• Horeca Webzine
  • Adverteren
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
      • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Gratis abonnement
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Statistieken website
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank Weetjes

Koffiecocktail: koffie en de cocktail hebben elkaar gevonden. Weetjes en 2 recepten

Horeca Webzine by Horeca Webzine
18/02/2020
in Weetjes, Kennisbank, Recepten, Tips
0
Koffiecocktail: koffie en de cocktail hebben elkaar gevonden. Weetjes en 2 recepten

Foto: FineStrainCocktailCo.nl

27
SHARES
87
VIEWS

We zetten er steeds meer op in: kwaliteitsvolle koffie. Maar koffie en de cocktail hebben elkaar nu gevonden. Producenten, bars en bartenders omarmen de koffiecocktail. Met of zonder alcohol.  

De koffiecocktail of koftail

Diverse koffieproducenten, koffiebars, -academiën en koffieworkshops hebben het erover. De koffiecocktail. Sommigen spreken zelfs over de koftail. En tijdens de wedstrijd ‘Coffee Mixologists’ brengt tijdens het Amsterdam Coffee Festival ook dit jaar weer de wereld van koffie en cocktails samen. Elk team bestaat uit één barista en één mixologist worden er beoordeeld op technische vaardigheden, creativiteit, persoonlijkheid, vernieuwing, professionaliteit en teamwerk. In de afgelopen jaar werden er niet minder dan 1.200 koffiecocktails gemixt.

Tal van mogelijkheden

Niemand kan er dus nog omheen. En de mogelijkheden lijken onbegrensd. Dat is op zichzelf logisch. Koffie kent namelijk vele soorten, variaties en wassingen. Alsook afkomsten, terroirs, brandingen, malingen, doorlooptijden en zetmethodes. Die zijn allemaal bepalend voor de smaak. Een licht-gebrande, fruitige, Ethiopische arabica-filterkoffie verschilt nogal van een espresso met een donker-gebrande Italiaanse espresso-blend van robusta- en arabica-bonen.

We zetten er steeds meer op in: kwaliteitsvolle koffie. Maar koffie en de cocktail hebben elkaar nu gevonden. Producenten, bars en bartenders omarmen de koffiecocktail. Met of zonder alcohol.

Van klassiek tot elegant excentriek

Er is natuurlijk de klassieker bij uitstek: Expresso Martini. Deze koffiecocktail heeft bijna altijd de smaak van onvervalste, donker-gebrande en sterkgezette espressokoffie. Maar het kan ook anders. Wat te denken van een koffie met frisse, rinse fruittonen? Koffie kan elegant zijn, maar ook bikkelhard en weinig subtiel.

Uit koffie kunnen bittere tonen gehaald worden, maar ook aardse smaken, zuren, volle chocoladetonen en/of fruitigheid. Koffie gaat bovendien goed samen met veel meer dranken dan alleen whisky of cognac. Daarom, combineer koffie eens met tequila, pisco, rode vermout of rum.

Lees ook:

Week van het konijn 2021. Weetjes en inspirerende recepten

#IYFV2021: knolselder, van selinon tot chips

Caffè Tonic

Niet dat er perse alcohol in een koffiecocktail moet. Van een barista-hipster leerde ik ook al dat koffie en tonic een geslaagde combinatie is. In Amsterdam proefde ik vorig jaar de Caffè Tonic bijvoorbeeld.

caffè tonic koffiecocktail Horeca Webzine

Caffè Tonics, ook wel Black Tonics genoemd, staan al een tijdje op de kaart in de trendsettende cocktailbars van Tokio, Toronto, Stockholm en Helsinki. Maar stilaan begint het drankje ook zijn weg te vinden naar onze contreien.

Het recept is simpel. Je giet een shot espresso zachtjes over een glas tonic met ijs. Om een schuimexplosie te voorkomen moet het in deze volgorde gebeuren.

Daarnaast kan je ook niet eender welke combinatie van tonic en koffie gebruiken. Kevin Bohlin, eigenaar van de Saint Frank Coffiee Shop in San Francisco die vorig jaar aanwezig was op het Amsterdamse koffiefestival, zocht en vond de ideale combinatie.

