We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte vandaag 21 september de beste groenterestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster – Luxemburg) van groentechef René Mathieu is uitgeroepen tot het beste groenterestaurant van de wereld. Xavier Pellicer, topchef van het gelijknamige restaurant in Barcelona, wordt opgenomen in de prestigieuze lijst van “Plant Based Untouchable Chefs” voor zijn jarenlange toewijding en pionierschap in de groentekeuken.
We’re Smart World
Wereldwijd kregen honderden restaurants afgelopen jaar bezoek van de jury van We’re Smart Green Guide. Het team beoordeelde de restaurants op het aandeel groenten en fruit in de menu’s, maar ook op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en verrassende smaakcombinaties.
Daarnaast keek de jury ook uit naar de bedrijven die zich uitzonderlijk inzetten voor gezonde en duurzame voeding en projecten.
Frank Fol
Frank Fol, The Vegetables Chef® en oprichter van We’re Smart World: “Met onze jaarlijkse awardshow brengen we wereldwijd groenteliefhebbers samen. Dankzij die interessante kruisbestuivingen evolueren we naar slimmere oplossingen voor ons lichaam, de natuur en de wereld.”
De We’re Smart® Awards werden dit jaar online uitgereikt door Frank Fol, The Vegetables Chef®, en presentatrice Ilse De Vis in aanwezigheid van topchefs Sang Hoon Degeimbre (L’air du temps), Christophe Hardiquest (Bon Bon) en Emile Van der Staak (De Nieuwe Winkel).
La Distillerie
Op de eerste plaats van de Top 100 van beste groenterestaurants van de wereld staat La Distillerie (Luxemburg) van 5-radijzen-groentechef René Mathieu.
“René Mathieu is een pionier in de natuurkeuken. Hij tovert op een heel smaakvolle manier ingrediënten uit de velden en bossen rond Château Bourglinster op het bord. Met zoveel passie en talent in één persoon is dit terecht de nieuwe wereldwijde ‘place to be’ voor de creatieve plantaardige keuken”, aldus Frank Fol.
Top 10 van groenterestaurants
-
La Distillerie (Bourglinster, Luxemburg) – Chef René Mathieu
-
Vrijmoed (Gent, België) – Chef Michaël Vrijmoed
-
Bord’eau (Amsterdam, Nederland) – Chef Bas van Kranen
-
Piazza Duomo (Alba, Italië) – Chef Enrico Crippa
-
L’Oustau de Baumanières (Les Baux-de-Provence, Frankrijk) – Chefs Jean-André Charial and Glen Viel
-
L’Arpège (Parijs, Frankrijk) – Chef Alain Passard
-
Graanmarkt 13 (Antwerpen, België) – Chef Seppe Nobels
-
HumusxHortense (Brussel, België) – Chef Nicolas Decloedt
-
Arabelle (Marcin, België) – Chef Arabelle Meirlan
-
Joia (Milaan, Italië) – Chef Pietro Leeman
We’re Smart® Future Awards 2020
We’re Smart World® bekroont met de Future Awards bedrijven en personen die actief bijdragen aan een gezonde en ecologische wereld.
-
Product van het jaar: gastronomisch tomatensap Mary V van chef Nick Bril (The Jane)
-
Project van het jaar: luchtvaartmaatschappij Luxair slaat de handen in elkaar met chef René Mathieu voor plantaardige vliegtuigmaaltijden
-
Medium van het jaar: Kachen Magazine, een uniek, drietalig, internationaal culinair magazine uit Luxemburg met bijzondere aandacht voor plantaardige gerechten en chefs
-
Innovatie van het jaar: Pretexte, 100% plantaardige, lactose- en glutenvrije producten
-
Communicatie van het jaar: From Waste to Taste met hun projecten voor minder voedselafval
-
Speciale Future Award: Sang Hoon Degeimbre – Pioneer Plant Based Fermentation voor zijn pionierswerk rond fermentatie
Beste groenterestaurants per land
Deze dertien groenterestaurants kwamen uit de bus als winnaars in hun land dankzij een vernieuwende aanpak en uitzonderlijke smaakcombinaties:
-
België: Bon Bon, Brussels
-
Canada: Langdon Country House, Ontario
-
Denemarken: Geranium, Copenhagen
-
Finland: Grön, Helsinki
-
Frankrijk: Le Clos des Sens, Annecy
-
Italie: Chef Luigi Taglienti, Milano
-
Japan: Inua, Tokyo
-
Nederland: De Nieuwe Winkel, Nijmegen
-
Peru: Statera, Lima
-
Rusland: Twins Garden, Moscow
-
Spanje: Gatblau, Barcelona
-
Verenigd Koninkrijk: Lyle’s, London
-
Verenigde Staten: Eleven Madison, New York

Chef Xavier Pellicer is “Untouchable”
De Spaanse topchef Xavier Pellicer ontving dit jaar één van de meeste prestigieuze awards: Persoonlijkheid van het Jaar. De award beloont uitzonderlijke passie en toewijding voor groenten en fruit.
“Xavier Pellicer is als groentechef een voorbeeld voor alle chefs wereldwijd. Hij treedt, na 2 jaar als nummer 1 van de TOP 100 Best Vegetables Restaurants, de beste groenterestaurants in de wereld, nu ook toe tot het universum van de ‘Plant Based Untouchables Chefs’, hét plantaardige paradijs,” licht Frank Fol toe.
Award Show
Bekijk de We’re Smart World Award Show op Youtube