Aan het einde van een zeer zware wedstrijd, waar de meest bijzondere burgers streden tegen de meest onverwachte smaken, werd de beker in het Franse Kampioenschap voor Beste Burger in Parijs uiteindelijk gewonnen door Le bœuf qui ‘ris’ van Samuel Besnard.
Frans Kampioenschap Beste Burger
Ter ere van de creativiteit, zonder dat de smaak wordt verwaarloosd. Dit was het parool van de jury van het Frans Kampioenschap Beste Burger die afgelopen maandag in Parijs doorgewinterde amateurs en echte professionals uit heel Frankrijk samenbracht voor zijn vijfde editie.
De wedstrijd startte maandagochtend om 9u30 in het Atelier des Chefs, rue de Penthièvre in Parijs. Van de 310 kandidaten die deelnamen aan deze wedstrijd, georganiseerd door het vleesmerk Socopa, waren er slechts 25 genomineerd voor de vijf regionale finales. Doelstelling: een buitengewone burger maken met een foodcost van maximum €6,00.

Nationale finale
Onder de meest creatieve en lekkerste bleven er om 16u30 nog slechts vijf kandidaten over om voor de nationale finale te strijden.
“Ze hebben echt genoten van elkaar, jongens, het is leuk om te zien”, riep Vincent Boccara uit, voordat de jury onder leiding van Julien Duboué de beker toekende aan Le qui ris.
“We waardeerden de originaliteit van de burger, maar vooral de kwaliteit van de smaakmaker”, legde de voorzitter van de jury uit. “Het was zijn erg lekkere gribichesaus die het verschil maakte.”
Winnaar: Le bœuf qui ‘ris’
Het rundvlees dat ‘lacht’? Nee dus, het vlees lacht niet, maar deze burger is wel origineel met zijn gepaneerde zwezerik in een geweldig broodje, zacht van binnen en knapperig van buiten. Voeg daar een high-end gribichesaus, een duxelle van champignons en noten aan toe … “Het was een behoorlijk risicovolle beslissing”, zegt de 39-jarige chef, “maar het loonde.”
Le Bœuf qui ‘ris’ die je binnenkort gaat kunnen proeven in zijn twee restaurants SB Artisans burger, in Benesse-Maremne en in Tarnos (Landes), volgt de Black OG van Vincent Boccara (winnaar 2017), de Childhood van Nicolas Willaume (2018) en de Chaillet van Anthony Verset, (winnaar 2019). Alle drie waren trouwens ook lid van de jury voorgezeten door topchef Julien Duboué.