De beste tonic om deze koffiecocktail te maken is die van het merk Fever Tree. En een bepaalde koffiesoort uit Centraal-Amerika die erg clean is van smaak benadrukt de fruitige ondertoon van de tonic. Het resultaat is een verrassend en complex drankje met een zoete en citrusachtige smaak. Maar tegelijkertijd ook een verrassende romige en heerlijke schuimlaag.

horeca belgie koffiecocktail french press
French Press

Koffiecocktailmenu

Reeds in Brussel, Gent en Antwerpen ontwikkelen koffiebars zoals de Renta Vespa Bar een zeer creatief koffiecocktailmenu. En werken samen met artisanale koffiebranders voor de ontwikkeling van smaken en geuren.

Sommige koffiebars hebben opvallend genoeg niet eens een espressomachine staan. Er zijn trouwens zoveel manieren om koffie te extraheren anders dan espresso.

Cold Brew

Een van die manieren is Cold Brew. Het is een manier van koffiezetten waarin gemalen koffie vermengd wordt met koud water wat dan in een afgesloten container 12 tot 24 uur blijft staan. Hierna wordt het water-koffiemengsel gefilterd.

horeca belgie koffiecocktail toddy
Toddy Cold Brewer

Hiervoor wordt vaak een French Press gebruikt om daarna de koffie gemakkelijk te filteren. Maar er zijn ook gespecialiseerde systemen als de Toddy Cold Brewer beschikbaar waar een filter in is ingebouwd.

Cold Brew coffee is een goedkope en eenvoudige manier om toch een koude koffie te zetten. En het is makkelijk om op grote schaal te produceren. Het resultaat is gekoeld 2 weken houdbaar. Deze koffie zorgt voor een zeer aangename textuur.  En vergeleken met espresso bevat de koffie door de langdurige extractie veel meer aroma’s en smaken.

Recepten  

Cold Brew Milano-Torino  

horeca belgie Cold Brew Milano-Torino koffiecocktail

Dit is een laag-alcoholische koffiecocktail van Lorenzo Sgattone (Lotti’s, Amsterdam)

Ingrediënten: 30ml Cold Brew Coffee, 30ml Cocchi Vermouth di Torino, 30ml Campari.

Werkwijze: schenk de ingrediënten in een mixglas gevuld met ijs. Stir, strain en schenk uit in een tumbler-glas gevuld met ijs. Garneer met een gedroogd sinaasappelschijfje.

Expresso Martini

koffiecocktail Horeca Belgie Espresso Martini

Met deze meer klassieke koffiecocktail bent u altijd in goed gezelschap.

Ingrediënten: 30ml Crème de Café, 30ml Vodka, 30ml koude Espresso, koffieboontjes

Werkwijze: meng de espresso afkoelen met de Crème de Café en de Vodka in een shaker met ijs. En shake tot u een ijslaagje van condens op de shaker krijgt. Schenk in een gekoeld martiniglas. En dien op met een paar koffieboontjes voor de vers-beleving. U kan variëren met uw favoriete likeur zoals amaretto.


Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron & foto’s:  Lotti’s, Klassieke cocktails, HorecaKoffie, Man-Man

Tags: receptentipsweetjes
Share27TweetShare
Previous Post

Saffraanboerderij met B&B in de Belgische Kempen viert haar 2de levensjaar

Next Post

Zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Weetjes en 6 uitdagingen

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Weetjes en 6 uitdagingen

Zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Weetjes en 6 uitdagingen

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken zoals een gastro mārie bon, een Box Bon Moments of De Grote Groentebijbel met niet minder dan 120 recepten van Frank Fol.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

week van het konijn cover horeca webzine

Week van het konijn 2021. Weetjes en inspirerende recepten

19/01/2021
italiaanse keuken horeca webzine (1)

Hoe goed ken jij de Italiaanse keuken? Test je kennis met deze 10 vraagjes.

18/01/2021
mastercooks of belgium 23 meesterkoks box bon moments

Deze 3 mastercooks hebben een gepassioneerd parcours

16/01/2021
IYFV 2 knolselder groenten en fruit frank fol

#IYFV2021: knolselder, van selinon tot chips

14/01/2021
Michelinsterren: deze 8 feiten moet je weten

Michelinsterren: deze 8 feiten moet je weten

14/01/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine premium partners copy (2)

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
      • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Gratis abonnement
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Statistieken website
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.