waren in eerste instantie van toepassing tot 15 januari. 

“Het MB vertaalt de afspraken van het Overlegcomité van vorige vrijdag”, klinkt het op het kabinet van eerste minister Alexander De Croo. “Daar is onder meer afgesproken dat de reisregels met strikte testing en verplichte quarantaine zeker tot na de krokusvakantie gelden. Vandaar de termijn tot 1 maart”.

Communicatie had beter gekund

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden geeft toe dat de communicatie over de verlenging van de huidige coronamaatregelen tot 1 maart beter had gekund.

Dinsdag werd een ministerieel besluit gepubliceerd waarmee de huidige maatregelen verlengd worden tot 1 maart. Dat er na het Overlegcomité van vorige week niet duidelijk over die verlenging is gecommuniceerd, botst hier en daar op kritiek.

Verlinden wil rekening houden met die kritische opmerkingen, zegt ze op Radio 1. “Ik neem die reacties mee. Dat is belangrijk voor het draagvlak en de motivatie van de mensen”.

Coronamaatregelen verlengd tot 1 maart, of toch niet? Enige duiding 1

Geen minuut langer dan nodig is

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert sluit zich aan bij de boodschap van zijn partijgenoot, premier Alexander De Croo, die benadrukte dat de verlening van de coronamaatregelen herbekeken zullen worden op het Overlegcomité van 22 januari. Maar hij voegde er wel meteen het volgende aan toe: “We zullen de vrijheidsbeperkingen geen minuut langer aanhouden dan nodig is”.

Coronamaatregelen verlengd tot 1 maart, of toch niet? Enige duiding 2

Minder strenge maatregelen

Ondanks de versnelde vaccinatie kunnen we ten vroegste over twee maanden hopen op minder strenge coronamaatregelen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst. “Tenzij het buitenland eerder versoepelt, dan zal de druk hoog worden.”

Maximaal 800 besmettingen

De federale overheid wil de coronaregels pas bijsturen, als we drie weken lang maximaal 800 besmettingen per dag optekenen en er hooguit 75 ziekenhuisopnames per dag zijn.

Daar zitten we met 2.020 besmettingen en 127 hospitalisaties nog ver vandaan. De vaccinatieronde zal pas over twee maanden vruchten beginnen af te werpen, meent Van Ranst. Volgens hem zal het nog vijf tot zes weken duren eer we de drempel van de hospitalisaties bereiken.

Tel daar drie weken bij om te consolideren en dan zitten we aan twee maanden. “Tenzij de politiek toch anders beslist”, benadrukt Van Ranst in HL.be. Onze politici zullen immers ook kijken naar wat onze buurlanden doen. “Als het buitenland eerder versoepelt dan wij, zal de druk op de beleidsmakers groot worden.”

Voka niet opgezet

De coronamaatregelen ‘en stoemelings’ verlengen zonder veel verdere uitleg was niet wijs en is niet voor herhaling vatbaar. Dat laat werkgeversorganisatie Voka weten.
“Mensen hebben perspectief nodig en motiverende communicatie”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens in het Nieuwsblad.
 
“Vooral de kleinere ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de crisis worden moedeloos van dit soort communicatie. Dit is niet voor herhaling vatbaar. We zitten op een kantelpunt naar meer vertrouwen bij burgers en bedrijven. Laat ons dat versterken.”

Volg het verder 

Volg de situatie omtrent de coronamaatregelen uur per uur via de liveblog van Nieuwsblad.be en bepreek het via onze Facebookgroep.

Bronnen: HL.be, Nieuwsblad, Twitter

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights