25 december is in de Germaanse traditie de eerste dag van het Joelfeest en zonnewendefeest. Een feest ter ere van de zonnegod Frey. De oorsprong van het Christelijk kerstfeest, de kerststronk en de marsepeinen varkentjes. Ontdek hier dé weetjes omtrent het onstaan van het kerstfeest en het recept voor gebraiseerd everzwijn.
Inhoudsopgave
Joelfeest
In de Germaanse traditie is 25 december de eerste dag van het Joelfeest en zonnewendefeest. Een feest ter ere van de zonnegod Frey. Het duurde twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar de belangrijkste was. Men ontsteekt dan het Joelvuur en offert een everzwijn.
De boomstam die aangestoken wordt, blijft een lange tijd branden. Wellicht zijn de kerststronken bij de banketbakkers daar nu een herinnering aan.
Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat Kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd.
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Symboliek
Het everzwijn of zwijn speelt al van oudsher in de symboliek een belangrijke rol. Het is het zinnebeeld van de lente en de zonneschijn waar men in deze midwintertijd en Joelfeest naar uitkijkt.
Een varken in de winter houden, was voor de mensen in de Lage Landen heel belangrijk om de winter goed door te komen. Een varken leefde van restafval en was goedkoop om te houden. Als de mensen door de voedselvoorraad heen waren konden ze door het varken gezond en wel de winter doorkomen.
Geluksvarkens
De varkens(koppen) van marsepein doen denken aan geluksvarkens die men aan de god Freyr tijdens het Joelfeest offerde.
De Duitse uitdrukking “Schwein haben” betekent “geluk hebben” en herinnert nog aan het oude volksgeloof. Het varken was aan Freyr gewijd. De varkentjes in marsepein zijn daar een overblijfsel van. Marsepein is van amandelnoten gemaakt en verwijst dus ook naar de vruchtbare levenszaden.
Aan Freyr als god van rijkdom herinneren ook nog de spaarvarkens.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Everzwijn
Sinds 2006 is het everzwijn steeds nadrukkelijker aanwezig in Vlaanderen. De ene onthaalt het dier op gejuich, de andere ziet het dier liever zo snel mogelijk weer verdwijnen. Feit is dat het everzwijn behoort tot het inheems wild en een verrijking kan vormen voor de biodiversiteit.
Verschillende namen
Naargelang de leeftijd krijgt het everzwijn verschillende namen:
- everjong (frisling): tot de leeftijd van 6 maanden;
- bête rousse: van 6 maanden tot 1 jaar (heeft een rode vacht en weegt 15 tot 60 kg)
- bête de compagnie: van 1 tot 2 jaar (60 tot 80 kg)
- ragot of bête noire: op 2 jaar (zijn vacht wordt donker)
- tiers-an: op 3 jaar
- quartenier: op 4 jaar
Oudere varkens worden “porc entier”, “solitaire” of “ermite” genoemd.
Specifieke procedure voor bewakingscamera’s in de horeca
Horeca-uitbaters proberen met een bewakingscamera het aantal (interne) diefstallen terug te dringen. Alleen is de vraag nog of dat mag....
Kabeljauw: interessante weetjes, video en 2 recepten
Wat haring is voor Nederlanders, is kabeljauw voor Noren; de vis prijkt er zelfs op de bankbiljetten. In veel landen...
Wintervissen: 10 vissen die in de winter volop verkrijgbaar zijn
In de winter zijn er verschillende vissoorten die het beste tot hun recht komen qua smaak en textuur. Hier is...
Champagne, Grower Champagnes en 10 champagnebars
Champagne blijft een symbool van kwaliteit, traditie en vakmanschap met een rijke geschiedenis. Het is een mousserende wijn die exclusief...
Het loon van een ober versus het minimumloon in Europa
Hieronder delen we een overzicht van het gemiddelde loon voor obers en het algemene minimumloon per land binnen de Europese...
Culinair
Vooral het jonge dier is culinair interessant, hun vlees is zacht en bijzonder fijn van smaak. Hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees.
Een jong everzwijn tot twee jaar oud hoeft niet gemarineerd te worden, oudere dieren wel. De bouten en koteletten zijn het fijnst en kunnen bereid worden zoals varkensvlees.
Gebraiseerd everzwijn
Tijdens het Joelfeest wordt een everzwijn geofferd. Hierbij een klassiek recept.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!