25 december is in de Germaanse traditie de eerste dag van het Joelfeest en zonnewendefeest. Een feest ter ere van de zonnegod Frey. De oorsprong van het Christelijk kerstfeest, de kerststronk en de marsepeinen varkentjes. Ontdek hier dé weetjes omtrent het onstaan van het kerstfeest en het recept voor gebraiseerd everzwijn.
Inhoudsopgave
Joelfeest
In de Germaanse traditie is 25 december de eerste dag van het Joelfeest en zonnewendefeest. Een feest ter ere van de zonnegod Frey. Het duurde twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar de belangrijkste was. Men ontsteekt dan het Joelvuur en offert een everzwijn.
De boomstam die aangestoken wordt, blijft een lange tijd branden. Wellicht zijn de kerststronken bij de banketbakkers daar nu een herinnering aan.
Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat Kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd.
Alcoholvrij bier: een opmerkelijke Europese opmars in 2024
Alcoholvrije bieren hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars gemaakt in Europa. Waar ze ooit werden gezien als een flauw...
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Symboliek
Het everzwijn of zwijn speelt al van oudsher in de symboliek een belangrijke rol. Het is het zinnebeeld van de lente en de zonneschijn waar men in deze midwintertijd en Joelfeest naar uitkijkt.
Een varken in de winter houden, was voor de mensen in de Lage Landen heel belangrijk om de winter goed door te komen. Een varken leefde van restafval en was goedkoop om te houden. Als de mensen door de voedselvoorraad heen waren konden ze door het varken gezond en wel de winter doorkomen.
Geluksvarkens
De varkens(koppen) van marsepein doen denken aan geluksvarkens die men aan de god Freyr tijdens het Joelfeest offerde.
De Duitse uitdrukking “Schwein haben” betekent “geluk hebben” en herinnert nog aan het oude volksgeloof. Het varken was aan Freyr gewijd. De varkentjes in marsepein zijn daar een overblijfsel van. Marsepein is van amandelnoten gemaakt en verwijst dus ook naar de vruchtbare levenszaden.
Aan Freyr als god van rijkdom herinneren ook nog de spaarvarkens.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Everzwijn
Sinds 2006 is het everzwijn steeds nadrukkelijker aanwezig in Vlaanderen. De ene onthaalt het dier op gejuich, de andere ziet het dier liever zo snel mogelijk weer verdwijnen. Feit is dat het everzwijn behoort tot het inheems wild en een verrijking kan vormen voor de biodiversiteit.
Verschillende namen
Naargelang de leeftijd krijgt het everzwijn verschillende namen:
- everjong (frisling): tot de leeftijd van 6 maanden;
- bête rousse: van 6 maanden tot 1 jaar (heeft een rode vacht en weegt 15 tot 60 kg)
- bête de compagnie: van 1 tot 2 jaar (60 tot 80 kg)
- ragot of bête noire: op 2 jaar (zijn vacht wordt donker)
- tiers-an: op 3 jaar
- quartenier: op 4 jaar
Oudere varkens worden “porc entier”, “solitaire” of “ermite” genoemd.
Grondwitloof, een iconische groente. Weetjes & 3 recepten
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Kreeft, langoest en langoustine. Met videorecept van Peter Goossens
Nee, de kreeft is niet de stoere echtgenoot van de slankere langoest! Het zijn heel verschillende schaaldieren. Hier even de...
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Culinair
Vooral het jonge dier is culinair interessant, hun vlees is zacht en bijzonder fijn van smaak. Hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees.
Een jong everzwijn tot twee jaar oud hoeft niet gemarineerd te worden, oudere dieren wel. De bouten en koteletten zijn het fijnst en kunnen bereid worden zoals varkensvlees.
Gebraiseerd everzwijn
Tijdens het Joelfeest wordt een everzwijn geofferd. Hierbij een klassiek recept.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!