Kerst in Finland: naamdag van Adam en Eva. Weetjes en 3 recepten

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Jouluvanukas, de Finse kerstpudding - Foto: k-ruoka

Kerstmis is in Finland het feest met de meeste tradities. Het is een feest voor het gezin, de naaste familie, alleenstaande vrienden en vooral voor de kinderen. Elk jaar verschijnen dezelfde oude, vertrouwde gerechten op de kersttafel. We delen hier enkele recepten.

Finland in feiten

Eerst even wat feitjes op een rij. Finland schurkt tegen Rusland aan, bestaat voor 75 procent uit bossen en strekt zich naar boven uit tot in Lapland.

Hoe hoger je komt, hoe kouder de wintermaanden. De rest van Finland heeft een landklimaat, met de nodige neerslag dus, maar ook met warme zomers en hele lange nachten waarin het nooit meer donker wordt.

Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen waarvan de meesten om en nabij de hoofdstad Helsinki wonen.

Finland is het land van de sauna’s, één op de drie Finnen heeft er een thuis waar ze zo’n 3 à 4 keer per week in zitten.

Finland telt zo’n 188.000 meren en iedere inwoner heeft binnen een straal van 500 meter een bos tot zijn beschikking.

Water wordt er gedronken uit de kraan, dit is namelijk nog schoner en is buitenproportioneel lekkerder dan water uit plastic flessen.

Naamdag Adam en Eva

Bij het begin van de kersttijd hangen veel Finnen een mooie kerstkrans of andere kerstversieringen aan de voordeur. Die blijven hangen tot Driekoningen op 6 januari. Vaak zijn het echte kunstwerkjes van stro, materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor de Finse kerstversiering.

Uiterlijk op kerstavond wordt er een kerstboom in huis gehaald, die gewoonlijk door de kinderen wordt versierd. De echte kaarsen in de boom van vroeger zijn tegenwoordig vervangen door elektrische. In de top van de boom prijkt een grote ster en de takken worden versierd met snoepjes, kabouters, sterren en appels, die verwijzen naar Adam en Eva. Volgens de Finse kalender is de dag voor Kerstmis namelijk hun naamdag.

Kerstfeest

Van alle Finse feesten wordt Kerstmis het meest traditioneel gevierd. Het is een feest dat in gezinsverband plaatsvindt, eventueel met naaste verwanten, vrienden en kinderen. De beproefde traditionele gerechten worden jaar na jaar met kerst opgediend, en deze komen bijna altijd uit de oven! Misschien wel de lekkerste gerechten uit de Finse keuken.

Vermaard zijn de Finse ovenschotels, die gemakkelijk al een paar dagen op voorhand kunnen worden voorbereid. Een gerecht als koolraappuree bijvoorbeeld, krijgt zelfs meer smaak wanneer het opnieuw wordt opgewarmd.

Recept: Lanttulaatikko (koolraappuree)

Benodigdheden

  • 2 grote koolrapen (1,5-2 kg)
  • 4 dl room
  • 3/4 kopje paneermeel
  • 1 dl suikerstroop
  • 1 ei
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 1 eetlepel zout
  • paneermeel
  • boter om te gratineren

Luister naar de podcast: “Daarom moet ook jij inzetten op online cadeaubonnen”

Bereiding

  1. Schil de koolraap, snij in grote stukken en kook in licht gezouten water tot ze gaar zijn. 
  2. Giet af en bewaar het kooknat.
  3. Stamp de koolraap fijn of pureer ze met de groentemolen. 
  4. Voeg room, paneermeel, stroop, geklopt ei en de specerijen toe.
  5. Meng er zoveel kooknat onder als nodig om een zachte en luchtige puree te krijgen. 
  6. Verdeel de puree in een ingevette ovenschaal, trek met een vork lijntjes over het oppervlak en bestrooi met een dun laagje paneermeel. 
  7. Leg er vlokjes boter op en zet in de oven. 
kerst finland horeca webzine

Recept: Jouluvanukas (kerstpudding)

Benodigdheden

  • 20gr zestes van sinaasappel
  • 20gr fijngehakte gember
  • 25gr bitterkoekjes
  • 25gr lange vingers (koekjes!)
  • boter om in te vetten
  • 1 appel
  • 1 peer
  • 1 klontje boter
  • citroensap
  • 3 dl melk
  • 3 eieren
  • rum
  • 30gr suiker

Bereiding

  1. Verkruimel de koekjes of snij deze in stukjes.
  2. Schil de appel en de peer, verwijder de klokhuizen en snij in stukjes.
  3. Bak de appel en peer in boter goudbruin en laat het merendeel van het vocht verdampen.
  4. Besprenkel de vruchten met citroensap en meng met de sinaasappelzestes, gember en fijngehakte koekjes.
  5. Klop melk, eieren en suiker door elkaar.
  6. Beboter een hoge schaal van ca. 1 liter inhoud en leg het vruchtenmengsel erin.
  7. Giet het eimengsel erop en sluit de schaal af met een deksel of aluminiumfolie met de blinkende kant naar binnen.
  8. Zet de schaal in een pan met zacht kokend water (= bain marie) en laat de pudding in ca. 1-1,5 uur stollen.
  9. Stort de pudding op een schaal. 
  10. Verwarm wat rum, steek deze aan en giet de brandende rum over de hete pudding en serveer deze onmiddellijk.
  11. Eet de pudding warm.

Recept: Piparkakut (kaneel-gemberkoekjes)

Benodigdheden

  • 300gr boter
  • 300gr suiker
  • 3 eieren
  • 250gr donkere stroop
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 2 theelepels gemalen gember
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 1kg witte bloem
  • 3 theelepels bakpoeder

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Bereiding

  1. Kook de stroop, voeg de margarine toe en roer tot het mengsel is afgekoeld.
  2. Klop de eieren met de suiker.
  3. Meng het bakpoeder met een deel van de bloem, voeg de boter met stroop toe, de eieren met de suiker en ten slotte de rest van de bloem. Het geheel niet kneden.
  4. Bedek het mengsel met huishoudfolie en laat een nacht rusten op een koele plaats.
  5. Rol het deeg plat en druk er vormpjes uit.
  6. Bak de koekjes (ongeveer 10 minuten) in een voorverwarmde oven op 200 °C tot ze goudbruin zijn.
  7. Decoreer de koekjes met glazuur
Horeca-Webzine-Piparkakut-kerst

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten